• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
bobi65 написа:
...Мисля че единственият метод за пълна оценка на системата са топломерите...

Има само два начина за мерене на КПД на системата. Задоволително точен и точен. Задоволително точният е по-евтин и се прави с турбинков топломер, а точният е по-скъп и се прави с ултразвуков топломер. Всеки сам може да види каква е разликата в цената между двата вида. Турбинковите топломери по спомени могат да изчислят КПД с точност до 2-3%, а при ултразвуковите точноста мисля, че беше до половин процент.
За да не преразказвам всичко, което съм писал виж тук:
>>>КПД мерено с газ-анализатор<<<
Това обаче не значи, че имам против LazarGanev да ти напише формулата, но и да ти я напише нищо не печелиш от нея. Освен това мисля, че в нея влизаха стойностите на CO и CO2, които ти няма от къде да вземеш.

Поздрави!
bobi65 - специалист
vrangelov написа:
bobi65 написа:
...Мисля че единственият метод за пълна оценка на системата са топломерите...

Има само два начина за мерене на КПД на системата. Задоволително точен и точен. Задоволително точният е по-евтин и се прави с турбинков топломер, а точният е по-скъп и се прави с ултразвуков топломер. Всеки сам може да види каква е разликата в цената между двата вида. Турбинковите топломери по спомени могат да изчислят КПД с точност до 2-3%, а при ултразвуковите точноста мисля, че беше до половин процент.
За да не преразказвам всичко, което съм писал виж тук:
>>>КПД мерено с газ-анализатор<<<
Това обаче не значи, че имам против LazarGanev да ти напише формулата, но и да ти я напише нищо не печелиш от нея. Освен това мисля, че в нея влизаха стойностите на CO и CO2, които ти няма от къде да вземеш.

Поздрави!
Благодаря за отговора и за препратките. И моето мнение съвпада с твоето и предполагам и на Лазар.. но понеже ползва уреда може и да има нещо за споделяне.
LazarGanev - "Велик майстор"
bobi65 написа:

Лазаре, попаднах на твой пост в друг форум в който не съм регистриран и затова реших тук да те попитам.
Там разказваш как на твоят стар котел си измерил КПД 63-65%, на Ератовските 86-87%, и на Грейко 93 % с газ Анализатора... Стана ми интересно имаш ли наблюдение как ги изчислява уреда тези стойности и по каква зависимост. Дали е по съотношение Ламбда /СО и Температура газове или е друга зависимост. Описано ли е някъде имаш ли някакви сламки в тази посока.
И това измерено КПД е всъщност КПД на горивният процес , нали така ?.. Докато КПД на котела дали е застъпено в това показание?.. Качеството на котела би се определило от мощността на горивото, топлообменника, температурата на газовете и саждите в газовете..
Мисля че единственият метод за пълна оценка на системата са топломерите за който също говориш но ако и с Газанализатор може да се извади тази информация са опитам да се вредя за една такава диагностика от любопитство.
Не знам формулата, по която ги изчислява газанализатора и не ми е работа, но във всички случаи формулата е сложна и влизат доста измерени показатели, както и температура на димните газове. Какво означава КПД на горивния процес? Или КПД на горелка? Няма такова понятие. Да, с газанализатора се замерва съдържанието на димните газове, за да се настрои оптимално горивния процес, но какво значи КПД на горивния процес? Замерва се ефективността на системата (комбинацията) котел-горелка и е съвсем нормално при една и съща горелка, ако се смени котела да има големи разлики, както аз съм замерил. Ако на един и същ котел се сменят горелките също е нормално да се получат разлики, макар и неголеми. Най-добре е да има и топломер вързан на изхода на котела, за да се гарантира постоянен разход на енергия по време на замерването. Тук е момента да кажа, че си има строги изисквания при замерването и се получават много големи разлики, ако не се спазват условията за мерене. То един прост апарат за кръвно налягане дава големи разлики, ако не се мери точно по правилата :) . На един и същ котел ако се мери в началото, когато системата "дърпа" енергия показва много добро КПД, но ако мериш когато термоглавите започнат да затварят и системата не дърпа нищо, тогава КПД е много ниско. Казвам го от опит, но то и логически си е така. Та топломерът е нужен точно заради това - да се гарантира консумация на топлината на изхода на котела и константни условия при замерването
VelinPetrov - специалист
Благодаря и аз за отговора колега. :)
Както попитах и по-рано мерил ли си КПД на Бисолид Сейвър Ц и колко е бил той ? Знам че зависи от доста неща и всяка система е различна но все пак ще съм благодарен на такава информация ;)
Мисля, че на Бисолид не съм мерил
bobi65 - специалист
[quote="LazarGanev"][quote="bobi65"]

quote]
Какво означава КПД на горивния процес? Или КПД на горелка? Няма такова понятие.

Поздрави.. не те заяждам но,
Ти би трябвало добре сам да си отговориш
- КПД на горивен процес е Съотношението на СО2 . (напълно окислил се водород -100 процента изгаряне ) и СО въглероден окис следствие непълно изгаряне.
Това са данните които сравнява газ анализатора но взима и в предвид температурата на входящи и изходящи газове.
- КПД на горелката е способноста на горелката при осигурени условия от страна на необходимото Стехиометричното число количество въздух.. респективно Кислород..за различните типове пелети примерно ламбда 1.4-1.5-1.6 с подходяща конструктивно оформена горивна камера да осигури равномерно окисление на въглерода така че да има минимум неизгорели въглеводороди " СО " в газовете който излизат през комина.
Това се постига чрез съответните отвори както за първичен така и за вторичен въздух, А някъде и третичен. Съчетано с високотемпературна камера ( в горелки от висок клас са керамични ) се постига КПД до 99 процента на горелките.
Друг е въпроса че когато са калпави пелетите и направят шлака .. или направят шлака поради неправилни настройки .. шлаката позапуши 15-20-30 процента от отворите.. наруши баланса между първичен/вторичен въздух и КПД рязко пада.. а газанализатора мери СО с високи стойности. Частично решение е малко по голяма Ламбда примерно 1.7 .. тогава СО влиза в нормите но КПД пак не е каквото го желаем защото изхождащите газове са в повече и изнасят топлината през комина.
А да не споменавам горелки или пелетни камини радно производство който не са и чували за вторичен въздух.. но по обявеното КПД ще ги познаете.
Затова сътворих и ламбда наблюдението и температурата на газовете следя и керамична камера добавих ..
Боби, нещата не са така прости. Слагал ли си газанализатор на твоя котел? Доколкото разбирам мериш само ламбда и дова ти е критерият за правилно изгаряне? Газанализаторът мери много неща, които са взаимно обвързани и като нагласиш едното, другото излиза извън граници. Като намалиш въздуха за да направиш ламбдата, СО-то бяга нагоре в големи концентрации и обратно, и в повечето случаи трябва да правиш компромис. Защото пък голямата концентрация на СО е по-опасна и по-зле за котела от високата ламбда. Например Пелетерма работи зле с ламбда под 2-2.5, а си има първичен и вторичен въздух, два вентилатора - всмукателен и нагнетателен (за които малко котли за чували), дава много високо КПД и много добра икономичност, следейки клиентите. Така че ламбдата не е панацея. :)
bobi65 - специалист
LazarGanev написа:
Боби, нещата не са така прости. Слагал ли си газанализатор на твоя котел? Доколкото разбирам мериш само ламбда и дова ти е критерият за правилно изгаряне? Газанализаторът мери много неща, които са взаимно обвързани и като нагласиш едното, другото излиза извън граници. Като намалиш въздуха за да направиш ламбдата, СО-то бяга нагоре в големи концентрации и обратно, и в повечето случаи трябва да правиш компромис. Защото пък голямата концентрация на СО е по-опасна и по-зле за котела от високата ламбда. Например Пелетерма работи зле с ламбда под 2-2.5, а си има първичен и вторичен въздух, два вентилатора - всмукателен и нагнетателен (за които малко котли за чували), дава много високо КПД и много добра икономичност, следейки клиентите. Така че ламбдата не е панацея. :)
Ето точно затова говоря.. за конструктивни недостатъци. мерил съм с този уред СО http://www.ebay.co.uk/itm/LCD-Digital-C ... SwAKxWas2j
И в началото ми даваше около 500 ppm при ламбда1.8 почнах да анализирам къде и как да добавя още вторичен въздух и с Общо 7 малко отвора 3.5 мм. ( като за всеки добавен се анализираше) стигнах до 80-110 в зависимост от студен и топъл котел.. ламбдата се закрепи на 1.5 .. опитах и с 8 ми отвор но нямаше повече ефект и я запуших с една капка на електрожена.
Така че се учудвам какви са тези котли и горелки с такива високи ламбди.2 -2.5 . пълен провал на инженерната мисъл . Аз при 30 кв . мощност и ламбга 1.5 имам прекарани през комина 40 м3 газове с температура 75 гр... ами ако съм с ламбда 2,5 ще са 66 м3.което е 60 процента повече и кои знае каква температура , ами тези газове изнасят топлина и джоба ти олеква.. .. Идеята е колкото може по ниска лабнда и по нисъки стоиности на СО..

А от днес оживих и ламбда контрола който доразвих ким ламбда наблюдението.. Ще видя как ще се бори с малките отклонения който са неизбежни от различни фактори.. Утре ще го наблюдавам ..
Evgeniy - майстор
Боби,
Вторичния въздух къде го вкара? В горелката или над/пред нея?

Ето тук попаднах на две подобни интересни решения:
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... nJlNw#t=88
Не знам този уред за 50лв колко точно мери и как точно го вкарваш в димохода за да замериш СО. Като гледам той е направен да мери съдържанието на СО в околната среда и няма сонда за да я вкараш в комина. Аз сменях въглеродната клетка на моя Testo - 250лв ми взеха, тъй както беше в гаранция
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Препоръка при избор на стоманен (чугунен) триходов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: