• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами значи идват малко тези 10 тръби (в това вертикално положение), така ли да го разбираме?
dimitarg - специалист
Да, така излиза, в момента ъгълът на слънчевите лъчи и колектора е много малък. He изключвам варианта и аз нещо да съм объркал, все пак за първи път монтирам такава система.
Ако ти си объркал нещо, то тогава колектора трябва да прегрява, а в случая всичко си работи коректно и всичката уловена топлина влиза в бойлера. Просто при този ъгъл уловената топлина е малко. Ако имаш възможност постави колектора на 45* спрямо хоризонта да видим какъв ще е резултата. Пусни някоя снимка, защото ми се струва, че този вертикален колектор си го сложил хоризонтално, вярно ли е?
Благодаря за снимките, ще са полезни за всички, които се вълнуват от темата. Монтажа е правилен, но трябват още тръби като компенсация за изправеното положение. Явно ще са нужни още толкова тръби. Мисля, че 2 плоски панела за по 200лв щяха да вършат повече работа, ама не се знае, докато не се пробва.
dimitarg - специалист
Проблема с наклонения монтаж идва от кафявите теракотни плочки, които периодично падат и от пияни съседи, разбира се. Според устната инструкция, тези колектори се монтират с колекторната тръба надолу, за да могат да се източат, но на мен така ми е удобно.
kuuuuuul - майстор
Аз на времето с 1м2 колектор самоделка от радиатор топлех 80л на 50-60гр :? да няма някакъв проблем в колектора?
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Мисля, че 2 плоски панела за по 200лв щяха да вършат повече работа,
Един такъв плосък с 38 метра тръбен път, 80 литровия днес го направи на 55 градуса.
kuuuuuul написа:
да няма някакъв проблем в колектора?
И мен ме съмнява, че има проблем с колектора.
fbr написа:
LazarGanev написа:
Мисля, че 2 плоски панела за по 200лв щяха да вършат повече работа,
Един такъв плосък с 38 метра тръбен път, 80 литровия днес го направи на 55 градуса.
fbr, ще е супер ако можеш да направиш експеримент - да изправиш панела вертикално, за да видим как това ще повлияе на ефективността му
lov - майстор
Нека да дам аз отговора защото имам 2 панела монтирани на около 60 спрямо хоризонта. Целта на заданието беше диря максимален ефект есенно зимния период и пролетта. Загрявам 120 литров бойлер. Въпреки че площта на двата панела му идват в повече лятото температурата много рядко може да превиши 80. Но за сметка на това през пролетта съм виждал дисплея да показва 00-01 че и 02 тоест малко над 100 градуса защото го няма следващия разряд на него. Е не съм уверен колко е точен в този диапазон но е факт че с малка разлика в ъгъла ефекта е силно осезаем.
А не ми се и мисли колко ще е добива ако са напълно вертикални.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: