• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Хем сърби, хем боли. Евтино и мързеливо отопление няма. Ако не можеш да си позволиш сметките при отопление с ток си купи отново камина на дърва. Предложих и акумулиращи печки. Не знам защо ги игнорирате. Втора употреба са почти без пари. Ношната ел енергия е 50% по-евтина....вярно място им трябва.

Таваните как са ти изолирани?

76м2 като площ не са много и отопленито може да бъде и на прилични цени.
BobyD - напреднал
шоп написа:
Евтино и мързеливо отопление няма
Факт, затова питам и разпитвам кое как се връзва на пара.
Последен етаж над нас има някакво празно пространство преди баш покрива май му казват каратаван или нещо такова в общи линии един галъбарник. Блока е предвиден за саниране на Лилянка по програмите, ама на мен няма какво да ми правят - недай боже могат само да развалят - какво ще се прави по тавана и дали си е божа работа...
Акумулиращи печки наистина няма къде да дена.
VLADO66 - майстор
Гълъбарника е идеален да нахвърляш 20 см вата над апартамента ти и да спреш притока на гълъби със ситна мрежа на отворите.Тогава и разходите за отопление ще ти паднат значително.
BobyD - напреднал
Ами ще видя какво ще направят тарикатите със санирането (което о чудо е планирано за октомври месец...) и ако нищо не пипат по тавана мога да го направя и това...
idealist - специалист
Имаш и друг вариант. Ремонтираш, преправяш или подменяш пробитата си водна риза и събираш мангизи за догодина, за да се оборудваш с пелетна камина или котел.
BobyD - напреднал
Казаха ми, че никой не може да ми даде гаранция, колко ще изкара ремонтираната риза и че най-вероятно ще е няколко месеца - т.е. ще бера ядове посред зима...

Тия дни ходих гледах, питах... и стигнах до следното решение:
Сега си слагам отново камина на твърдо гориво, защото е най-евтиният вариант и като топлинен източник и като гориво. Забравям за въглищата, защото хем е по-мръсно хем повече пари струва. След 3-4 години, хем ще съм спестил и от горивата пари, я подменям с камина на пелети, само че италианска.

Само се чудя... ако си сложа на покрива соларен панел... дали в по-топло време, в преходните месеци може да топли - все пак щом може 80 литра бойлер да загрее до 50-60 градуса що да не може 30тина литра вода в системата да ги загрее до 40-50, тя е вързана с бойлера така или иначе...
gnt69 - майстор
Може ама на лято трябва и басейн да направиш или да загъваш колекторите с чаршафи щото ще гръмне бойлера. :partyman:
BobyD - напреднал
ъъъ... не съм виждал някой да си е покривал колектора лятото - защо да го покривам
идеята ми се колектора принципно да си е за топла вода в бойлера мисля го прави около 60 градуса... в преходните месеци да мога да врътна кранчето и тази топла вода да мога да я прекарвам и през радиатрите, тя съответно ще е с по-ниски градусу заради допълнителния обем ако е около 45-50 градуа на водата е достатъчно за да топли и радиаторите...
gnt69 - майстор
Е да де ама за да се стопли къщата трябват повече колектори. С един колектор може да имаш топъл бойлер, но бойлер и къща с един колектор не може.
andy_forresite - майстор
С панела за бойлера няма да стане. Бойлерът е като термос - опакован е в изолация и само поема топлина. Има някакви загуби, но те на фона на един радиатор са нулеви.
Радиаторът вследствие процесът конвекция непрекъснато отдава част от топлината на водата към въздуха в помещението. Така водата в него бързо се охлажда. Все едно не си пробвал да затвориш вентила на един радиатор да видиш след колко минути ще е изстинал и съответно да изключиш бойлера и след 5 часа да влезеш да си вземеш горещ душ.
Панелът в зависимост от произвежданите киловати енергия може да загрява някакъв радиатор, но не сравнявай 80-те литра в бойлер с 40 литра в 3-4 радиатора. Аз съм пробвал да включа 1 кв нагревател от бойлер (вързах го на малкия нагревател за пробата) към радиатор 2400 вата с 20 литра вода в него. Този нагревател грееше бойлера за 3-3,5 часа, а радиаторът се загря от 20 до 37 градуса за 1 час и 45 минути, като последните 12 минути температурата се покачи само със 0,7°С. Имаше и помпа де, плюс водата в съда с нагревателя (няколко литра) и ризата, която е към 15 литра :) . Без помпа не стана - много бързо качваше градусите и сигурно щеше да изгори. 1 кв в два литра вода ... сещаш се.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: