• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tqnata84 - напреднал
kuuuul проблем ли ще е да ми пратиш на лично някъкви координати телефон за връзка примерно, има голяма вероятност да идвам в Сф по работа и ако не е пречка да се видим
idakieff - специалист
Здравейте, искам да използвам тази отворена тема за термопомпи за да задам няколко въпроса.Решил съм на вилата да сложа и термопомпа въздух вода или по точно преработен климатик, как ще го преработя още не знам но надявам се с помощ от приятел и четене да успея :) но преработката в момента не е на дневен ред
Сега съм на етап подово и замазки
Та първия ми въпрос е , какви и колко кабели и тръби да сложа в замазката от външното тяло на климатика до пластинчатия топлообменик
И да ли трябва да се спазва стриктно размера на тръбите излизащи от вътрешното тяло или са възможни малки интерпретации тъй като имам налични тръби 6, 8,10 мм. а тези който излизат от питата май са малко по различен размер
Климатика който ще се преработва е марка Метеор 18ка не е инверторен
Предварително благодаря за отговорите
2v6 - майстор
idakieff написа:
Здравейте, искам да използвам тази отворена тема за термопомпи за да задам няколко въпроса.Решил съм на вилата да сложа и термопомпа въздух вода или по точно преработен климатик, как ще го преработя още не знам но надявам се с помощ от приятел и четене да успея :) но преработката в момента не е на дневен ред
Сега съм на етап подово и замазки
Та първия ми въпрос е , какви и колко кабели и тръби да сложа в замазката от външното тяло на климатика до пластинчатия топлообменик
И да ли трябва да се спазва стриктно размера на тръбите излизащи от вътрешното тяло или са възможни малки интерпретации тъй като имам налични тръби 6, 8,10 мм. а тези който излизат от питата май са малко по различен размер
Климатика който ще се преработва е марка Метеор 18ка не е инверторен
Предварително благодаря за отговорите
Тръбите не трябва да са по-малки от размерите на оригиналните.
Ако сложиш по-големи леко ще се усложни връзката с външното тяло.
stoychod - помощник
Здравейте
Моля за съвет за отопление на вилата. Вилата е дървена 50 квадрата. Има хол 19 кв с преход към 2 малки спални по 8кв и баня 1.5 кв. Построихме я януари месец и до сега я отоплявахме с конвекторна печка 2кW сложена точно на прехода между хола и двете стаи. На мястото на печката искам да сложа климатик който да отоплява всичките помещения. Идеята ми е да се сложи последователно на климатика един топлообменник, който да свържа с бойлера и докато работи климатика бавничко да ми награвя и водата в бойлера. Имам и мазе 20 кв, което ако е възможно също искам да отоплявам с отклонената топла вода от топлообменника.
Та въпросите са ми следните:
1. Ако свържа вътрешното тяло на климатика и топлообменника последователно предполагам че ще е най - лесно за изпълнение? Мога ли просто да го сложа топлообменника преди вътрешното тяло и без да пипам нищо по вътрешното тяло климатика да си работи? Когато ми трябва топла вода пускам помпата, която върти водата през топлообменика и бойлера и така нагрявам водата в бойлера.
2. Някой правил ли е такава схема на свързване. Ако може да ме ориентира колко мощен топлообменик да взема. Примерно ако климатика е 5кW отопление какъв трябва да е топлообленика? Интересува ме и при добър топлообменик колко може да е максималния процент отклонена топлина към бойлера? То е ясно че зависи от много неща и не може да се каже точно, но искам след време освен бойлер да сложа и радиатор в мазето(което ще стане механа). Проблемът е че къщата горе е дървена с добра изолация и много лесно ще се затопля, а мазето е бетон (с изолация 6см фибран) и ще е нужна доста повече топлина да се затопли. Може ли с добър топлообменик да се отнеме 70-80 процента от всичката топлина генерирана от външното тяло.
3. Много по-сложна ли е схемата ако се свържат паралелно вътрешното тяло и топлообменика? Предполагам че проблемът ще е само с управлението на външното тяло. Аз така или иначе искам да си ползвам вътрешното тяло за отопление, но ми се искаше и през лятото да мога да нагрявам водата в бойлера без да нагрява вътрешното тяло. Може би по натам ще слагам и слънчеви панели, но то не пречи да го има като опция да мога да нагрявам само водата бойлера.
4. Мисля да купя нов климатик. Знаете ли фирма която да може при монтажа на климатика да ми монтира и топлообменика? Имате ли идеи дали гаранцията ще важи? Мисля да взема климатик, който може да поддържа температура в помещението от 10 градуса целзий когато отсъстваме през седмицата(да не замръзват тръбите през зимата). Гледах че хитачи имат такъв модел. От всякакъв климатик ли може да реализирам моята идея?

Ще очаквам отговори.
Мерси предварително на всички.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "термопомпа въздух-вода от стар климатик + ел.котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: