• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Neosi - специалист
Здравей Puf-Paf,
Супер си е котела, ама не съм наясно, най-вече с този термостат отдясно.
За какво точно служи и как да го регулирам? Ако можеш ми обясни, като на идиот.
Благодаря
PIP - майстор
Neosi, мерси за подробния отговор. За момента и аз съм се насочил към котел на твърдо гориво, но още обмислям подробностите.

Puf-paf, не разбрах къщата ти два етажа по 150м2 ли е или двата етажа общо са толкова. Питам, понеже се чудя дали котел 30квт ще е достатъчен за моята къща.
filmatoplo - майстор
На един колега подписа беше - който не слуша съвети ще слуша упреци . :wink: А иначе не е лошо да се образува клуб Атмос и всеки да си исказва мнение и патила :-D
2v6 - майстор
Puf-Paf написа:
колега 2v6, не разбирам въпроса ти за циркулацията през радиаторите. По принцип не нагряват едновременно- в различните точки температурата, зададена на котела се постига по различно време. Акотелното е малка пристройка и не виждам откъде ще смуче въздух просто. А нали и вентилаторът на котела е изключен? Защо пиролизата тогава продължава и то силно при достигната температура и затворена клапа?
Що се отнася до компенсатор- то ако го купя- това ще ми реши ли проблема с продължаващата пиролиза? Пък и така горивото изгаря пак по- бързо и мога да повредя машината?! :?
В случая имаш два отделни проблема.
Първо за да прегрее системата означава недостатъчно консумирана топлина в дадения момент - малко радиатори и/или слаба циркулация.
Второ дали има пиролиза или не няма значение. Топлина се отделя при горенето. Горене има само при наличие на кислород, а кислород има само във въздуха.

Ако в котела не влиза въздух горенето ще спре :idea:
Горенето продължава при спрял вентилатор, когато комина има силна тяга. Вентилатора само усилва тягата на комина, но не може да я спре :idea: Ако клапата не затваря плътно горенето продължава. Провери уплътнението на вратата за зареждане на гориво - трябва да е меко :idea: Ръчката за затваряне задържа ли плътно вратата?

Когато котела прегрява каква е температурата на водата на входа му? А каква е температурата от студения щранг?
Какъв модел е смесителния вентил?
Как е монтирана помпата?
Puf-Paf - специалист
Здравей колега Neosi,
С пожелания за добра тяга в комина и сухи дърва в котела! :-D
Значи дясната черна настройка е за това кога да се изключи вентилатора, според температурата на димните газове. Колкото по- нагоре и надясно я завърташ- толкова по- рано изключва вентилатора при падане на температурата. Сиреч, ако държиш настройката изключена, вентилаторът ще изключва само след достигане на зададената от другата врътка от теб температура. Само малко да падне температурата и вентилаторът ще се включва. И дори горивото да изгори- вентилаторът ще си работи. При мен най- добра работа се получава, когато завъртя настройката на ъгъл около 75градуса, образно казано и при регулирана настройка на изходящата вода (лявата черна врътка) на около 70-75градуса по Целзий. Естествено всеки котел работи в индивидуални условия. При теб може и да е различно. Пробвай. Много пъти. Забавлявай се- котела си е твой. Не можеш да го прегрееш- той си има охладителен контур. Обаче на дърва при пълно натъпвкване с едно зареждане трябва да може да издържи 10часа. Иначе или дървата не са ти сухи или още не си му хванал цаката. Успех!
Puf-Paf - специалист
Колега РІР,
Отоплявам къща на два етажа, общо 150 квм. Без изолация. Котела е Атмос Комби 30 квт. Стига, че и още може. Особено както съм се наканил това лято да санирам... Към момента работя с донбаски въглища и дърва. Ако не са ми криви сметките, общо всички точки, които съм навързал, консумират около 22-23 квт.
filmatoplo - майстор
Неоси няколко пъти съм ти обяснил копчетата , не си мисли че хора с котел ги знаят - оня ден какви глупости чух и видях от човек с 5 годишен Атмос .Молявисе вечер дръпвал оная дясната клапа :-D а копчетата въобще не знаеше кое за какво е и слава богу котела си беше запазен почти нов .
Puf-Paf - специалист
Благодаря за информацията filmatoplo! Когато строих котелното обаче не го направих толкова голямо, колкото да побере котела с тръбната разводка. Нямам място за такъв голям съд. Иначе за трипътния винтил- напълно автоматичен е- гледах документите за гаранцията.
Имам въпрос- ако поставя компенсационен съд с обем да речем 500л. или повече- това били удължило часовете на отопляване с едно зареждане на гориво? Или само би решило проблема с равномерната работа на всички радиатори?
filmatoplo - майстор
На Пуф-паф вентила трябва да е ОТ ония с фабричната настройка капсолованите на 60 градуса - ЕСБЕ . :? :) да ,би удължило времето за отопление -пише си го и в книжката с 3000 литра съд това може да е от ден до три дни.. :wink:
filmatoplo - майстор
Mescolicaldaie.it вижте тука в продукти системите с котли ,буфери ,вентили и контролери .ако някой може да качи схемата с 4 пътния вентил да видят още хора :wink:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: