• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
msm написа:
Изхода на ризата (холендъра на снимката)
е на 110 см от пода от там и двете тръби се качват на ниво 230см и вървят хоризонтално около 6м до банятя там разщирителя е залепен за тавана цялата височина е 270см мога да направя входа на разширителя на 245см а преливника на 260см Ако дам наклон на тръбите 1 см на 1 м ще дойдат в банята на височина 236см

Обмислям вариант хоризонталните тръби да са на ниво 205 см но трябва да дупча четири стени ( ако се налага ще дупча )

Изходите на буфера може би ще дойдат под 110 см височина

долната част на конвектора на ниво 205см горната на 235см вход изход са на едно ниво 210см и под наклон към хоризонтзлния щранг на ниво 235см хоризонталното разстояние до банята 1.5м
Нещо не мога да си представя разширителя. Питах преди за снимка...
Ако изпълниш тръбите според тази схема обезвъздушител на топлообменника няма да е нужен - въздуха ще излиза през разширителя, дори и при хоризонтално нивелирани тръби. Трябва обаче обезвъздушител на тръбата между буфера и студения вход на термостатичния вентил. Може и обратно.
...
ако буфера (бойлера) се загрява инцидентно от ел нагревателя когато печката не работи дали системата ще се държи както трябва или трябва още нещо допълнително
Когато печката не работи смесителния вентил е студен и входа "-" е затворен. Температурата Т1 е ниска и помпата P1 не работи.
Искаш да използваш електрическия нагревател за отопление ли?
...
пълненето откъде трябва да става от буфера или от топлообменника (изходите на буфера май ще дойдат по ниско от ризата)
хоризонталните тръби могат ли да са без наклон или е задължителен за обезвъздушаване
Първо се пълни топлообменника през крана под помпа P1. После останалата част през крана под помпа P2.
...
Все пак искам да знам ако двете помпи работят едновременно ( а това явно ще е така) как ще се държи цялата система дали ще работи безпроблемно

има ли начин двете помпи да се изчакват и как става и въбще това необходимо ли е?
Първоначално двете помпи са изключени (Т1<65, Т2<35).
След запалване на печката започва загряване на топлообменника.
При Т1>65 се включва P1. Водата се движи само през помпата, топлообменника, входа "+" и пак в помпата.
При Т1>80 смесителния вентил отваря входа "-" и започва да отива топла вода към буфера и конвектора. Т2 става >35 и се включва P2. Двете помпи работят едновременно, конвектора топли, буфера се нагрява (поема топлина, влиза топла вода отдясно, отдолу излиза студена и отива към входа "-" на смесителния вентил).

Когато печката угасне входа "-" се затваря и P1 спира. P2 продължава да работи. Водата отива в конвектора, през помпата и охладена влиза отдолу на буфера. Отдясно излиза топлата вода - буфера се охлажда (отдава топлина). Когато водата на изход от буфера стане <30 градуса P2 спира.

Горе-долу така става, ако се използва смесителен вентил за 80 градуса (например от Москвич).

Прикачен файл

rec5.GIF
rec5.GIF (8.46 KиБ) Видяна 4493 пъти
filmatoplo - майстор
Колкото я гледам тая последната схема ми се струва че нещо ще се обърка циркулацията в буфера още при студен буфер .При тръгване на помпа р2 при студен буфер на тетката точно под съда където се разклонява и към конвектора ще стане като трипътен вентил и ще смесва топла от топлообменника и студена от бубера преди да е загрял .Помислете още малко - аз поне си го виждам нагледно в действие.
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Колкото я гледам тая последната схема ми се струва че нещо ще се обърка циркулацията в буфера още при студен буфер .При тръгване на помпа р2 при студен буфер на тетката точно под съда където се разклонява и към конвектора ще стане като трипътен вентил и ще смесва топла от топлообменника и студена от бубера преди да е загрял .Помислете още малко - аз поне си го виждам нагледно в действие.
При студен буфер (30 градуса) и топъл топлообменник ще работи помпа P1. На схемата долу е показано със стрелките посоката на водата във всяка тръба и приблизителната температура. Температурата на водата на изход на конвектора зависи от това дали е включен вентилатора, мощността на P2 и други...

Откъде ще се вземе топла вода от топлообменника в тетката под съда :?:

Прикачен файл

ex_rec6.GIF
ex_rec6.GIF (10.76 KиБ) Видяна 4419 пъти
filmatoplo - майстор
По долната тетка под зеления отворен съд ще играе роля на смесител , при включване на помпа Р2 потока в буфера ще се обърне в обратна посока .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
По долната тетка под зеления отворен съд ще играе роля на смесител , при включване на помпа Р2 потока в буфера ще се обърне в обратна посока .
Axa, за горната многофункционалната тетка говориш. Тя и тази под буфера са автоматични самонастройващи се устройства, работят без електрическо захранване и никога няма да дефектират :wink:

Когато от топлообменника не излиза достатъчно топла вода тетката започва да играе роля на смесител - смесва топлата вода от топлообменника и топлата вода от буфера:

Прикачен файл

ex_rec7.GIF
ex_rec7.GIF (11.11 KиБ) Видяна 4357 пъти
filmatoplo - майстор
За коледа ще се топлиш ли вече от това чудо - дръж ни в течение като стане .Тогава ще видим резултата и ще умуваме около контрола му - кой датчик къде да се сложи и коя помпа да работи . :)
bilici - специалист
Здравейте , понеже изходящите димни газове на котела ми са с доста висока температура съм намислил да направя проби с този въздухоотоплител като го ползвам като топлообменик в обратен режим въздух-вода и бойлер 120л. със серпентина на фланеца.
Преди да започна ми се иска да взема мнения от форума дали е подходящ за целта този "бивш"въздухоотоплител.

Прикачен файл

po.jpg
po.jpg (39.36 KиБ) Видяна 3765 пъти
Последна промяна от bilici на вт дек 07, 2010 9:24 pm, променено общо 1 път.
bilici - специалист
да приложа и параметрите му

Прикачен файл

02122010013.jpg
02122010013.jpg (83.35 KиБ) Видяна 3755 пъти
2v6 - майстор
bilici написа:
Здравейте , понеже изходящите димни газове на котела ми са с доста висока температура съм намислил да направя проби с този въздухоотоплител като го ползвам като топлообменик в обратен режим въздух-вода и бойлер 120л. със серпентина на фланеца.
Преди да започна ми се иска да взема мнения от форума дали е подходящ за целта този "бивш"въздухоотоплител.
Пробите въздух-вода ли ще са или димни газове вода?
И за двата случая става, но след пробите с дим ще работи по-лошо и по-лошо...
bilici - специалист
Пробите ще са димни газове - вода .

Газовете ще обдухват външно серпентината, водата ще циркулира вътре. Днес ще го демонтирам и ще направя снимки на вътрешните елементи. Котела е Дакон дор32 с допълнително монтирана пелетна горелка.

Мисля да отрежа външния корпус и да махна ел.мотора и турбината. Да заваря за вход и изход ф150 присъединяване. На мястото на прелките да оставя ревизия за почистване евентуално. Ще махна част от кюнците и ще го монтирам директно на изхода на котела , веднага след коляното.
Притеснявам се единствено дали няма да пречи на горелката и тягата.

Прикачен файл

07122010014.jpg
07122010014.jpg (21.2 KиБ) Видяна 3672 пъти

Прикачен файл

07122010015.jpg
07122010015.jpg (20.4 KиБ) Видяна 3672 пъти
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10