syncho написа:След седмица надявам се да имашfilmatoplo написа:Аз да се похваля -от форума нямам нито 1 клиентмхм... същата работа и тук.

buritoo написа:С двете ръце за точните проекти и точните материали, за по-големи системи задължително помпени групи (точния дебит при ниски темп на бойлера топлообмена е уникален). Идеята на по-скъпите и по-добри колектори е по-голямо КПД на единица площ. Последната система беше 500 л бойлер с 45 бр. вакумни тръби, тръбен път около 50 м., помпена група, смесител на изхода от БГВ и др. Резултата е 70-90 градуса. Другия факт беше, че по време на дъжд системата правеше по няколко включвания на час. Което едва ли може да се постигне с неселективни панели или самоделки със същите габарити. Има разлика между целогодишни системи и системи за 3-4 месеца годишно.И аз това бях казал по нагоре,трябва да се различават големите и малките с-ми.Големите са за специалистите,а те ако са хора и имат желание могат да ни помагат на нас самодейците
пп. Не искам да взимам ничия страна, просто коментирам.
С двете ръце за точните проекти и точните материали, за по-големи системи задължително помпени групи (точния дебит при ниски темп на бойлера топлообмена е уникален). Идеята на по-скъпите и по-добри колектори е по-голямо КПД на единица площ. Последната система беше 500 л бойлер с 45 бр. вакумни тръби, тръбен път около 50 м., помпена група, смесител на изхода от БГВ и др. Резултата е 70-90 градуса. Другия факт беше, че по време на дъжд системата правеше по няколко включвания на час. Което едва ли може да се постигне с неселективни панели или самоделки със същите габарити. Има разлика между целогодишни системи и системи за 3-4 месеца годишно.+++ Абсолютно вярно! Търговецът ще си сложи надценката и на скъпия, и на евтиния модел. Нали и той трябва да живее! Едва ли печалбата му е само от най-скъпите модели. Има и нещо друго: колкото повече топла вода се консумира, толкова по-ефективна е системата. Ако е на морето и всеки ден примерно 40 човека се къпят по един път, системата ще се изплати 10 пъти по-бързо отколкото система за семейство от 4 човека. За това има смисъл инсталацията да бъде проектирана така, че всички консуматори на топла вода да бъдат обхванати- пералня, миялна машина и т. н. И не бива да се очакват някакви чудеса в икономически план. Нищо, че слънцето е без пари! Като се вдигне бензинът или токът, автоматично поскъпват и нещата за слънчевите инсталации и за парното. Всички по веригата от производителя до крайния клиент си правят сметката. Само че едни я правят всеки ден, пък клиентът веднъж на няколко години. Познайте чии сметки са по-верни!
bulhomes2 написа:Споменавал съм го някъде - може и да се повторя тук.Това изследване в последствие се оказа доста нагласено по поръчка на фирма производител на плоски колектори. Също така виждаш, че м/у вакуумно-тръбен и вакуумно-тръбен понякога има два пъти разлика почти в ефективността, така че такива изследвания... благодаря. Не случайно си има сертифицирани тестващи органи.
Преди 3-4 години избирах слънчеви колектори и доста прочетох за тях. Попаднах на статия за сравнение на селективни и вакуумни колектори. Много съжалявам, че не мога да дам линк към нея, но беше много отдавна и сега не мога да я открия. Експеримента беше в една сграда на един и същи покрив в единия край монтирани вакуумни, а в другия - плоски селективни колектори. В продължение на 1 година ежедневно бяха записвали стойностите. Всички други фактори са еднакви - потребление, ориентация, околни температури. Бяха достигнали до извода, че вакуумните дават с 10% повече топла вода само през зимата. През останалото време стойностите били идентични.
...
LazarGanev написа:Истината е една - слънчевата енергия, достигаща до нас през зимата е 3-4 пъти по-малко отколкото тази през лятото. По тази причина и идеален панел да имаме, през зимата той ще дава 3-4 пъти по-малко енергия. При пресмятането на една слънчева инсталация, площта на панелите се избира спрямо производителността им през лятото, което означава, че теоретично няма как през зимата да имаме достатъчно топлина, за да топли бойлерите.. освен ако не преоразмерим 4 пъти
naughty написа: .. освен ако не преоразмерим 4 пътиТочно! Ми лятоска ко праим с таа топлина?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: