• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
naughty написа:
от няколко седмици зе занимавам с едно микроконтролерче и успях да сглобя една джаджа за следене консумацията на термопомпата на живо

Графиката се обновява автоматично:

Изображение

как е направено е подробно обяснено тук:

http://openenergymonitor.org/emon/node/58
Вчера закачих два датчика за температура на фреоновите тръби влизащи в бойлера, на графиката са с жълт и оранжев цвят. Резултатите са много странни за мен. Двете теператури се "гонят" без да се доближават на по-малко от 10-15 градуса. Усъмних се в датчиците, но след проверка с инфрачервен термометър и аналогов термометър се оказа, че са вярни.

Ясно е, че има топлозагуби и т.н, но примерно очаквах да има 4-5 градуса разлика, 15 са ми много :)

предполагам, че водата в бойлера също не е с равномерна температура и е най-топла в горният край, по-студена в долният, но все пак след 8 часа работа през ноща очаквах фреона да минава "транзит" през бойлера без да губи повече от 4-5 градуса.

Нещо не разбирам, някой има ли логично обяснение?
2v6 - майстор
naughty написа:
...
Ясно е, че има топлозагуби и т.н, но примерно очаквах да има 4-5 градуса разлика, 15 са ми много :)

предполагам, че водата в бойлера също не е с равномерна температура и е най-топла в горният край, по-студена в долният, но все пак след 8 часа работа през ноща очаквах фреона да минава "транзит" през бойлера без да губи повече от 4-5 градуса.

Нещо не разбирам, някой има ли логично обяснение?
15 градуса разлика на газова фаза е мощност под 1% :idea:
Няма нищо странно - фреона наистина минава "транзит".
naughty - специалист
2v6 написа:
ясно..

тези дни Ванко ще сложи два вентила на фреона за да байпасирам бойлера след като загрее (микроконтролера ще се грижи).

Ще ми е интересен резултата, бойлера "гълта" топлина, но и служи за балансьор..
filmatoplo - майстор
Щом има разлика вход изход на топлоноситела в серпентината -значи е в процес на затопляне на бойлера но още не си е свършил работата , ако целия балон се загрее до температура близка или равна до входната -то изходната също ще е близка до входната +- 3-5 градуса .
2v6 - майстор
naughty написа:
2v6 написа:
ясно..

тези дни Ванко ще сложи два вентила на фреона за да байпасирам бойлера след като загрее (микроконтролера ще се грижи).

Ще ми е интересен резултата, бойлера "гълта" топлина, но и служи за балансьор..
След като ти е ясно защо ще набутваш и допълнителни вентили :?
naughty - специалист
2v6 написа:
всъщност вентилите са за друго:

когато навън е по-топло намалявам градусите на климата. Съответно и температурата на фреона пада и ми "изяжда" топлото от бойлера.

Илюстрация на проблема: в 10:10 намалям градусите на климата с два надолу и в резултат след 2 часа съм без топла вода в бойлера

Изображение

идеята е микроконтролера да форсира климата до загряване на бойлера, след което той да се байпасира.
denuchi - специалист
Аха, по важно бойлера да е заграл. Това ли ти е идеала за топлина. Аз лично немога да разбера какво балансира, би ли ми поеснил.
naughty - специалист
denuchi написа:
Аха, по важно бойлера да е заграл. Това ли ти е идеала за топлина. Аз лично немога да разбера какво балансира, би ли ми поеснил.
питай жена ти дали е важен бойлера ;-)

под балансиране имах в предвид "гладката" оранжева линия на графиката, не се вличе много рязко от пускане/спиране на компресора

иначе идеала за топлина ми е макс 21 градуса в сатаите, по-топло е неприятно; банята само я държа на 25
denuchi - специалист
А тук не позна, ТЕЦ брато и без жена. Аз лично досега несъм видял гладка такава линия. Идеала за лятна температура какъв е при вас. Аз съм малко по глупав и използвам плаващ сетпоит за температурата на водата в системата. Зиме и лете.
2v6 - майстор
naughty написа:
2v6 написа:
всъщност вентилите са за друго:

когато навън е по-топло намалявам градусите на климата. Съответно и температурата на фреона пада и ми "изяжда" топлото от бойлера.

Илюстрация на проблема: в 10:10 намалям градусите на климата с два надолу и в резултат след 2 часа съм без топла вода в бойлера

идеята е микроконтролера да форсира климата до загряване на бойлера, след което той да се байпасира.
naughty написа:
питай жена ти дали е важен бойлера

под балансиране имах в предвид "гладката" оранжева линия на графиката, не се вличе много рязко от пускане/спиране на компресора
Виждам вече съвсем се оплете - хем искаш бойлера да ти е топъл, хем ще слагаш допълнителни вентили да го шунтираш :shock:

Първо за да ти загрява компресора два различни по време консуматора е необходимо да се управлява по една обща за двата температура :idea: Слагаш датчика на тръбата с втечнения фреон след топлообменника.

За да "форсираш" загряването на бойлера е достатъчно да намалиш или спреш циркулационната помпа.

И накрая нещо много странно при теб - правиш графики, микроконтролери, а температурата в стаите ти се регулира ръчно :?
Сигнал от термостатите в стаите може да пуска помпата. Когато в стаите е топло помпата ще е спряла, а бойлера ще се загрява максимално бързо :idea:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: