• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Знаех си че има нещо сбъркано в цялата работа. Сега като се замисля докато стигне сигнала до вентила и да затвори и той котела като прибавим и малкото вода се охладил. Може би ако се монтира другия механичен ЕСБЕ директно на връщащата вода не би трябвало да го има тоя проблем. Ама знаеш ли какво ново ще излезе.
stoy@n - специалист
gnt69 написа:
....Може би ако се монтира другия механичен ЕСБЕ директно на връщащата вода не би трябвало да го има тоя проблем...
Кой от всичките е най-подходящ? :?
http://www.esbe.eu/at/en/products/therm ... ing-valves
gnt69 - майстор
stoy@n написа:
gnt69 написа:
....Може би ако се монтира другия механичен ЕСБЕ директно на връщащата вода не би трябвало да го има тоя проблем...
Кой от всичките е най-подходящ? :?
http://www.esbe.eu/at/en/products/therm ... ing-valves
Аз не съм майстор аз споделям какво имам и от какво съм доволен. Моя е на 10 години и работи като часовник. Ето такъв е.
Прикачен файл:
esbe.jpg
esbe.jpg (6.78 KиБ) Видяна 1567 пъти
Но мисля че и тоя би ти свършил работа, не мога да го намеря моя в Бг.

http://shop.multiterm.org/product_info. ... cts_id=714
шоп - майстор
Трипътните термосмесителни вентили на Херц са почти наполовина по-евтини и с доста по-висок kvs
andy_forresite - майстор
Ние сме дали по 135 лева за нашите вентили. Не може ли да ги ползваме като ги преместим долу както е при gnt69? Сензорът след вентила, тоест към котела. Дали ще стане така?

В момента съм с марж от 5 градуса. Задал съм 57, в момента е 55/50. Когато стигне 57 ще работи 57/52. Само че котелът ще си свали мощност и ще изпусне градусите. Искам да му задам да не сваля мощност преди да е превишил с 2 градуса зададената и да не сваля под някакъв минимум от мощност. На три киловата го знам какво може. По-добре под 5 въобще да не ми сваля. Той се смъква до 4 кв, температурата пада с 2,5-3 градуса и после остра газ да догонва. Все едно да водя с 2,5 секунди във Формула 1, на шикана да набия по-рано спирачките, да пусна втория и да си кажа е сега ще го стигна щото мога. Ще го стигна за сметка на повече гориво, по-високо натоварване на болида и с повече риск. А не е ли по-добре да го държа 1-2 секунди (градуси) зад мен ... И направо да сменя по 1 киловат. Даже през 2. Тези малки стъпчици от 0,5 кв са с фиксиран въздух - сваля степен и си намалява въздуха, вдига степен увеличава въздуха.
Какво става на практика като постигне 57 градуса в случая? Ето какво: от 10 кв сваля на 9,5 и намалява вентилатора. В същото време той може да пише че е 9,5, но реално още гори с дозата на 10. Какво се получава - получава се горене с по-малко въздух от преди секунди. Ако преди секунди въздух:гориво е било окей, сега вече не е. Обратно - ако на 10 кв въздух:гориво не било добре и сега на 9,5 вече се е наместил, то значи пък преди не е горял добре :oops:
Така като свали от 10 на 6,5 съотношението въздух:гориво така се е разместило че ще трябва време докато се намести пак ... по някое време като вземе да се вдига мощността. През това време температурата спада, спада и почва хвърчане на пелети за догонване. Е не става така. Това управлението е добро, но за газ. Пелетите са твърдо гориво, инертно горене, иска време. Аз затова го фиксирам на някаква ниска мощност да си седи там и му нагласявам въздуха при това гориво.
Хоп, достигна 58,1. Нека разместването на ламбдата да започне сега.
шоп - майстор
Анди, в предпоследното ти изречение на предишният ти пост се корени проблема.

Не ограничавай котела!!!

оптималното КПД се постига на номинална мошност.

мъчиш котела с неефектифно горене и резултаъа го усещащ като разход, а като застудее и като мръзнене.
Сложи градусите на 70, пусни го на максимслна мощност' нагласи си термоглавите на радиаторите на желаното. Котела ще си достигне градуси и ще почне да къкри и разхода ще ти са топлозагубите. Послушай ме :)
andy_forresite - майстор
Не мога да смогна в пари да си покривам топлозагубите навсякъде. Затова съм се ограничил до "45 глидера". Това са 7500 вата консуматори плюс бойлер 80 л. Ограничил съм максималната на 10 киловата. Нали не мислиш че ще пусна 20 киловата срещу 7,5 кв консуматори. Бойлерът ще черпи от време на време и затова съм оставил резерв от мощност.
Колкото и да е номиналната не мога да давам по 20 лева на ден че и повече за едното отопление... за двама човека. То има ли някой дето дава по 600 лева за отопление и ако има, колко ли квадратни метра отоплява...
Ти сам каза, че пелетното отопление е за хора с малки топлозагуби. Аз ще добавя "и с високи доходи". Аз нямам нито едното, нито другото.
jabata беше споменал, че с котел на малка площ не е ефективно. Значи трябва голяма площ, а голямата площ значи много $$$$ на месец, които аз нямам. Затова искам да го продам и да го ползва някой, който може да му се радва. Аз не мога.
gnt69 - майстор
Аз съм миналата година на 3,5 тона или 630 лева слънчоглед. За тая година съм купил 3 тона и имам 500 кила от миналата година и се надявам да стигне. Евентуално в края на сезона ще взема малко дървестни за проба ако не стигне слънчогледа.
шоп - майстор
анди, пусни я на 20 киловата... горелката няма да работи на тази мошност, не я спъвай и задушавай.

ти си ограничи температурата на радиаторите с цел икономия, но горелката се мъчи.

Послушай ме и опитай няколко дни
gnt69 - майстор
И аз тъй казвам даже ще са достатъчни няколко часа но трябва и вентила да влезе в работа и на него да се вдигне температурата. :partyman:
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: