• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolson - майстор
Накратко, Булгаргаз има сключен дългосрочен договор с Шиниър през 2018г., който е на стенд бай. Двата танкера са от нея, извън договора. Няма смисъл от замяна на един доставчик на 90%, с друг доставчик на 90% (което твърдя и аз).

Цитираната цена $28 за 1000м3 е фундаментално невярна. Втечненият газ не се мери така. Коректната цена е $28/МВт, което е около 55лв/МВт.
При дългосрочен договор е нормално да има отстъпка от спот цената.
infomar
И какво излиза:
Безкрайно честните демократични български медии лъжат обикновеният електорат, представяйте власт имащите в момента в супер светлина, а истината е диаметрално различна.
Горното не съм го измислил аз а неподкупните журналисти.
Значи не е вярно че: газта ни ще струва 28 долара за 1000 куб. метра газ с всички транспортни разходи, включващи втечняване, застраховки, регазификация, до "Топлофикация-София".
Извинявам се за тази лъжа на нашите журналисти.
Последна промяна от infomar на пон май 30, 2022 7:52 am, променено общо 1 път.
krasi92 - майстор
То ако имаше електорат а не овцеее нещата едва ли щяха да изглеждат така.
nikolson - майстор
Това е FOB цена. Цената на МВт на дребно за май е 162лв/МВт.
infomar
пон май 30, 2022 7:57 amnikolson написа:
Това е FOB цена. Цената на МВт на дребно за май е 162лв/МВт.
Благодаря.
Цитираната от вас цена дали включва компресиране, разкомпресиране, такси транспорт - въобще всички разходи до топлофикация София както казват или и тук има нещо неточно - цената да не е франко САЩ?
Щом е FOB - При FOB (Free On Board) – ФРАНКО БОРД (уговорено пристанище за натоварване) Терминът "Франко борд" означава, че продавачът е осъществил задълженията си по доставката, когато стоката е преминала през/над борда на посочен от купувача съд/кораб в уговореното пристанище за натоварване. При условията на термина FOB на продавача се възлага задължението по митническото изчистване на стоката за износа.
nikolson - майстор
Това е цената на газа, натоварена на танкера в "Мексиканския залив" (примерно, т.е. на мястото на тръгване). Това не означава, че договорната цена е тази. Договорената цена може да е входната точка на газопреносната мрежа и да е напр, $100, $80, $120. Това няма как да го знаем, защото не сме видяли договора.
Посочената цена от $28 е за юни, за май беше $23 за Мвт.
За България все пак най-важна е крайната цена за клиент.
Christo - майстор

Намерете време и го погледнете това. Много ограмотително е според мен. Изобщо доц. Сарийски е доста интелигентен, добър икономист. Поне според мен.
hidrazin - майстор
пон май 30, 2022 8:16 pmnikolson написа:
Gazprom спря газа и на Нидерландия.
Браво на Русия. Така ще им помогнат по-бързи да направят прехода към зелен водород за който отдавна мечтаят.
Те и без това бяха решили да се откажат и от природния газ като тази година затворят най-голямото (и поизчерпано) газово находище в Европа - Гронинген.
Пък и вече би трябвало да са се подготвили след призива на правителството си - Нидерландското правителство призовава жителите на страната да стоят на студено
Е, мое да им замръзнат "лалетата" но да си пич си иска жертвите... :-D
:partyman:
schuldiner - майстор
Офтопик

Нидерландците винаги са ми били много трудни за разбиране. Как са едновременно супер хайтек и затънали до уши в животински тор... Още 80-те на миналия век бях чел за биометана, естествено, описаната инсталация беше във ферма в Холандия. От време на време хвърлям по едно око как се развива технологията... Ами развива се. Обаче докато има евтин внос, не е никак на сметка. От друга страна точно Нидерландия има огромен проблем с метана, всъщност с амоняка, от животновъдството. Няма да се учудя, ако именно те станат първите, които ще заменят изцяло вноса на природен газ с биометан.

ПП Това изглежда съвсем сериозно. Несериозно е например производството на зелен водород от сероводорода в Черно море - разработка на БАН и Института по океанология във Варна отпреди десетина години - който иска да се посмее от сърце, да си я намери...
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Честита ви нова цена на Природния газ...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: