Камината ми е произведена на след стройкото на 2007 година, тоест за миналия отоплителен сезон. Цените на пелетите 330 лева за тон са миналогодишни. Сега хубавите пелети струват 400 лева на тон, а лошите са между 360 и 400 лева. Хубавите ги правят във Велинград, а лошите в Пазарджик, Кюстендил, има и някакви по Айтос ама тях не съм ги пробвал, защото не стигат в София. Разхода и на хубавите и на лошите е еднакъв, с тази разлика че от една торба лоши пелети имаш една торба боклук, а от хубавите сравнително по - малко. Хубавите пелети пътуват за Италия и там италианците си ги ползват с кеф, предполагам ги купуват на цени по - евтини отколкото ние ги купуваме. Минималния разход на камината ми е 2.5 кг на час, като отоплявам има няма 4 радиатора, защото ако пусна други каминката все едно не работи, а температурата на водата рядко надвишава 55 градуса, а в студовете харча по 40 кг на вечер, не говоря за цял ден. Със сигурност пелетите са най - скъпия начин за отопление до момента... 4 тона избумках а я паля само вечер. комшийте коитоса на дърва казват че по груби сметки макар и високата цена на дървата , не са изхарчили дърва за повече от 400 лева от началото на сезона. Това е приблизително 1/4 от парите които съм дал, отоплявал съм се само вечер, и честно казано у нас не надхвърлям 17 градуса. Ако някой има мерак може да му продам камината след края на сезона, аз минавам на дърва или въглища. И очаквам от тази тема да избера подходящия котел и подходящото гориво, но досега никой не се е конкретизирал, освен един човек дето ми препоръча Дакон, но по - късно ме разубедиха. Чудя се за виадрус 30 кВ?
София - Подуене, етаж от къща 120 кв. м.;
Изолация - само вътрешна ГК+вата, предстои и външна (значи тази е недостатъчна), прозорци ПВЦ с троен стъклопакет.
Котел Юнкерс - 24 кВт с пелетна горелка на Ерато - 20 кВт. Макс. разход 5 кг/час (грешката по-горе е моя).
Буферен съд - 1000 л. с недоизградена изолация.

Цена на пелетите (от Ерато, които са добри) в момента - 385 лв./тон.
(Имало пелети и по 280 лв./т с доста прах) В София нямало дефицит на пелети.
Засичано е през големите студове от Нова година насам и човека каза:
Разход 13-14 лв./ден.за температура в помещенията 22-25 градуса + бойлер за топла вода. С малко дете са и греят навсякъде.
Ако посмятаме малко излиза, че месечния разход за тая къща е около 400 лв., при доста сурова зима. Или малко около тон пелети на месец.
Вие кажете дали е скъпо или не.