• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
ronik написа:
Добре е и някой да каже колко енергия от слънцето може да се "улови" при облачно време.
Колко облачно?
Може да пробваш да гледаш камерата и в същия момент измерените стойности от сайта на focus42 или sunenergy :idea:
Iliev Labs - специалист
:mod: Зурлааа!.. Зурлааааа!..

Забуксува темата!

Такезо, кви тръби ти предлагаха на теб? Цената на едро, на дребно ли? Къде да ги търсиме? Дай линк.
Zurlata - специалист
Кажииииииииии! Тука съм бе!
няколко дена съм се хванал да пиша софтуера за управлението и и мислим механичната конструкция с баджанака и затова ме няма! :-D
Електрониката и управлението тряя така да се направи че ако прегрее да завърти колектора да не перпендикулярен на слънцето, та да се охлади, акоспре тока и свърши UPS при пускането на тока да сметне координатите на слънцето да види къде е колектора в момента и да коригира, все щуротии които ще зависят от конструкцията. след малко ще ви покажа до къде съм стигнал....

п.п. ето долу.....
Ся остава като направим механиката да наблъскам софта в микроконтролер и да тестваме на живо, програмата я пробвах неска, имаше слънце, сметнах каде ще се намира слънцето след 3 часа, пуснахме отвес, и в точно предсказаното време от сметките сянката на пръчката беше точно толкова дълга :-D ! ъгъла също, баджанака има няква оптична джага за мерене на ъгли с много голяма точност. Програмата в момента е само тестова версия и ако се въведат нелогични параметри(например Латитюда = 90 или над 90 градуса...), дава грешка и може да крашне, ама това ще го оправям накрая....

Прикачен файл

Sun Position Calculator ZURLATA.rar
(11.17 KиБ) Свален 319 пъти
Zurlata написа:
Електрониката и управлението тряя така да се направи че ако прегрее да завърти колектора да не перпендикулярен на слънцето, та да се охлади, акоспре тока и свърши UPS при пускането на тока да сметне координатите на слънцето да види къде е колектора в момента и да коригира, все щуротии които ще зависят от конструкцията. след малко ще ви покажа до къде съм стигнал....

Това всичкото си го прочел от сайта на http://integral2005.com/online.html. Нищо ново не си измислил, пичовете ги гледам всеки ден - втора година вече на вятър издържат, въртят се, защитатват се. Непрекъснато изкарват нов модел и както ми писаха - гонят по-ниска цена. Твоята система колко ще излезе?
Zurlata - специалист
Това всичкото въобще не съм го прочел от саита им, а съм си го мислил , е и там съм го гледал ама то не е нещо ново всеки уважаващ себе си слънчев колектор с електронно управление трябва задължително да го има това нещо. Тяхните ги въртят само по Х- оста а Y- оста е застопорена на някъв оптимален ъгъл за зимата, само че зимата е много широко понятие и няма такова животно - оптимален ъгъл , зимните месеци Y ъгъла през месеците се мени от към 60 градуса до към 20 града , бая голям диапазон че да има някъв оптимален ъгъл всичко е за сметка на ефективноста и в крайна сметка голяма реклама ама след това бърка в твоя джоб. моите ще имат по голяма ефективност от тяхните! и ще излезе евтино щото всичко от железа процесори софтуер и т.н. аз ще си го правя.
vanko68 - специалист
Защо немеца да е по-глупав и да слага два неподвижни панела на изток вместо сложна,скъпа и прецакваща се зимата електроника и механика на един подвижен панел. Навремето при модата на сателитните чинии се скъсвах от проблеми зимата на моторизираната си антена,и ти ще го разбереш.
С гаранция това е по-правилния подход-да увеличиш панелите вместо да се хабиш в ненужни задвижки.Не можеш да ме убедиш,че твоя начин е по-евтин,изгоден и сигурен.
Zurlata - специалист
Брат , въобще не съм тръгнал никой нищо да убеждавам, просто ще го направя така и това е , след като направим тестовете с баджанака ще ви пиша резултатите , тогава ще видим, сега е рано да говорим.
И има нещо друго , освен електрониката, в самата конструкция на панела от 3 седмици го мислим с баджото, не е нещо радикално ново ама , не е и нещо което го има (поне не съм го видял в нета) така че също и на това разчитам, а за това трябва да се насочва точно срещу слънцето, баджото поръча различни детаили от различни фирми от турция , китай, и германия нарочно да не са от едно място, само за пробите а после ще мислим... но след като напраим експериментите и видим резултатите ако са добри първо един патент и след това ще ви кажа за кво иде реч. И може си го напраите в къщи, ама да не ви спипам само :lol:
alsted - майстор
От личен опит ви казвам, за да греете вода през лятото изобщо не е нужно да гоните слънцето.През другите сезони постиженията са до толкова скромни, че няма никаква икономическа изгода.Ако все пак много държите на това, предлагам ви да помислите над варианта:малък стационарен колектор и подвижни отражатели-много по-лека ще е конструкцията/механиката/.Хвърлете един поглед тук???
този експеримент сме го правили като деца на село
да те питам, такъв резултат при минусови външни температури ще постигнеш ли? http://integral2005.com/xls_files/01012009.xls
Zurlata - специалист
Стига си ги рекламирал тия колектори бе. И кво толкова си посочил, външна температура от -3 до +5 градуса и ЯСНО и Слънчево време ЦЯЛ ден, еми кво със всеки колектор ще събереш топлина при тия условия.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: