• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Cecy написа:
...
Може ли някой да ми обясни какво означава "Делта-Те 5 градуса" и как се изчислява?
P.S Момчета благодаря за бързата реакция.
http://mora23kt.hit.bg/floorheating/tin_tout.html

Трябва да имаш на предвид, че увеличаването на дебита при тънка тръба води до по-скъпа помпа, която съответно е по-мощна и харчи повече ток :idea: Това е най-малкия проблем - по-лошото е, че циркулацията ще започне да шуми :!:
filmatoplo - майстор
Cecy ,с какво ще топлиш водата - котел,печка - и с какво гориво. :?Скарата е арматура на замаската и служи за закрепване на тръбите с миши опашки , фибри и подобрители за темпериран бетон има в магазини за битова химия и бетоновите възли .
Cecy - специалист
filmatoplo написа:
Cecy ,с какво ще топлиш водата - котел,печка - и с какво гориво. :?
......фибри и подобрители за темпериран бетон има в магазини за битова химия и бетоновите възли .
Ми по принцип мислех да топля водата с котелче на електричество.
Един колега си го е спретнал - чиста самоделка - но човека си разбира от ел-техника и е сравнително приемливо като цифра в края на месеца. Но като прочетох тук за термопомпите много се запалих и най-вероятно ще е с термопомпа, при положение че имам и стар климатик на разположение. За сега чета,искам да си изясня нещата.Абе рано ми е да разпитвам за това още.Сега ми е належащо тръбата да навия като хората, че да полагам замазката и да продължавам.Термопомпа ще е,много добре звучи!
За подобрителя - кажи точно какво со ползвал, да не се лутам, че като отидеш някъде да пазаруваш и те усетят,че не си в час ти пълнят главата с глупости. ПО-лесно ще ми е ако знам какво точно търся, марка..., номер....
Можеш ли да ми кажеш по колко метра тръба максимум може да е всеки кръг?
to66ko7 - помощник
Искам да попитам какви тръби се използват за направа на водно подово-от тези които са си за парната инсталация или по особенни?
И после при замазката слага ли се нещо допълнително или само пясък и цимент?
Аз смятам да сложа стиропор 3см най отдолу,да вържа арматура 4 или 6 мм,да ми наредят тръбите за подовото и да сложа 5-6 см замазка.
2v6 - майстор
to66ko7 написа:
Искам да попитам какви тръби се използват за направа на водно подово-от тези които са си за парната инсталация или по особенни?
И после при замазката слага ли се нещо допълнително или само пясък и цимент?
Аз смятам да сложа стиропор 3см най отдолу,да вържа арматура 4 или 6 мм,да ми наредят тръбите за подовото и да сложа 5-6 см замазка.
Ако "парната инсталация" ти е с медни тръби, спокойно можеш да ги ползваш и за подово :idea:
Тъй-като температурата на водата в подовото е ниска, спокойно може да се ползват и еднослойни ПЕ-х или ППР тръби.

Какво има под бъдещото ти подово отопление?
filmatoplo - майстор
Спокойно си ползвай тръба с алуминиева вложка фи-16 , стъпка 10-15 сантиметра -разход 7 метра на квадрат . Един кръг не надвишавай 50-60 метра тръба . 15 квадрата площ побира 90-100 мерта тръба -прави си сметка .
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-неподходящи са тези с ал. вложка, защото са многослойни и отдават по-слабо, но пък са най-разпространени, работи се лесно с тях (като се пазят от пречупване) и се ползват често, особено в кръжока. С медни е най-добре и в момента не е много по-скъпо, както беше преди няколко месеца. С ППР става и е евтино, но е трудоемко и нямат кислородна бариера, което не е добре за нискотемпературна инсталация. Най-подходящи са от омрежен полиетилен, но и те си имат особености и са повече за професионално ползване, че се работи трудно без специално оборудване. Ай ся избирай! :)
bad to the bone - специалист
Медна тръба се слага но само ако е "облечена" в пласмасова(найлонова)шлауфка.Директен контакт на медна тръба с цимент е нежелан и не е препоръчителен.Има си специални тръби за подовото.
http://www.hep2o.co.uk/
http://www.hep2o.co.uk/ufh/UFHFloorLayouts.pdf
http://content.wavin.com/WAXUK.NSF/page ... _Guide.pdf
filmatoplo - майстор
Лазаре аз затова я препоръчвам като познат метод , Овентроп си я ползва главно . Най ме кефи Рехау ако питаш мен. А ако може да се добере до сивите тръби от полибутен с бързите връски -направо ще пее. :)
Малкия - специалист
с каквото и да го правиш , трябва да помислиш за температурните разширения
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: