• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliev Labs - специалист
Е, поне ще пробваме. Варианта с прозорчето си остава. Пък и газовете от тая система ще са НЕНОРМАЛНИ.
. За цената на кислорода - смятай го, но е скъпо. 9куб-14лв не е равно на 45куб гратис.
Харалампи - специалист
А бе голяма полемика стана с тоя комин. От началото на темата се чудя за какво охлаждане на горивната камера говорите. До сега не съм чувал колегите да са имали проблем с това в котлите и технологичните пещи. Проблема с излишъка на въздуха всъщност е в азота не в кислорода, понеже азота се явява баласт (неучастващ в горенето, но поемащ топлина) който изнася топлината през комина.
Бисере отново гледам схемите на технологичните пещи и си мисля че трябва да сложиш тръби в горивната камера. Според разни източници (обаче са на хартия) не трябва факела да бие в тръбите. Обаче не съм видял схема в която няма тръби в горивната камера.

Вчера наистина дойде колегата за който ви разправях дето си е правил парно в къщи с подово. Донесе ми разни каталози и лекциите по термодинамика и хидравлика които съм пратил на Зурлича (искайте ги от него, аз от работа не мога да пращам много много навън). В каталозите има доста интересни клапани с контрол на температурата. Чрез тях може да се контролира максималната температура на водата която отива за отопление, а излишната вода с висока температура може да отива в топлинния акумулатор. Начертал ми е и схема, обаче е много смотанка и трябва да я пречертая примерно с Visio-то за да има по-представителен вид.

Айде със здраве, че трябва да изкарам поне за две филии хляб на обед. :cool:
Zurlata - специалист
Абе незнам , не искам тръби в горивната камера да охлаждат горивния процес, тя жегата няма каде да иде така или иначе пак към топлообменика ще трагне. По моя начин ще става по бавно загряването на водата, защото лъчистата енергия се усвоява индирекно , а не както ако имаше тръби в камерата, ама кво от това. аз гоня КПД. При вас в заводите ви трябва освен ефективност и бързо загряване на мазута или там квото греете, и тогава тряя компромис и блъскате тръбите вътре. А за това че пламъците да не биели в тръбите, оня ден като бях в на баджанака цеха там котела е заводски(купувал го е от скраб) над пламъците има една арка от тръби и пламъка блъска направо в тях.
Явно навсякаде според нуждите са и проектите...
Ама аз от моята идея се не отказвам , защото не виждам сериозна причина подкрепена научно и доказана че това дето съм начертал няма да работи, както го мисла! А като го скова някога ще си покаже!

Колега Харлампи пак ме изненада , и тия каталози и лекции са много яки, има формули чертежи кое как се прави и как се регулира, направо можете да си изчислите водопроводна топлинна инсталация и т.н.
ето ги тука:

http://www.4shared.com/file/87439074/ae ... vlika.html

не съм ги разгледал подробно че и аз тряя да вървя да вада за хляб(па и за малко луканка, стига с тоя ляб!)
Iliev Labs - специалист
Харалампи мерси че ни отваряш очите! Те това са лекции, който всеки трябва да прочете!
Аз също съм против всякакви топлообменници в горивната камера. Всичката топлина вътре е нужна за подгряване на горивото. Колкото се акумулира в стените, ще е нужно за подгряване на новото гориво. Дори и това, което е вътре трябва да се самозагрява.
При горелките с течни горива, един път постигнат оптималния режим, започва топлообмена с топлоносителя. При твърдите горива, оптималния режим ще се постигне при високи темперетури. Как да го грееме това гориво? Че и подаването не е равномерно. И горивата са различни. Даже си мисля че първият топлообменник ( в най-топлата зона), трябва да е за подгряване на входящия въздух. Зурлата е прав, рано или късно всичката топлина ще иде в топлообменника.
Аз твърдо съм на мнение че това е начина.
ronik - специалист
Бутилките с кислород къде ще се подгряват? :lol:

Искате максимално подгряване на веществата участващи в горенето. Във връзка с това да ви питам, че не съм съвсем наясно, подгряването за ускоряване на процеса на горене ли се използва?
Iliev Labs - специалист
Ами ДА! Вземи две еднакви парчета дърво. Едното го сложи и гледай как гори, когато разпалваш печката. Другото го сложи когато имаш хубава жарава (само за да виждаш добре). После повтори експеримента с две парчета пластмаса или гума. Ако продължава да не ти е ясно, чети книги. Но си мисля че веднага ще видиш и разликата и смисъла.
ronik - специалист
В такъв случай с увеличаване скоростта на горене се увеличава скоростта на изгорелите газове през комина. Това налага увеличаване на охладителната му способност , защото за единица време минават повече газове и с по-голяма температура. Да разгледаме следния пример. Имаме 50 кг. гориво. При варианта с предварително загряване и ускорено вкарване на въздух, горивото изгаря по-бързо. Да приемем, че всичката топлина се е предала в помещенията и термомасата. След като изгори горивото, поддържането на топлината идва от термомасата. При варианта без предварително загряване и естествено подаване на въздухът, приемаме пак, че сме уловили всичко от комина и топлината си е в жилището. В този случай термомасата е с по-ниска температура, но топлообменниците директно свързани към радиаторите в помещенията ще топлят по-дълго с по-висока температура. Каква е равносметката? При единият вариант ще трябват по-мощен топлообменник на комина, вентилатор, акумулатор, датчик за изгорелите газове. При другият тия неща ги няма. Това си мисля , но колко е вярно кажете вие :). (пак съм лошият опонент :razz: )
Zurlata - специалист
Слушай ся брат! И в двата случая да речем натрупваш 1мегават енергия , в единия случай по бързо в другия по бавно , но е винаги един мегават ако говорим само за скороста на горене, НО
когато не си подгрял горивото И/ИЛИ въздуха имаш по лошо горене и по малко енергия получаваш, това е смисала , а не в скороста на натрупване на енергията.
колата като ти е студена зимата и я запалиш докато загрее защо работи в кофти режим......
ronik - специалист
Тва вече е друго. Бях питал преди, но никой не отговори. Някъде има ли таблица или инфо с колко се повишава оползотворяването на горивото, като се повишава температурата му? Въпросът е към всички.
Iliev Labs - специалист
Абе така е! Горенето си е горене. Колкото и да го усложняваме, нямаме никакви гаранций за високо КПД в реални условия. Хайде да оставиме на страна горивната камера и начина на горене за сега.
.
Да погледнеме под лупа КОМИНА. Основното му предназначение е да осигурява пресния въздух за горенето. Тяга. Колкото е по висок и газовете по топли, толкова е по висока Тягата. Ако го охладиме, под темперетурата на външния въздух (примерно с термопомпа), получаваме обратна тяга. Или казано по нашенски, печката връща. Това се получава и при други условия, които не са обект на настоящата тема. Отвежда и изгорелите газове, който в общия случаи са отровни, но и това е друга тема.
Разберете моля! Ние плащаме с топлинна енергия осигуряването на пресен въздух за горенето. Нека някой направи изчисления, колко топлинна енергия е нужна в следния пример:

.
Ако за изгарянето на X килограма гориво и получаването на Y Kw енергия са нужни примерно 500куб.м. въздух.
Колко струва загряването на тези 500куб.м. до 130 градуса (препоръки от производители на котли, камини...)
Колко струва същите тези 500куб.м. да ги избутаме през същата система (фабричен котел и комин фи 200мм.), с обикновен вентилатор.
Покажете ми разликата в левове, и ако разликата е пренебрежимо малка, аз се признавам публично за идиот и спирам да пиша глупости по темата.
.
:-D Заклевам се! :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: