• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Time2Burn - специалист
Камината ми е произведена на след стройкото на 2007 година, тоест за миналия отоплителен сезон. Цените на пелетите 330 лева за тон са миналогодишни. Сега хубавите пелети струват 400 лева на тон, а лошите са между 360 и 400 лева. Хубавите ги правят във Велинград, а лошите в Пазарджик, Кюстендил, има и някакви по Айтос ама тях не съм ги пробвал, защото не стигат в София. Разхода и на хубавите и на лошите е еднакъв, с тази разлика че от една торба лоши пелети имаш една торба боклук, а от хубавите сравнително по - малко. Хубавите пелети пътуват за Италия и там италианците си ги ползват с кеф, предполагам ги купуват на цени по - евтини отколкото ние ги купуваме. Минималния разход на камината ми е 2.5 кг на час, като отоплявам има няма 4 радиатора, защото ако пусна други каминката все едно не работи, а температурата на водата рядко надвишава 55 градуса, а в студовете харча по 40 кг на вечер, не говоря за цял ден. Със сигурност пелетите са най - скъпия начин за отопление до момента... 4 тона избумках а я паля само вечер. комшийте коитоса на дърва казват че по груби сметки макар и високата цена на дървата , не са изхарчили дърва за повече от 400 лева от началото на сезона. Това е приблизително 1/4 от парите които съм дал, отоплявал съм се само вечер, и честно казано у нас не надхвърлям 17 градуса. Ако някой има мерак може да му продам камината след края на сезона, аз минавам на дърва или въглища. И очаквам от тази тема да избера подходящия котел и подходящото гориво, но досега никой не се е конкретизирал, освен един човек дето ми препоръча Дакон, но по - късно ме разубедиха. Чудя се за виадрус 30 кВ?
Master_Kenobi - V.I.P.
Така, ето ги данните от първа ръка:

София - Подуене, етаж от къща 120 кв. м.;
Изолация - само вътрешна ГК+вата, предстои и външна (значи тази е недостатъчна), прозорци ПВЦ с троен стъклопакет.
Котел Юнкерс - 24 кВт с пелетна горелка на Ерато - 20 кВт. Макс. разход 5 кг/час (грешката по-горе е моя).
Буферен съд - 1000 л. с недоизградена изолация. :shock:
Цена на пелетите (от Ерато, които са добри) в момента - 385 лв./тон.
(Имало пелети и по 280 лв./т с доста прах) В София нямало дефицит на пелети.
Засичано е през големите студове от Нова година насам и човека каза:
Разход 13-14 лв./ден.
за температура в помещенията 22-25 градуса + бойлер за топла вода. С малко дете са и греят навсякъде.

Ако посмятаме малко излиза, че месечния разход за тая къща е около 400 лв., при доста сурова зима. Или малко около тон пелети на месец.

Вие кажете дали е скъпо или не. :?
vidrata - специален-специалист
Кеноби този разход при 24 -часово горене ли е или как??
Master_Kenobi - V.I.P.
vidrata написа:
Кеноби този разход при 24 -часово горене ли е или как??
Какво значи 24-часово горене?!
Котела не се изключва. Горелката сработва от автоматика когато е нужно и автоматично изключва като дозагрее. Автоматизирано е като газов котел. Само имаш грижата на 3-4 дни да изхвърлиш пепел от едно чекмедженце, голямо колко две цигарени кутии. А, да и да зареждаш с пелети. Но това е вече както си си го организирал сам. Може и два пъти на ден да е, може и веднъж на две седмици.
При тези данни явно разхода на пелети е около 35 кг за денонощие, тоест горелката бачка около 7 часа.
Точно това имах предвид .Благодаря ви шефе за изчерпателните отговори :lol: .

Шегичка ей да не ме накажеш. (с голямата гума)
Аааа Кеноби тоя пич с къщата в Подуене какъв ти е ,познат ,роднина или.Питам сериозно,ще обясня защо после.Или данните ти ги даде тоя дето ги предлага тея камини?
Master_Kenobi - V.I.P.
Сериозен мъж е, професионалист в областта, но не продава оборудване. Не ми е предлагал камини и котли.
Не ми е и брат де, и не съм му висял на главата да му отчитам разходите, но не виждам защо да ме пързаля. Смятам го за надежден източник.
Другата седмица имам уговорка да ида пак на място да видя, че лятото беше недовършено.

На мен всъщност, този разход не ми се вижда малък. Някой няма ли инфо, при аналогична ситуация колко струва на газ?
Не знам на газ ама на брат ми къщата е на котел на твърдо гориво,Сега по студовете изгаря 1куб дърва и 3- 4 чувала въглища което е около 130 лв на месец.Топли само първия етаж, който е около 90 кв.м. Температурата вътре се движи между 22-25 гр. племенника е на 1г. и щъка на всякъде.
yakinceto - специалист
Не знам какъв е тоя котел , който използва брат ти , аз също съм на 90 кв. и за да направя 20-25 градуса чувал въглища на ден х 40 кг.
Master_Kenobi - V.I.P.
Не забравяйте хамалогията, която има при дърва и въглища. Нещата са трудно съпоставими.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: