• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
rosso666 написа:
не можеш да се обосновеш правилно за това което искаш да кажеш.
rosso, ще ти го обясня като за теб. Пускаш някакво постоянно количество гориво и въздух при което стрелката на термометъра на водата стои на едно място с часове и не сработват никакви вентили и след това само намаляваш или увеличаваш въздуха.
s_s1 - специалист
rosso666 написа:
Първо какво означава при различни настройки, второ със сигурност има разлика в горенето между пелетите и костилките респективно и изходящите газове са различни. И не пише все пак колко са градусите на котела.
И това което съм писал не е моя логика,а събрана информация от статии по темата.
Бях писал че ако вътре в котела градусите са около 250 350 градуса има добро горене ,ако не пуши също има добро горене ,ако не се образува катранен полип по стените на котела също е предпоставка за добро горене.
Това разбира се са само визуални белези,но при липсата на газ анализатор и те са миродавни.от къде знам ли - пише го в опътванията на не един пелетен котел.в опътването на OPOP дори има отделени една или две страници за това как трябва фа изхлежфа пламъка и как да го постигнем.
За изходящите газове е важно също и на какви градуси държим водата.
Но да ми излизате с теория че колкото са по високи градусите толкова горенето е по-качествено е несериозно.за чугунен котел предвиден за въглища може и така да е но не и за пелетен котел.
И не няма да замръзне водата в котела когато вентилатора е по силен от необходимото но повечето топлина ще преминава транзит и няма да бъде усвоена.
И колегата нека да сподели какво съотношение забелязва между количетвото кислород и изходната температура.
Извинявам се ако има грешки ама пиша от телефона .. :drinkers:
Не искам да предизвикам спорове, но ще повторя накратко какво забелязах: И така два зимни сезона се топлих приоритетно на смес от вишневи костилки и орехови черупки.
Първоначално изгубих доста време в настройка на вентилатора. Трябваше ламбда сондата да показва дадени в таблицата стойности. Примерно при 20% мощност да показва 170-190. А макс показание е 208 при огромен излишък от въздух. Правя уточнение че така показва моя котел /от 50 до 208/ и тези цифри не са ми много ясни. И миналата зима посред най-големия студ за моя изненада кислорода показваше 208 и не помръдваше. Обаждах се на производителя. Казаха ми, че след като има захранване сондата трябва да работи. Оказа се, че сондата наистина работи, но кислорода във въздуха се е оказал в повече. Тягата на комина се е увеличила от темп. разлика и затова съм си мислел, че сондата не работи. Така разбрах, че 10% корекция, която прави софтуера на входящия въздух е недостатъчна. И когато времето навън е топло трябва да увеличавам въздуха, а когато е студено-да го намалявам. Тогава започвах да правя проби долу горе при едни и същи външни и вътрешни в къщата температури и при изчистен котел да разбера дали има промяна на разхода. Установих, че с повече въздух изгарянето е видимо по-добро, има по малко и по светла пепел, т. комин е по-ниска, но разхода на костилки и черупки е по-голям. При намаляване на въздуха пепелта е повече и по кафява, мазна, Т. комин е по-висока, но разхода е по-малък. Т. котел е винаги около 60С, а в къщата 21-22С.
bobi65 - специалист
Оказа се, че сондата наистина работи, но кислорода във въздуха се е оказал в повече. Тягата на комина се е увеличила от темп. разлика и затова съм си мислел, че сондата не работи. Така разбрах, че 10% корекция, която прави софтуера на входящия въздух е недостатъчна. И когато времето навън е топло трябва да увеличавам въздуха, а когато е студено-да го намалявам. Тогава започвах да правя проби долу горе при едни и същи външни и вътрешни в къщата температури и при изчистен котел да разбера дали има промяна на разхода. Установих, че с повече въздух изгарянето е видимо по-добро, има по малко и по светла пепел, т. комин е по-ниска, но разхода на костилки и черупки е по-голям. При намаляване на въздуха пепелта е повече и по кафява, мазна, Т. комин е по-висока, но разхода е по-малък. Т. котел е винаги около 60С, а в къщата 21-22С.[/quote]

:supz: :supz: :supz:
Ето тези наблюдения колега са напълно обясними с написаното от мен на предишната страница неща.
- за 7 процента повече кислород при студен въздух ( между 0 и 20 градуса )
- за зависимостта на температурата на ядрото ,факела и газовете от кислорода.
miroki - майстор
Както и при печките на дърва.
Когато огъня прегори и не сложим дърво, точно тогава топлят най-много. Скоростта на димните газове е много малка и са горещи, но само близо до печката, а топлото успява да се излъчи и от печката.
Когато форсираме, почва да дърпа, като вентилатор и много от топлото отлита през комина. А дима не знам дали е по-студен, вероятно е възможно, поради голямата скорост, но пък тръбите се загряват до края поради скоростта. Печката пак топли, но разхода на дърва е пъти по-голям. А когато отлита въздух през комина, през вратите и прозорците влиза.
andy_forresite - майстор
... затова, когато "се изолираме от околната среда" и оберем 4-те милиметра луфт под вратата, печките на дърва горят няма и 2 часа и после се чудим защо огънят не поема.
Заформилият се спор е също ... спорен. Опитвате се да стигнете до конкретни зависимости и истини, но въпреки че знаете, забравяте различните влияещи фактори - настройки на горелка, калоричност и качество на горивото, особености на котела (дори при еднакви котли фините налепи по топлообменниците водят до разлики), атмосферното налягане и още много други.
Не помня кой го беше казал това, та ще се опитам да перефразирам - когато нуждата от топлина е голяма, примерно зададена Т вода 60, а тя е 50, Т на изх. газове е сравнително голяма. Може и на най-ниската настроена степен/мощност да е, пак си е висока. А когато температурата в помещенията е почти достигната и водата в котела е близо да настроената, тогава пък Т изх. газове се е намалила. Котел+горелка са преминали през различни степени на работа и само са се доближавали до максимално измереното КПД на конкретната комбинация при условия Х. Само че при едни модели най-високо КПД има на ниската степен, а на други - при работа с малко по-голямо количество гориво+въздух.

Какъв прогнозен разход на пелетКи да очаквам за жилище, състоящо се от къща с три стаи и две залепени една за друга отделни постройки с площ 85 м2 и обем 200 м3 в условия на липса на топлоизолация на външните стени (демек без изолация) при тазгодишните температури до момента? Примерно котел бош 2000в 24квт + грейко рб20, 5 радиатора общо 16квт плюс подов вентилаторен конвектор 3,5квт, Т къща=20 градуса; Т първа пристройка 21 и Т втора пристройка 23 градуса? От 23:00 до 08:00 часа слагам работа на минималната 5 квт, а през другото време гонене на горните температури. 160 дни работа на такава отоплителна инсталация да кажем. Май ако сляза под 5 тона ще правя така =D> а към 13.12.2015 г. така --> [-o<
Svezar - специалист
За така описаните отопляеми площи,период от 160 дни и липса на изолация ще трябва да се молиш за мека зима за да не подминеш 6 тона :wink:
rosso666 - специалист
Колега анди общо квадратурата за отопленое ли е 85 кв.за тези лвадрати ли питаш колко ще ти заминат
Svezar - специалист
85 квадрата според мен е площта на двете залепени една за друга пристройки,къщата и тя още толкова. Лошото е че такива пристройки според моето лично наблюдение са "енергийни вампири" ,ако не са с изолация на под,стени и таван,затова и правя прогнози че може да подмине 6 тона :!:
andy_forresite - майстор
Всичко е 85. Къщата е малка с много недомислено разпределение. Нямам $$$$$ иначе бих дошъл с един булдозер и от единия край на двора до другия... Или бия ключа и се местя в апартамента. В СЗ България със сигурност единственото постоянно нещо са временните финансови затруднения :lol:
Не съм сложил две малки антрета и една неизползваема стая със стъпалата към мазето. 85 са заградените от стени, врати и прозорци площи за отопляване. А пристройките са 20 и 22 квадрата съответно. Къщата зимата е вампирът. Вътре става колкото е навън. Като го стегне след първия по-сериозен сняг :lol: на -15 дневни и -25 нощни градуса, вътре не е кой знае колко по-различно. Само дето няма вятър :lol: .
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: