• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iva6ki - специалист
До колкото разбрах от дебата КПД-то е по малко съответно и цената, но
сънсистем селект 2,15кв. ще ми върши работа за 80л бойлер целогодишно
ползване или BOSCH Solar 4000 TF /1,94кв.м./ е по добра инвестиция.
А кое е по добре да бъде с щуцер или за компресионен монтаж.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тя цената комай еднаква, само дето на Боша му са по-скъпи присъединителните фитинги
bialk - специалист
Колеги, дайте идея как да се спестят 100 лева от присъединителния комплект на BOSCH SOLAR 4000 TF.

Изображение

Не мога да намеря маркуч, който да издържа на високи температури, а с директна спойка на меден адаптор 3/4 към щуцера ще му замине гаранцията на колектора.
iva6ki - специалист
Има индустриални високотемпературни маркучи ето пример http://www.daisglobal.eu/download/HOSES_bg.pdf
bialk - специалист
Тeзи маркучи струват почти колкото хидравличния комплект на Бош. Интересува ме някакъв евтин преход шлаух към 3/4.

Как може такава реномирана марка да се излага със щуцери [-X
benimm8808 - специалист
bialk написа:
Колеги, дайте идея как да се спестят 100 лева от присъединителния комплект на BOSCH SOLAR 4000 TF.

Изображение

Не мога да намеря маркуч, който да издържа на високи температури, а с директна спойка на меден адаптор 3/4 към щуцера ще му замине гаранцията на колектора.
Колега те оригинално май идват с присъединителни маркучи.
Мойте 4000 TF дойдоха с маркучи с едни зелени скоби,и от фирмата къето ги купих казаха,че тях слагат.
Аз сложих медна тръба,защото майстора така прецени.
bialk - специалист
На двете места, където питах, ми казаха, че идват без присъединителни материали. Хидравличният комплект се закупувал отделно - 95 лева за плосък покрив и 99 лева за наклонен.
benimm8808, майсторът директно за щуцерите ли запои тръбопровода?
benimm8808 - специалист
bialk написа:
На двете места, където питах, ми казаха, че идват без присъединителни материали. Хидравличният комплект се закупувал отделно - 95 лева за плосък покрив и 99 лева за наклонен.
benimm8808, майсторът директно за щуцерите ли запои тръбопровода?
Ето ти снимки на въпросните хидравлични връзки(черния маркуч с зелените скоби) + стойките.

Имам такива връзки,ако те задължат за гаранцията ще се разберем за нещо символично.
Според мен от Бош изискват да се купуват стойките,за да важи гаранцията-поне при мен беше така.

Мен ме задължиха, за да важи гаранцията на панелите да си купя за 1 панел 4000 TF 4 стойки.Реално за 2-та панела си взех 2 комплекта-8бр. стойки.Монтирах само 6 бр. защото направих обща рамка от неръждаем квадрат 30/30 и 6 бяха достатъчни.
Останаха ми 2 бр. така,че ако си се спрял на тези панели си купи един комплект(4бр.) за другите ми звънни.
Иначе,свързването на 2-та панела един към друг стана с медна тръба.Прерязаха краищата където е избомбеното и мушнаха тръба( да стана като муфа) запояваш и си готов.

Прикачен файл

DSC_0787.JPG
bialk - специалист
Тези дни се порових в базата данни на сертификати Solar Keymark и открих доста интересни неща. Оказа се, че май наистина плащаме за марката, а не за действителните характеристики на слънчевите колектори. Ето извадка:

BOSCH 4000
Прикачен файл:
bosch 4000.png
BOSCH 5000
Прикачен файл:
bosch 5000.png
Viessman 100
Прикачен файл:
viesmann.png
Eldom Classic
Прикачен файл:
eldom.png
Ezinc Superline
Прикачен файл:
ezinc.png
От примерите излиза, че панелите на Елдоминсвест по нищо не отстъпват на двойно по-скъпите немски марки. Моделът Classic R 2.5 в тестовете е показал по-добри резултати от BOSCH Solar 5000TF и Veissman Vitosol 100F. Жалко, че Ezinc нямат сертификат за алуминиевите панели, с тях щеше да стане още по-интересно. Superline серията нещо не се справя добре в тестовете - при слаба слънчева светлина (70к) са пълна трагедия.

BOSCH Solar 4000 се оказа доста слаб.
Evgeniy - майстор
70 Келвина е температурната разлика. Всички тестове са правени при G=1000W/m2
Слаб резултат при 70К означава слаба изолация.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: