• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
Може и да бъркам,но по принцип хората отопляващи се с термопомпи са по скоро изключение на фона на всички останали варианти и за това сигурно има някакви причини които определено не са финансови защото познавам хора с пари направили инсталации за много хиляди левове ,но ако ги попитам защо не са сложили термопомпи предполагам отговора ще е "термо...какво ?? " :lol: А това че двор без сонда бил като жена без цици няма да го коментирам понеже ако се приложи към жените 90% ще са като Кейт Мос в слабия си период :-D
джеки - специалист
kalin 72 с пиролизен котел ли си
kalin72 - майстор
джеки написа:
kalin 72 с пиролизен котел ли си
Не, обикновен стоманен Бош 2000B, 28 кВт.
hr.hristov57 - специалист
Чоро,благодаря ти,че ме накара да прочета още малко за термопомпите вода-вода. Както казах в предишния пост те си имат своите предимства,а така също и недостатъци. Според мен по-важното при тях е това,което ти не го слагаш в сметката, а именно сондажа и дебита вода който може да осигури този сондаж.
Аз не се занимавам професионално с отоплителни инсталации, но от саит на фирма за продажба но термопомпи,случайно избран - за 13,4кВт мощност термопомпа вода-вода в режим на отопление е необходим дебит на сондажа 3.39 м3/час,което за мен това прави доста ограничен тоза метод на отопление, а за някои места направо неприложим.
Относно въпроса какво става с пелетния котел когато спре тока ти отговарям. Пелетния котел(система)който аз ползвам,заедно с помпата са захранени презUPS 200 Вт производство на пловдивска фирма (с външен акомулатор 65Аh) и когато спре тока,системата продължава да си работи (дори дисплея не трепва),като времето на автономна работа е 10-12часа. Максималната консумирана мощност на пелетната система в режим на запалване е 140 Вт, а в режим работа е 40Вт.
Би било хубаво и други съфорумци с пелетни котли да споделят при тях как ерешен въпроса.
lavka86 - специалист
Колеги, аз съм за термопомпата с конвектори. Те работят на по- ниски температури и можеш да регулираш конвекторите, както си искаш. Относно дебита на сондажа, около 2 до 2.5 кубометра са напълно достатъчни. Термопомпата е обратното на хладилника / цикъл на Карно/ и не работи постоянно. Така, че само термопомпа. Тя е измислена в Швейцарските Алпи на входяща температура от 4-6 градуса, и пак работят.
unicata - специалист
Аз честно казано все повече се замислям за термопомпа, при положение че един котел ти излиза 5-6 бона, то толкова излиза и едн китайска 12кВт с коп4 въздух вода, вярно, че като паднат температураите под 0 копа ще е към 2, но пак изглежда по-добре като вариант комфорт/първоначална инвестция, като гледам че първоначалната инвестиция явно е като за котел, а както каза Чаро тук по софия тока рядко спира, пък какво остава за повече от час.
Svezar написа:
Може и да бъркам,но по принцип хората отопляващи се с термопомпи са по скоро изключение на фона на всички останали варианти и за това сигурно има някакви причини които определено не са финансови защото познавам хора с пари направили инсталации за много хиляди левове ,но ако ги попитам защо не са сложили термопомпи предполагам отговора ще е "термо...какво ?? " :lol: А това че двор без сонда бил като жена без цици няма да го коментирам понеже ако се приложи към жените 90% ще са като Кейт Мос в слабия си период :-D
Тук съм съгласен, имам колеги които живеят в къщи и могат да си позволят инвестиция в евтина термопомпа и те ми вадят довод, "ако щом е такава далавера, що богатите не си слагат термопомпи"
аз им отговарям само с това, че те не са чували за тях и като виканат някой колега да има прави парно той няма да им препоъча термопомпа, първо щото не е чувал за нея и второ щото незнае как да я пусне.
Чаро - Акълия
hr.hristov57 написа:

Относно въпроса какво става с пелетния котел когато спре тока ти отговарям. Пелетния котел(система)който аз ползвам,заедно с помпата са захранени презUPS 200 Вт производство на пловдивска фирма (с външен акомулатор 65Аh) и когато спре тока,системата продължава да си работи (дори дисплея не трепва),като времето на автономна работа е 10-12часа. Максималната консумирана мощност на пелетната система в режим на запалване е 140 Вт, а в режим работа е 40Вт.
Би било хубаво и други съфорумци с пелетни котли да споделят при тях как ерешен въпроса.
Първо за сондажа. Особено в София водата е на от 6 до 20м. изключвам планинските, щото те така или иначе не са в София- извън околовръста са :-D
До скоро аз сондирах на... 20метра за около 3 тона пелети за труд. Още 1 тон и си със 20м сонда!
Демек за 8 тона пелети имаш 2 сонди. Отделно от термопомпата, знаеш, сондата си е сонда- кеф лехи, кеф райграс, кеф басейн, хидрофор, патици :lol: ... кой, където го сърби :-D
Когато имаш (така и трябва да бъде :!: ) 2 сонди и 15 кубика на час да въртиш... какъв е проблема :?: Не ми се обяснява...

Да, повече ще изкараш на пелети при липса на ток. :)
В най-добрият случай- подово отопление и голям буфер (с ЮПС) ще изкараш максимум 5-6 часа в комфорт!

Правете ИНФОРМИРАН избор! Прочетете, попитайте, вижте. Другото изключително важно нещо е кой и с какви материали/агрегати ще изпълни инсталацията. Останалото е пари и гонене на вятър. :lol:
VLADO66 - майстор
Чаро,аз живея извън околовръстното и минах през варианта вода вода и сондажните фирми като чуят къде живея се обръщат и си тръгват.Апропо има един баровец наблизо който се заинати и двата сондажа-приемащ и връщащ му стъпиха на около 30000лв.
unicata - специалист
Владо, къде е тоя твой комшия, аз съм в Яна и имам един сондаж, ама ако ще ми искат 10000 за втори направо в канала ще я пусна тая вода.
Чаро - Акълия
VLADO66 написа:
Чаро,аз живея извън околовръстното...
Нормално за извън околовръста.
Дай повече инфо- къде, какъв е терена, какво има долу...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: