• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
deyanyovkov - специалист
Е, да де, ама моя няма. Взех си вчера терморегулатор В2000 и смятам днес да го включа - добре ли е на около 40* да спира помпата?
syncho написа:
Добре де аз едно не мога да разбера. И най-простия котел би следвало да има подобен тип автоматика, която да контролира помпата и да я пуска след като е набрал определена температура. :?
:sad:
syncho - майстор
Малко е ниско... по-добре на около 50-55 поне да е.
deyanyovkov - специалист
Е, ама в момента горната граница на температурата ми е 55 градуса и у дома не се диша от жега. Настроил съм го да пали на 40 и да изключва на 55 градуса. Гледах внимателно за конденз - оставих помпата да върти и при 32 градуса на водата, но не видях нищо.

Благодаря за съвета и приемам всякакви идеи.
syncho - майстор
принципно не е много добре да намаляш много температурата на котела. По-добре сложи трипътен смесителен вентил на изхода, ако искаш по-ниска температура, но си остави в котела да ти е поне 50-тина градуса. Аз бих направил така с оглед запазване живота на котела. От там нататък можеш да си експериментираш.
deyanyovkov - специалист
Та цитирам:
От 11.10.2009 до днес 26.10.2009 - като температурите варираха от 0 до 23 градуса, и средната температура за района в който живея е била 11 градуса / денем - нощем/, и съм изгорил 150 кг. пелети от Баумакс и 60 кг. от ЕкоПлам. Топля 108 кв. метра с 4 радиатора, 2 лири и бойлер 120 литра.
Спирал съм котела за около 20 часа през целия период. Все още не съм изолирал тръбите в абонатната:), както и нямам все още термо контролер за помпата / ще го монтирам тази вечер/ и диференциален контролер с магнет вентил за бойлера / намеренията са ми до 10.11 да го монтирам и него/.

Ще продължа с подробностите след малко....

bili&steki написа:
както предполагам ти е ясно ,разхода се определя от количеството енергия необходимо да поддържа зададената температура в сградата. .т.е от топлинните загуби на въпросната сграда. с две думи от топлинната й изолация.И веднага мога да ти цитирам любимия ми въпрос
" А колко гори?" :)
bili&steki - специалист
как с изолацията и дограмата? пусни снимка на този котел да го видим де :shock: ...какво всъщност има...това нямал онова нямал ... :?
deyanyovkov - специалист
Ще го щракна тази вечер - опс, има линк:
http://citynet.bg/termo/termo.html

Моя е малко по-различен и е 21kW.

Изолацията ми е добра:
Изобетон 30см. отвън, а отвътре 5 см. каменна вата под гипскартона. Дограмата ми е 4-ри камерна с Ка стъкло. Таваните са също с гипскартон и каменна вата. Предвиждам отвън допълнително над шпакловката да лепна и 2 см. фибран за видиустойчивост евентуално:)

bili&steki написа:
как с изолацията и дограмата? пусни снимка на този котел да го видим де :shock: ...какво всъщност има...това нямал онова нямал ... :?
bili&steki - специалист
ами...как да ти кажа... щом имаш изолация и добра дограма този разход е доста....при тези температури..
deyanyovkov - специалист
И на мен така ми се струва и затова тръгвам по бумагите да оптимизирам - терморегулатор за помпата, магнет вентил за бойлера, да изолирам тръбите и колекторите, да сложа термовентили на радиаторите вместо обикновенни кранове ... както и да търся оптимална настройка на горивния процес, щото много бързо вдига температура нещо ... за 15 мин от 40 на 65 градуса ...
bili&steki написа:
ами...как да ти кажа... щом имаш изолация и добра дограма този разход е доста....при тези температури..
bili&steki - специалист
то като гледам май котела(което си е камина ) е за оптимизиране...
като гледам тех.данни при максимален разход от 3.5 кг пелети на час камината стига 18 KW .. :? :lol: което си е направо откровенна лъжа...освен ако не се ползват пелети с енергийна стойност поне 5,2 KW/кг и уреда има КДП 100% :-D .При условие ,че това нещо има КПД от 85% и използваме пелети с калоричност 4,5 KW/кг при изходна мощност от 18 КW ще изгаряме 4,44 кг пелети на час...незначителна разлика..ама е 1 кг на час..или 0.37ст (за 24 часа е 8,88 лв )...
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: