• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така е само април октомври ги търси пълноценни .Сега зимата нека да каже и Чефи - тръгне помпата на слънчевата и спре след 10 секунди , почива 5 минути и пак тръгне за 10 секунди и в 3,5 часа системата си ляга . :)
Чаро - Акълия
Филма 200л загряти с 10гр са 2,320кв. смятай на там, че не ми се занимава. Дори и 20-30градуса на тоя обем са си нещо, което е безплатно и има всички условия да се улови. А знаеш, че зимата трудно се вдигат над 40-50гр зимата.
Най-добрия вариант според мен е Чефи да си викне инсталаторите да си отстранят проблема :-D . Ще стане "много баби келяво дете", както се е случвало много пъти.
cefy - специалист
filmatoplo написа:
Така е само април октомври ги търси пълноценни .Сега зимата нека да каже и Чефи - тръгне помпата на слънчевата и спре след 10 секунди , почива 5 минути и пак тръгне за 10 секунди и в 3,5 часа системата си ляга . :)
Общо взето е така - да!Аха към 14 часа да е станало 30 градуса и вече към 16 е умряло!И се почва едно включване на ръчно...!
filmatoplo - майстор
Нищо няма да направят - иска 2 бойлера един след друг , първия само серпентина да загрее до тия 20-30 гр а втория само на ток .При консумация тази вода от първия ще влиза като студена втория и колкото е по топла по добре .От това по шарено здраве му кажи - от там се връщам ако имаше стандартно решение щеше да го пише в книжката на бойлера .Сега е купи бойлера и си чукай главата . :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Чаро, вярно е, че с рециркулацията се губи изобщо помощта от слънцето, но пък на човек му трябва топла вода на момента и не може да става роб на икономиите. Щом като не е достатъчна само горната половина на бойлера, рециркулацията е вариант да се загрее целия бойлер - на ток или чрез серпентината. аз като имах бебе се бях отказал от серпентината, защото не можех да разчитам винаги на топла вода и топлех бойлера на ток. За да се ползва мизерното слънце през зимата, трябва бойлерът да е двойно по-голям от необходимото, за да ти стига само горната половина,а долната да поема топлината от слънцето. Аз преди се чудех защо Рехау не предлагат за своите панели бойлери по-малки от 300л - ами точно за това, защото зимата можеш да подгрееш с друг източник не повече от 150л - горната половина на бойлера. Или пък два бойлера последователно, както казва Филма
filmatoplo - майстор
Нали точно затова в момента бойлера ми е включен и на ток освен към Печката .Мога ли да разчитам само на нея - има дни в които пече малко слънце и нея паля сутрин .Оня ден беше при нас 18 градуса вънка сега пък сняг прехвърля - баси и времето . :shock:
Чаро - Акълия
Е как няма да стане?
При положение, че работи и серпентината от парното?
Аз топля по подобен начин водата която влиза в ел. бойлера. Влиза 37-40градуса през серпентина потопена в буфер. Дозагрява се на ток нощно време за час и 45. Имам бая вода, от самия факт, че студената която влиза в ел бойлера е 37гр и няма рязко охлаждане
:!:
Ако има, да речем 70-80 литра вода с 40гр в горната част на този бойлер и от там, тя влезе в друг 100л, който я дозагрява на ток до 80гр
Утре колко топла вода ще има, ако днес пак има 40 грв първия и тя влезе при тия 80гр. И за колко ток?
Вижте, не искам да убеждавам никого. Просто споделям опит и мнение.
cefy - специалист
Май се завързах на възел!
Рециркулация или още един бойлер!
Ха сега! :shock:
filmatoplo - майстор
Няма невъзможни неща , ама човека иска с минимум средства да се справи щото системата е гиздава ама неще да работи -много закони на физиката са сборени на куп. И пак добре че не беше хоризонтален бойлера още по лошо . Тука и аз се боря с едни 2 по 500 литра - кога свари да ги купи клиента без да ме пита и изгоря . Селективни панели че нищо - а кажими къде да завра датчика в бойлера като той легнал е една педя и веднага съпоставя температурата и спира слънчевата помпа - после тая площ която се оплива със студена вода е по голяма .Студената вода се качва нагоре под права линия пак 1 педя и хайде без топла вода - изгоря горкия . :evil:
filmatoplo - майстор
Той в момента бойлера ти играе 2 съда - единия е долното ниво със сепентината , а вторив съд е горната половина със нагревателя .НО за съжаление е малък съда . :wink:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Въпрос за загуба на топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: