• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iva6ki - специалист
king82 написа:
Кранът с филтъра струваше 12-13 лева, а ако трябваше да се сглоби поотделно и нипели отсам и оттам излизаше 25-6 лева. Пружината я дават под наем за 2 лева на ден(чудесно)
Колега кажи от къде си пазарувал ако не е тайна ,ако се счита за реклама
на лично ,че и аз харесах крана
king82 - специалист
iva6ki написа:
king82 написа:
Кранът с филтъра струваше 12-13 лева, а ако трябваше да се сглоби поотделно и нипели отсам и оттам излизаше 25-6 лева. Пружината я дават под наем за 2 лева на ден(чудесно)
Колега кажи от къде си пазарувал ако не е тайна ,ако се счита за реклама
на лично ,че и аз харесах крана

гр. Габрово, фирмения магазин на КДН(Капитан Дядо Никола)
ivhand - специалист
PCL82 извинявай ако е прозвучало неучтиво, но като про4етох мненията в тази тема преценявам възможностите си в тази свера за недостатъчни за да се справя сам и затова реших да се обърна към някой с ранг ' Специалист" Става дума за едноетажна къща .Мислех да прочета тук там по нещо, и с един приятел, който си е правил парното да се захванем .Но като гледам вашите коментари ми се струва че не е по силите ми.Иначе идеята ми е следната във всекидневната да сложа камина (без претенции да е вградена) и с нея да отоплявам къщата с радиатори, може би и локално парно плюс да си осигуря топла вода през зимата. Разбрах че има бойлери които може да се включат към парното през зимата а през лятото към слънчевя колектор(него не мисля да си го купувам сега , но все пак да го имам като възможност).
Прикачен файл:
IMG_2256 kwadraturi.jpg
PCL82 - майстор
Жилището е доста голямо и може да излезе че една камина не е достатъчна.
Трябва да се посмята и всичко добре да се обмисли. Чак тогава да се копува каквото и да било. Бакалските методи при малките сисеми може да и изиграят лоша шега.

Гледай какво пише на самите табелки отзад на камините, защото не всичко е дадено в книжките и каталозите.

Например Прити до скоро премълчаваха номиналната мощност, абдаваха само максималната в документацията. Само отзад на табелките я пишеше, но как да я видиш в тесния магазин. Това вече що оправиха, но книжките им продължава да не са непълни.

к.п.д то се дава за номиналната мощност при режим 90/70 градуса на водата. При максимална мощност к.п.д-то пада.

Внимавай с радиаторите за какви температури е дадена мощността. Някои ги дават по стар стандарт 90/70/20 градуса (делта Т= (90+70)/2-20=60 градуса), други при 80/60/20 = 75/65/20 (делта Т= (80+60)/2-20=(75+65)/2-20=50). 20 градуса е температурата на стаята. А другото е средната температура на радиатора.
ivhand - специалист
Извинявай за глупавите въпроси но с физика не съм се занимавал от 15г(в училище)
Та какво означава делта Т. как да изчисля каква мощност на радиаторите ми трябва за всяко помещение. Знам че сумата от мощностите за радиаторите трябва да е по- малка или равна на номиналната мощност на камината, (ако не съм прав кажи), дами препоръчаш някаква камина
baikiro - специалист
ivhand ...! площа ти е голяма замисли се за котел...!
montoya - майстор
Голяма площ, голяма, колко да е голяма- 105 квадрата приблизително!?
По най - груба сметка 17,5 киловата без бойлер. Това по 70 вата на кубик като височината съм я сметнал 2,50м. Камини на прити има и по 21 кв, но трябва да се отчете че самата камина ще е в една от стаите и по - този начин намаля изискването но повече киловати от водната риза.
И пак казвам, това е груба сметка правена докато пиша поста, без калкулатори. За по - подробно, майстор да огледа на място и да прецени положението!
ivhand - специалист
:?: Зсдравейте, тези дни се скъсвам да чета из форума за да взема правилното решение и успях да разбера следното
- камината с водна риза е доста хамалогия и мърсотия, по-малко КПД, но имаш жив огън вкъщи
- котел на пелети - чисто, лесно, автоматизирано, висоо КПД, но скъпичко
- котел на дърва и въглища- прилично като цена, 4исто, по - високо КПД, процеса на горенето е контролируем? пак си я има хамалогията (не разбрах колко 4есто трябва да се зарежда, някои казват веднъж на денонощие, други 3 - 4 пъти, сигурно зависи от модела, Мен 1 - 2 на денонощие ме устроива. Но трябва отделно помещение. Вече се замислям дали да не пристроя нещо. колко кв. метра трябват, изисквания за комин?. Това оба4е може да стане след като ми дадат акт 16, ина4е 6те трябва разрешения от общинатаа ...........,
Не съм сигурен каква точно мощност на котела/камината ще ми трябва защото, в началото докато пораснат децата спалните и детската няма да ги отоплявам през деня, а ве4ер пове4е от 17-18* не ми трябват там, в коридора не мисля да слагам радиатори, боилера в банята ще го ползвам ве4ер и сутрин така 4е през деня и той няма да е консуматор.
трябва ми вариант с който да отоплявам нон стоп двете тоалетни всекидневната и едната стая 156,2 м3 или (Х 70В или по- малко мисля да изолирам мн. добре) 11Кв + боилер 3Кв, а ве4ер при необходимост останалите помещемия 96,3 м3 - 6,74Кв + боилер 3Кв за топла вода../ значи общата ми мощност отива към 24 Кв
Възможно ли е котела/камината да е с номинална мощност около 21 - 22 Кв , покриваща нуждите на всички консуматори и когато част от тях не работят да не го паля на "6", дали няма да прегравяа системата? Има ли котли на твърдо гориво при които горенето да се контролира от зададена Т в помещенията, съответно консумацията на топлина. Кажете марки , цени ако знаете.

Моля Ви кажете си мнението по моите въпоси и ме упътете като хора които се занимават с това и са наясно , за да знам към какво да се ориентирам . Благодаря Ви предварително ! :o
srusev - специалист
Тъй като си още на процес строеж мога да те посъветвам да огледаш и варианта с термопомпата, мисля че е доста добър. Иначе аз съм заварен случай и съм с пиролизен котел от горе изброените мисля, че е най-елементарен от към подръжка, пълна автоматика, високо КПД и никаква зависимост от горива. За зареждането всичко зависи от изолацията, а ако е пиролизен може да включваш по малко консуматори без да прегрява, моя съм го пробвал колко му е минималната консумация, 2 радиатора общо 10 гл. и 1 лира са включени винаги и така не можа да ми прегрее през есента напълнен догоре.
Но откровено ти казвам, ако строя къщата сега и всичко е на база проектиране бих си направил термопомпа.
naskov - майстор
Колега, котел, който може да гори в денонощието с две зареждания се казва Атмос и е препоръчително да има буфер. Друга марка за която се сещам е турския Мак Тек с бункер за въглища. Останалите марки котли трябва да се допълват на 2-4часа (изключвам пелетните). Ако мощността, която ти е необходима е 24кВт, добре е котела да е по-голяма мощност, понеже ако горивото ти е по-голяма влажност от предписаната, мощността на котела може да падне двойно.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Локално парно - ВЪПРОСИ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: