• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
0,062 лв. при:
1. коеф. kW към kcal - 1,163
2. КПД горелка - 90%
3. КПД котел - 85%
4. гориво - 4150 kcal
5. цена гориво - 232 лв.

(232 ÷ 90 ÷ 85) × 100 ÷ 4150 ÷ 1,163 × 100 = 0,062
andy_forresite - майстор
По тези сметки при мен излизат 8,6 стотинки. Заложих 90% КПД и 97% горелка.
Ако съм на ток (без климатик и ТП) мисля че 100 киловата на ден ще стигат. Значи на котела 110 кв топлинна мощност ... хайде 120 от мен да мине ... това прави 10,32 лева на ден или до 30 кг пелети на ден. Но това е 6,3 кв средна мощност, което няма как да се случи при сегашните температури, а за идващите -8-10 не ми се мисли. Като гледам средната ще ми е над 8 за днес.
Нищо, печката ми още е в стаята. Сложих кюнци, заредих с подпалки, утре ще внеса и дърва. Ще помагам на котела :)
А може и да я вържа за връщащата тръба от радиатора. Вход долу в печката, минава през ризата и излиза вливайки се в същата тръба. Два крана за байпас и котелОТ ще се чуди как така е преди малко е пратил 65 градуса пък се връщат 67 :lol:
kalin72 - майстор
Анди, послушай Шоп-а и другите, дето те съветваме да пуснеш котела да си работи както той си знае. не спирай или ограничавай абсолютно нищо. За една седмица няма да обеднееш, но поне ще се убедиш, че това не е пернишка печка Металург...
LazarGanev - "Велик майстор"
kalin72 написа:
Анди, послушай Шоп-а и другите, дето те съветваме да пуснеш котела да си работи както той си знае. не спирай или ограничавай абсолютно нищо. За една седмица няма да обеднееш, но поне ще се убедиш, че това не е пернишка печка Металург...
+1
Само че една седмица е малък срок, тъкмо толкова трябва за да се стоплят дуварите и разходът ще е по-висок, оттам насетне ще спада
n.ganev - майстор
Я :shock: , Той Гл. прокурор ме изпреварил.
andy_forresite - майстор
Ники, дай съвет да преместя ли вентила долу както показа Gnt69 и къде да е сензорът? Според мен трябва да е веднага след вентила.
На практика така не подсигурява котела с настройваната температура от главата. Само помага за поддържане на маржа. Например 60 котел, 55 вентил ще държи разлика пет градуса, дори да са 50/45 котел връщаща съответно. Работи на 54/65 като държи средна 5,5-6 kw.
А не би трябвало.
n.ganev - майстор
Целта на термовентила където и да е монтиран е да вкарва вода в котела с Т* над 55* а не под 50*С. Така нарисуваната схема е много объркваща - поне за мен и аз никога няма да направя такова изпълнение - в котела задължително да влиза вода с Т* По-ниска от 50*С. Затова горелката има такива колебания и не можеш да усетиш топлина. В момента при мен си вали сняг, има шушулки, котела е на 72* мах, аз съм по къси ръкави, разход - 25-26кг дървесни пелети за 24часа за 120кв+200л бойлер.
При изходяща вода 72* имам връщаща мин 69* на моменти и в отделни моменти когато от бойлера пристигне ОХЛАДЕНА вода, но тя е преди трипътника - изходящата става моментно на 64* и горелката преминава на мах за 4*5мин и после пак - Идилията продължава :partyman: FAKT
6osi6 - майстор
:cold: :cold: :cold:
Точка на замръзване
Със съдействието на fox_vt
Прикачен файл:
KBSH6345.png
andy_forresite - майстор
Ти си на 26, а аз съм на 31-32 кг за 15 часа. Спрях си радиатора и въобще не ме интересува.
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: