• 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
Д това ми е ясно колега но ка практика може ли да ми дадеш пример на някоя горелка която има такова нещо.вторичния въздух се подава в горната част на пламъка ли.
Например грейкл как подава вторичен въздух или ератовските горелки от къде се подава вторичния.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
не съм съгласен обаче с подхода че по температурата на димните газове е възможна настройката на котела..
bobi, лесно може да се провери до къде стигат възможностите на един термометър в комбинация с останалите температури и цвета на пепелта.
Живея наблизо, мога да дойда когато искаш, взимаш твоя уред, мерим и после пишем резултатите тук.
6osi6 - майстор
rosso666 написа:
Колега ако при непълно изгаряне се получава въглероден окис какво би се получило при пълно изгаряне.
Евгени ти е отговорил. При пълно изгаряне се получава въглероден двуокис, при непълно - въглероден окис.
rosso666 написа:
И все си мисля че ако въздуха е в повече от необходимото градусите на изхода ще са много по високи защото произведената топлина бива издухана с голяма скорост.
rosso, логиката ти е невярна. Измерванията ги правя в рамките на няколко часа при еднаква консумация и външна температура. Ако произведената енергия се издухва при една по-висока стойност на количеството въздух, в сравнение с предходната по-ниска стойност, то тогава и водата и топлообменната повърхност на котела ще вървят към замръзване, а не към затопляне, и димните газове съответно ще са с по-ниска температура до няколко минути след като си увеличил скоростта вентилатора.
Виж какво е написал Станислав, който има котел с ламбда сонда и термометър за дима.
s_s1 написа:
Нямам точни лабораторни измервания, но при изчистен котел, но с различни настройки, мерено на око и с кантарче за допълваните костилки при по-висока темп. изход имам по малък разход на костилки.
Да повторя: по горещ комин=по малък разход на костилки.
rosso666 - специалист
Първо какво означава при различни настройки, второ със сигурност има разлика в горенето между пелетите и костилките респективно и изходящите газове са различни. И не пише все пак колко са градусите на котела.
И това което съм писал не е моя логика,а събрана информация от статии по темата.
Бях писал че ако вътре в котела градусите са около 250 350 градуса има добро горене ,ако не пуши също има добро горене ,ако не се образува катранен полип по стените на котела също е предпоставка за добро горене.
Това разбира се са само визуални белези,но при липсата на газ анализатор и те са миродавни.от къде знам ли - пише го в опътванията на не един пелетен котел.в опътването на OPOP дори има отделени една или две страници за това как трябва фа изхлежфа пламъка и как да го постигнем.
За изходящите газове е важно също и на какви градуси държим водата.
Но да ми излизате с теория че колкото са по високи градусите толкова горенето е по-качествено е несериозно.за чугунен котел предвиден за въглища може и така да е но не и за пелетен котел.
И не няма да замръзне водата в котела когато вентилатора е по силен от необходимото но повечето топлина ще преминава транзит и няма да бъде усвоена.
И колегата нека да сподели какво съотношение забелязва между количетвото кислород и изходната температура.
Извинявам се ако има грешки ама пиша от телефона .. :drinkers:
rosso666 - специалист
Ето и една малка извадкаот хора които произвеждат пелетни котли:
Друга важна подробност, която не е за пренебрегване е, на какъв котел е поставена горелката - дали специален пелетен котел или е присъединена към котел на твърдо гориво.
Без да ставам многословен ще обясня, защо не трябва да се учудваме от големият разход, при положение че сме сложили горелката на котел на твърдо гориво. Основната и много важна разлика, между пелетният котел и котела на твърдо гориво е в начина, по който се извършва горивният процес.
При котела на твърдо гориво, се нуждаем от тяга, малко съпротивление вътре в котела и свободен достъп на кислород (въздух). В противен случай няма горене. Този тип котли се проектират така че да осигуряват тези параметри на горенето и достигат КПД 55-65% (монтиран на място, а не в лаборатория). Температура в горивната камера 220-250 градуса, температура на комина 130-150 градуса.
При пелетният котел тягата на комина е минимална, вътрешното му съпротивление е в пъти по-голямо (котела се опитва да противодейства на топлите газове) от това на котела на твърдо гориво. Принудително вкарване на кислород (въздух) от вентилатора на горелката. Температура в горивната камера 330-350 градуса, температура на комина 80-110 градуса (това е показател за висок КПД).
Какво става, когато сложим пелетна горелка на котел за твърдо гориво. Поради ниското му вътрешно съпротивление, вентилатора на горелката изкарва горещите газове прекалено бързо през комина (котела не е проектиран да работи с принудително вкарване на въздух). Резултата е температура в горивната камера 180-230 градуса, температура на комина 150-160 градуса, КПД под 65%.
6osi6 - майстор
rosso666 написа:
Първо какво означава при различни настройки, второ със сигурност има разлика в горенето между пелетите и костилките респективно и изходящите газове са различни.
rosso, велик си :prayer: :prayer: :prayer:
Според теб кога температурата на димните газове е по-висока, когато горенето е качествено или когато горенето става с по-малко от необходимия въздух или повече въздух, който не участва в горенето, като например работи горелката на Станков :mrgreen:
Какво е различното в състава на димните газове на боровите пелети и костилките, освен серният двуокис и натрият които обикновено са в повече при агропелените?
6osi6 - майстор
rosso666 написа:
Ето и една малка извадкаот хора които произвеждат пелетни котли:
Хора, които произвеждат пеленти котли, пишат неграмотно и не са дали нито един работен параметър на котлите...
rosso, не ме занимавай с глупости!
rosso666 - специалист
Хората говорят за принципа на горенето в пелетен котел.какви параметри да ти предоставят,атомния състав на стоманата ли.
Ако искаш да прочетеш малко,ще ти помогна да си намериш нужните четива.
И разбира се че има разлика в горенето на различните материали.повече или по малко въздух спрямо количеството гориво което трябва да изгори за единица време.
По твоята логика дай да пущим 200 градуса през комина да сме сигурни че имаме правилно изгаряне пък после да правим топлообменници да хванем това дето вече сме го изпуснали.
Не мога да не се занимавам с теб когато не можеш да се обосновеш правилно за това което искаш да кажеш.
Я земи прочети няколко рекламни брошурки дори,на пелетни котли да видиш какви градуси на фуса им дават.и се замисли че тези замервания са правени в лаборатория и са по достоверни от НАШИТЕ ламбда наблюдения и термометри.няма да ти давам аз да не излезе реклама.
rosso666 - специалист
6osi6 написа:
rosso666 написа:
Първо какво означава при различни настройки, второ със сигурност има разлика в горенето между пелетите и костилките респективно и изходящите газове са различни.
rosso, велик си :prayer: :prayer: :prayer:
Според теб кога температурата на димните газове е по-висока, когато горенето е качествено или когато горенето става с по-малко от необходимия въздух или повече въздух, който не участва в горенето, като например работи горелката на Станков :mrgreen:
Какво е различното в състава на димните газове на боровите пелети и костилките, освен серният двуокис и натрият които обикновено са в повече при агропелените?
Много се хващаш за думите. Нямах предвид химичния състав на газовете аму разликата в температурите.ама явно целиш да се заяждаш и за това така захапваш грешките ми
6osi6 - майстор
rosso666 написа:
Хората говорят за принципа на горенето в пелетен котел.какви параметри да ти предоставят
Вместо да описват собствения си продукт, хората изтъкват някакви неясни качества на котлите като правят малоумни сравнения с друг сто годишен котел :-D
Работни параметри rosso, написал съм ти какви.
  • 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: