• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Щом има чуденки...
https://elvidom.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D ... 0%B5%D1%80
Просто, нужни са действия.
gogo7777 - майстор
съб апр 05, 2025 2:48 pmchapara написа:
съб апр 05, 2025 10:44 amsvetlik написа:
Неръждавейка е. Доколкото знам, на Шишков бойлерите са само такива.
Не е водосъдържателя на 90%, фланеца с нагревателите. Или конденз.
Аз обаче съм на друго мнение. Това, че е от неръждавейка въобще не подобрява здравината. Точно обратното.....при заваряване без контрол, съда ще е по-уязвим, от колкото ако е от черна стомана.
svetlik - напреднал
Май никой не взема под внимание, че капещия бойлер е хоризонтален. Така че фланец, гарнитури и нагревател са изключени от подозрение. Поне това си го представям аз като непрофесионалист. Единственото слабо място на такъв неръждаем хоризонтален бойлер са двете тръби за студена и топла вода, които са заварени към съдържателя. Така съм чувал, не знам колко е вярно. Или капе от заварката или е конденз. Но си мисля че ако водата вътре е под налягане, то каквато и да е компрометирана заварка ще се увеличава теча с времето. А това го гледам повече от година без промяна.
gogo7777 - майстор
Няма значение как е обърнат бойлера. Има ъглови и челни заварки. Ако не са направени както трябва въпрос на време е да протекат. Неръждавейката е много "палава" при температурни изменения. Едва ли Шишков го интересува това.
:drinkers:
шоп - майстор
Хора, май не сте отваряли бойлер на шишков.
Няма значение дали е 5 литра или 200, дали е с 1 или с 3 нагревателя, хоризонтален или вертикален.
Наревателят е на резба М52х2

Та няма фланци и плоски гумени уплътнения. Челото на нагревателят и леглото се уплътняват от гумен О пръстен. Буквално и на ръка да го навиеш от тям няма да протече.

Проблема е от микропукнатина в заварката. Хубавото на тези бойлери, че се разглобяват супер лесно защото изолацията е вата и се ремонтират лесно.

П.П. мноооого рядко въм виждал протекъл нагревател заради пропуск в запояването на място където нагревателят излиза от резбовата глава.
съб апр 05, 2025 8:13 pmchapara написа:
Ами да го сваля😄😃 :partyman: ш
Чапи, зебелезАл съм, че да се пише навъпреки след Шоп, обикновено е грешка.
Твоя подпис по приляга на него.
svetlik - напреднал
Ок, ясно.
Е, ако ще тече, да протича до още една година че да хване края на гаранцията. :)
MamaMy - майстор
Рекламирай го сега. При отваряне със сигурност ще си личи къде е пробива. Ще си го ремонтират и готово. Той водосъдържателя не се е износил и му няма нищо друго. Може още 20г да ти служи безпроблемно.
hidrazin - майстор
съб апр 05, 2025 11:29 pmMamaMy написа:
Може още 20г да ти служи безпроблемно.
Твърде вероятно и много повече. Моя е от средата на 80-те. Е, разбира се не е Шишков и е с по-дебеличка ламарина де.
Но нещата са сходни. Читавите неръждаеми (ако евентуално се наложи) подлежат на ремонт. Другите НЕ.
:partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Бойлерите на Шишков-мнения?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: