Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Прав си, защото сега горя дървесни пелети за 350 лв на пале 70 чувала по 15 кг, което иде на 330 лв на тон, нали? Е, чистя пепелника на десетина дни, а котела 2-3 пъти на 7 месеца отоплителен сезон. Та, определено съм За дървесни пелети и малко чистене, щото ако със слънчогледовите за 180-200 лв на тон ще трябва да се чисти на ден-два...къде е смисъла от автоматизаията? Това при непреправен пепелник/котел, разбира се.
filmatoplo - майстор
Като има избор е по добре ,от там нататък всеки си избира кое да му е приоритет . :wink:
Въпроса е хората да имат информация какво представлява горене на слънчогледови пелети и дървестни .
В моя гад избират да премината от дърва на пелети за ра ди Калпазанлъка ,и естествено избират дървестни пелети.Мрънкат за цената на дървестните ,блазне ги по ниската цена на слънчогледови пелети но след проба се отказват.мързи ги да чистят .Имка си хора пък които чистенето им е най малкия дерт и си горят слънчогледови пелети.
andy_forresite - майстор
До тук съм на 250 лева за гориво. Ако бях на дървесни, щях да съм на 600. До края на сезона ще спестя 850-900 лв. Е, аз пък предпочитам да изхвърлям пепелници всеки ден и за тази сума. Който си е навил на масрафа и парите не го притесняват особено, да гори пелети от 8,90 лв чувалчето (15 кг).
Работата е там че ще опраскам към 6 тона. Който гори до 3,5 т на сезон и разликата е 100 лева в двата вида, нека си купува от по-качествените. На пет-шест тона разликата става сериозна. А има къщи с по 8, по 10 тона. Знам хора с електрически котли. Скъпо е в пари, но за тях е супер и не го сменят за нищо. Както каза филматори, трябва да има избор - евтини със своите недостатъци и скъпи. При наличие само на скъпи няма да ползвам котел. Продаване, за скрап ... но няма пълня гушата на никой.
честито на всички именници и честита ви коледа
tihomir123 - специалист
Честита Коледа на всички, живи и здрави бъде.Що се отнася до предпочитаните пелети за горене напълно съм съгласен с колегата andy_forresite, целта е икономичност.Що се касае в случая това е евтиното гориво,пък почистването не е проблем, дали ще е 3 пъти в годината или 7 разликата при мен е 600 лв. 5 год. така живот и здраве и може да смениш котела и готелката с чисто чисто нови, а не да храниш хората който безмилостно сечат горите в нашата родина. :wink:
filmatoplo - майстор
Весела коледа и на Екипа на Грейко създал горелката :wink: пожелавам здраве и успехи .
Tzinata - специалист
Весела коледа и от мен на всички!!!
Анди само коментирам,далеч съм от мисълта да се заяждам.
Кажи как от слънчоглед ще си на 250 пък от дървесни 600.Според мен никак не излиза сметката.
Kondor1 - специалист
andy_forresite написа:
Който си е навил на масрафа и парите не го притесняват особено, да гори пелети от 8,90 лв чувалчето (15 кг).
8,90 ли стана един чувал? Преди една година бяха по 5лв на едро и 6-6,50 в Практис, което минаваше за надута цена (иглолистни).
filmatoplo - майстор
Брата купува по 12 тона слънчогледови пелети ,зависи от зимата изгаря от 7-10 тона ,два изгаря лятото за бгв .дърва гореше по 30 кубика и дава същите пари но хамалогията с дървата е страшна .Два бордови Камаза се изтъркалват на поляната (която е все още не застроен чужд парцел ,тоест след време няма да го има),след това цигани с резачки започват рязане на тази камара дърва ,след това започва голямото цепене и прибиране с ръчна количка и подреждане на тези 30 кубика ама то иска баси и навеса да ги прибереш .Две зими опита сам да го направи това - отне му няколко седмици през което дървата ги наваля и дъжд че и сняг .За нищо на света не иска да си спомня за този ужас .Аз минавах с 8 кубика дърва ,зил ги изсипва на тротуара и веднага трябва да ги реже някой и да започва цепенето и прибирането ,от общината дават 2 дни за това иначе пишат акт .излизаше ми с 200-250 лв по евтино с дървата но се обивах да хамалувам и много опушвах .сега минавам с 2 тона дървестни за камината и ми излизат по 380 лв за тон + превоз общо 850 лв .като ги разделя на 6 месеца излиза по 141 лв .
kalin72 - майстор
Tzinata написа:
Кажи как от слънчоглед ще си на 250 пък от дървесни 600.Според мен никак не излиза сметката.
Излиза. Изгорил е 1.5 тона пелети, слънчогледови на 170 лв тон, прави 255 лв. Дървесните, ако са 380 лв за тон, ще правят 570 лв.

Аз нямам транспорт, за да ида и купя 6 тона слънчогледови пелети. В наше село правят дървесни, от отпадък от гатери, и ми идват с транспорт на 350 л/пале от 70 чувала по 15 кг, или 330 лв/тон.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: