• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
Не стават.
2v6 - майстор
vanko68 написа:
Не стават.
Тръба за климатици 1/2" е с външен диаметър около 0.7 мм по-голям от тръба ф12.
Ще има луфт , който не е никакъв проблем :idea:
vanko68 - специалист
Лошото е,че адаптори за 1/2 медна тръба май няма...поне аз никъде не съм виждал и чувал. Това си е специализиран размер само за климатизация,а не за вода. Обратния вариант -адаптор за 12мм да го ползваш на 1/2 също не става....
filmatoplo - майстор
Мека мед под фи-18 не ползвайте , фи-12 е много малко ще създава съпротивление пък за фи-18 си има стандартни преходи завършващи на 1/2 резба.Най бързо и евтино е спойка със мек припой , след това със твърд припой и накрая пресфитинги.
2v6 - майстор
vanko68 написа:
Лошото е,че адаптори за 1/2 медна тръба май няма...поне аз никъде не съм виждал и чувал. Това си е специализиран размер само за климатизация,а не за вода. Обратния вариант -адаптор за 12мм да го ползваш на 1/2 също не става....
Ами в началото на темата човека питаше дали може да ползва адаптори за климатици и съответно такава тръба...
Сега да не намекваш, че тръби и адаптори за климатици не стават за водна инсталация :?:
tyrnokop - специалист
Филмчето по-долу показва в детайли следните операции:
1. Огъване на мека мед с пружина (на коляно)
2. Рязане на медна тръба
3. Заварка на меден фитинг към медна тръба
4. Монтиране на радиатор към стена
5. Монтиране на термостатен кран към радиатор
6. Обезвъздушаване на радиатор
7. Опериране с водопроводни фитинги и инструментите, които са необходими
За мое голямо съжаление филмчето го намерих едва след като бях направил точки от 1 до 3 по метода проба - грешка. Дано бъде от полза на всички ентусиасти и да им вдъхне сигурност и смелост в начинанията.

http://www.mediteh96.com/solar/CentralHeating.avi
БАДАНАРКА - напреднал
Неможах само да разбера,могат ли да се ползват тези PP-R тръби.Ако не защо. :?
filmatoplo - майстор
Стават обаче трябва иструменти и адапторите били скъпи , също меката медна тръба е по скъпа от твърдата .
filmatoplo - майстор
Оня ден запоявах на 1 клиент едни медни тръби -удължавах му щранг за слънчева инсталация фи-22 мека мед , аз удължих с твърда тръба фи-22 .Меката мед при рязане с тръбореза се свива и хлопа във муфите , ама пак се запои добре.
nautilus33 - майстор
Трябва ми мека тръба за солар. поападнах ан добра оферта за Ф18 в ОЛХ-а, обаче се чудя, има ли вероятност да не е мед, а само да прилича или никой не си играе да лъже с тръбите, както с казаните за ракия примерно? и как мога да проверя?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Мека мед за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: