• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
#-o Привет другари :tonqe: , не знам и се чудя сега дали да монтирам стария бойлер последователно с новия, като стария да е първи. Да изчакам ли да видя при по ниски температури как ще е ? Защото снощи имах пак битова гореща вода от слънцето в новия бойлер от 58 градуса, изкъпахме се трима и парното го запалих към 6 часа. След, като се разхлади водата в бойлера помпата на термосифона се включи, подгря бойлера и изключи на 45 градуса. Серпентината от парното на бойлера не се отвори заради приоритета, който съм му дал. Тази сутрин имам запас в термосифона 33 градуса а в бойлера 43 градуса. И днес пак е слънчево !

Също мисля да монтирам нещо зад вакумните тръби да отразява слънцето повече, кажете как мислите по този повод ?

Ако монтирам стария бойлер първи (серпентината му към котела) и преди него е новия от слънцето ще се запази ли тази температура към душа, като минава през стария бойлер. Ще има ли и в него винаги не по-хладка вода от предходния бойлер, когато не съм запалил парното ? Би трябвало да е топла при редовната му работа и не по хладка с разлика от 5-10 градуса. Така няма ли да има и загуба на топла вода от слънцето ?
Може би бъркам още, защото времето е доста добро а при по ниски температури и облачно време нещата да се объркат и да стоят по друг начин. Не знам ? :?

Дайте си още мнения !!!
vesoel - специалист
Всичко е добре, когато свършва добре! Здравейте отново колеги. Бих искал да Ви уведомя за моята система, която с Ваша помощ и идеи изградих. Вече сме почти пролет и всичко мина без никакви аварии през зимата. Мога даже да се похваля, че имаше доста зимни и студени дни от които добивах доста топла вода от слънцето. Искам и да Ви споделя, че водата в термосифонния бойлер не я източих зимата, нямаше никакъв проблем, като нищо не се пукна. Тръбите ми замръзнаха само три пъти през зимата и след като включвах подгряващия кабел за 15 мин. всичко си тръгваше. Вече всичко е изпитано и с гаранция :cool: , още веднъж безкрайно благодаря на тези, които ми дадоха точни и ясни отговори без недомлъвки :wink:
Energyx - специалист
Тая зима не беше зима. Експериментът щеше да е показателен, ако беше извършен 2012 г., когато температурите падаха и до -25 градуса, без слънце, със сняг и продължително застудяване. Външните бойлери са неподходящи за нашите климатични условия, поне така мисля аз. А щом опираш и до подгряващи кабели-ако има авария, няма ток-тогава какво правим ?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: