• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
вт яну 21, 2020 4:45 pmandy_forresite написа:
Какво ще рече 0,1 bar разлика между нагнетателната страна на помпата и манометър преди смукателната :?

4.2 бара<--ЦП<--4.1 бара
Стрелкичките указват посоката на движение на водата. 4.1 е работното налягане, 4.2. е създаденото от помпата налягане и статичното е ... не знам колко... 1.5 да го сложа.
Свободно, поправи се!
Анди, оти се мачеш?
Айде да се пожабуркаш още малко!
пон дек 30, 2019 7:27 amkozl написа:
Добре е 4 бара статично налягане за 7 етажна сграда. В случая по-важното налягане е динамичното, което създава помпата, а то е разлика от двата манометъра на тръбите към топлообменника (изходяща и входяща вода ВОИ).
нед дек 29, 2019 7:26 pmproblemi написа:
Помпата е WILO STRATOS 40/1-12.
Читателю...опа, Писателю!!!
andy_forresite - майстор
Което на български книжовен ще рече?...
вт яну 21, 2020 7:29 pmandy_forresite написа:
Което на български книжовен ще рече?...
...предпоследният ти пост обяснява защо продължават проблемите с отоплителната ти инсталация.
...показателен е също, че не четеш, а просто пишеш.
Хубавото е, че понякога имаш добри попадения.
Дано в професионалното си занимание си спец!
Току някоя тема и проблемът земат та са избистрят и хоп...
Колкото и книжовно да са стараеш, позаслушай са кви ги мъдриш на село!
Сичките сме един дол книжовници, ма някои ги е срам, та са гражданеят.
andy_forresite - майстор
Нищо не ти разбирам от бръщолевенията. Ако в бъдеще попитам нещо, моля не ми отговаряй, защото не питам теб!
вт яну 21, 2020 8:02 pmandy_forresite написа:
Нищо не ти разбирам от бръщолевенията. Ако в бъдеще попитам нещо, моля не ми отговаряй, защото не питам теб!
Тръц.
Отговорът на въпроса ти се съдържа в цитатите, което потвърждава становището ми, че си просто писател. Правя каквото си искам.
problemi - напреднал
Моля ви, хора (не мога колеги да ви нарека), нека се придържаме към добрия тон :)

Днес говорих с майстор, каза ми да си изключа термо главата и да оставя така през нощта. Ако пукането спре - значи е от мен проблемът. Ако ли продължи - значи е някъде по щранга.

Търсих доста теми по въпроса, за съжаление в 90% от случаите няма информация за самата развръзка. За това и продължавам да обяснявам стъпка по стъпка, за да може един ден (след 1-2-5-10 години) някой ако чете тази тема да може да си реши проблема!

Поздрави и пожелавам здраве на всички в тези зимни дни!
kozl - майстор
вт яну 21, 2020 4:45 pmandy_forresite написа:
Какво ще рече 0,1 bar разлика между нагнетателната страна на помпата и манометър преди смукателната :?

4.2 бара<--ЦП<--4.1 бара
Стрелкичките указват посоката на движение на водата. 4.1 е работното налягане, 4.2. е създаденото от помпата налягане и статичното е ... не знам колко... 1.5 да го сложа.
Статичното налягане е като не работи помпата и двата манометъра трябва да отчитат еднакво налягане - ако са точни.
Динамичното налягане се получава като заработи помпата. Разликата в двата манометъра е делта Р (диференциално налягане).
4,2 бара не е създадено от помпата, а статичното + добавеното от помпата - загубите от топлообменник, филтър и тръби, намиращи се м-у манометрите от страната на помпата.
andy_forresite - майстор
Благодаря. Не съм чел темата. Отворих я и видях да се коментира налягането преди и след помпата. Лекото повишаване в посока нагнетателната част не е търсен ефект, а следствие. Искам да знам една помпа с напор 10 м.в.с. с колко би увеличила манометричното над статичното (при наличието на 2 манометъра - 1 преди и 1 след помпата на еднаква височина).
Във въпроса използвах коментираните стойности, иначе е принципен.
kozl - майстор
ср яну 22, 2020 7:59 amandy_forresite написа:
Благодаря. Не съм чел темата. Отворих я и видях да се коментира налягането преди и след помпата. Лекото повишаване в посока нагнетателната част не е търсен ефект, а следствие. Искам да знам една помпа с напор 10 м.в.с. с колко би увеличила манометричното над статичното (при наличието на 2 манометъра - 1 преди и 1 след помпата на еднаква височина).
Във въпроса използвах коментираните стойности, иначе е принципен.
Принципно, теоретичния отговор е 1 бар. А практичния отговор показва, че манометрите не са там де искаш да знаеш кво е манометричното налягане, щото м-у тях освен помпата има топлообменник и филтър.
problemi - напреднал
Вчера след като спрях вентила шумът продължи, явно не е от мен проблемът.

Говорих пак с майстор днес, каза ми като отворя обезвъздушителя да натисна с една игличка - проработи. Наистина в началото нищо не излизаше, а след това си течеше стабилна струя - тоест доста въздух излезе. Ще видя тази нощ дали е било от това.

Също така ми каза да намаля налягането на системата (беше 4.4 бара) като за 7 етажен блок каза няма нужда повече от 3.5.

Проблемът е, че явно има автоматични настройки на налягане, тъй като след като спрях помпата, източих до 3.6 бара и пуснах пак помпата, налягането само се покачи до 4.7 дори, повече и от преди. Утре ще потърся човек от топлофикация поне да го коригира това.

И още нещо, което чак преди малко разбрах, следната снимка не е вход и изход, а 2 входа по отделно на всеки вход (ето защо разликата е почти минимална):

Изображение
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: