Когато бях малък 1990 г монтирах първия си котел Дакон 16 май бяха киловатите (червен цвят )
-имало ги е и преди това , изкарваха 6-8-10 год и се пробиваха , естествено на тяхно место дойде мерцедеса Виадрус и така до батко им Атмос .От 10 год на пазара стана хаос от модели котли и пелетни горелки тук от 2-3 години
.За Бърнита -крадена технология , копира някой супер котел -нещо скандинавско .Всеки знае че при Дакона с пелетна горелка -като чели първата секция остава малко изолирана .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
384 мнения в "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)"
iceheart
- специалист
Според мен си вземи смесен котел, че времената се менят и не се знае какво ще ни настигне. Относно Бърнита лично не съм пускал, но съм си патил с друг с подобна конструкция с горелка на Ерато. КПД-то замина в комина. Ватерланд трябва още малко да се постараят при направата им, че все едно са правени в час по трудово. Може ви Бош Солид 2000 е по добър като избор за горелка с този тип горивна кошница, но за твърдо гориво си ограничен само до въглища или може би до ситно нацепини дърва. Монтирал съм на доста видове котли и стоманени и чугунени и най много ми харесва един определен модел турски чугунен котел, особено новата разработка на ходовете на ризата и задната секция но тя е удобна за горелките с тръбовиден фукс. Котела е триходов и има малки модели за всеки. За цена няма да говоря, направо си е смешна. Имам монтирани много от стария модел които е пак триходов но с по различно разпределение на ходовете и задна секция но си е перфектен и няколко от новия но определено ми харесва повече. След малко ще кача техническите данни и няколко снимки.
Последна промяна от iceheart на пон сеп 23, 2013 9:27 pm, променено общо 2 пъти.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Аз си оставам скептик за комбинацията чугунен котел с пелетна горелка да е най-добрата комбинация сравнявам го с твърдението, че чугунения радиатор е по-добър от стоманения. Особено пък с хоризонтални участъци (ходове) - бързо събират пепел и топлообмена пада драстично
tokbatak
- специалист
Аз също съм за Бош - все пак това е наследника на Дакона. Най малкия е 6-16кВт, т.е. покрива нуждите от 6-10кВт. Предполагам че изработката и материалите са в пъти по добри от новоизлюпените български имитации.
По горе бях упрекнат че искам да водя спор - коя горелка е най добра. С нито едно изказване не съм дал предпоставки за подобно нещо. Това че съм задал въпроси за да уточним някои изказвания не означава че искам да влизам в спорове. Понеже не се уточниха нещата ще задам няколко въпроса, който касаят и тази тема.
Защо се изказва мнението че пелетна горелка работеща под 30% от мощността си работи с много ниско КПД?
Защо след като се твърди че на feikot му е нужна максимална мощност 10кВт а в голяма част от времето 6кВт му се препоръчва котел 7,5-15кВт? А уж под 50%, КПД-то на котела пада много - 6кВт са под 50% от 15кВт а са и извън обявения диапазон от производителя 7,5-15кВт.
Колко е минималната мощност на ГП4? На Ватерланд е 4кВт - според изказванията тук тя била с висока мощност. Кажете горелка с по ниска мощност?
По горе бях упрекнат че искам да водя спор - коя горелка е най добра. С нито едно изказване не съм дал предпоставки за подобно нещо. Това че съм задал въпроси за да уточним някои изказвания не означава че искам да влизам в спорове. Понеже не се уточниха нещата ще задам няколко въпроса, който касаят и тази тема.
Защо се изказва мнението че пелетна горелка работеща под 30% от мощността си работи с много ниско КПД?
Защо след като се твърди че на feikot му е нужна максимална мощност 10кВт а в голяма част от времето 6кВт му се препоръчва котел 7,5-15кВт? А уж под 50%, КПД-то на котела пада много - 6кВт са под 50% от 15кВт а са и извън обявения диапазон от производителя 7,5-15кВт.
Колко е минималната мощност на ГП4? На Ватерланд е 4кВт - според изказванията тук тя била с висока мощност. Кажете горелка с по ниска мощност?
LazarGanev
- "Велик майстор"
tokbatak, не съм те упреквал, че искаш да водиш спор коя горелка е най-добра - няма нищо лошо в спора - там се ражда истината, казах само, че тази тема не е място за такъв спор. Но пък.. де да знам
http://www.tesy.com/bg/products/peletni ... li/pba_17/
. Предлагам да се съобразявате със законите на физиката, а не да разчитате, че ефективността на горелката е еднаква в целия мощностен диапазон. Не вярвам производителят да го твърди. Тази мощност 10% е само за поддържане на пламъка, т.нар. "пилотен пламък", за не ползва често нагревателя. Моето мнение е, че за 40кВт горелка може да се говори за жилища над 200-250м2. Пък всеки си решава.
Защо се изказва мнението че пелетна горелка работеща под 30% от мощността си работи с много ниско КПД?А защо да не се изказва, да се пази в тайна ли? И това не е мое мнение, а азбучна истина за всеки специалист в областта. Разглеждай кривата на КПД в зависимост от мощността като една парабола насочена надолу
Защо след като се твърди че на feikot му е нужна максимална мощност 10кВт а в голяма част от времето 6кВт му се препоръчва котел 7,5-15кВт? А уж под 50%, КПД-то на котела пада много - 6кВт са под 50% от 15кВт а са и извън обявения диапазон от производителя 7,5-15кВт.Да, на feikot са му нужни 3-10кВт, най-вече 5-6, рядко нагоре. Няма котел с толкова ниска мощност и затова му препоръчах нещо като това (не съм казал да е същото, но то голям избор в този диапазон няма):
http://www.tesy.com/bg/products/peletni ... li/pba_17/
Колко е минималната мощност на ГП4? На Ватерланд е 4кВт - според изказванията тук тя била с висока мощност. Кажете горелка с по ниска мощност?На кой модел GPIV минималната мощност? Моделите са 7-25, 10-32, 14-45. И изведнъж се явява някакво българско техническо чудо 4-40кВт, което има КПД=93% и при 4кВт - УОУ
filmatoplo
- майстор
То е ясно че акъл на никой не можем да дадем
-и господа производители който котел и горелка не одобрим -моля веднага ги спрете от производство
ааа ма .
LazarGanev
- "Велик майстор"
Няма лоша горелка, има лош избор 
Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература