• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Много хубава камина!
И аз мисля, че единият проблем е в тягата, а другият в недостатъчно сухите дърва.
Според мен:
-Опитайте с дърва, които са лагерували най-малко 24 месеца или дървесни брикети.
-Махнете двете чупки по 90 градуса на димоотвода и на тяхно място сложете две чупки по 45 градуса. Жалко, че няма как да се скъси още димоотвода, но може да помислите за изолацията му.
-Отваряйте вратичката плавно. Първо отваряте съвсем малък процеп и изчаквате няколко секунди, и чак тогава отваряте плавно вратичката.
-Това с външния комин не си го причинявайте.

Поздрави
lektora - специалист
След снимките всичко е ясно.
Няма как след подобно изпълнение да не връща дим.
Особено ако след това чудо с кривките следва още метър два хоризонтална част (през банята).
Прочетох, че сте на втори етаж, колко е вертикалната част на комина, смятано от пода на горивната камера ?
Но в същност, колкото и да е височината (надали е повече от 4-5м) тези кривки и дългата хоризонтална част
убиват цялата тяга !!!
Аз бих направил вертикален комин (директно от фукса на камината нагоре през тавана) от изолирани иноксови
димоотводни тръби с диаметър съобразен с изискванията на камината (мин ф 150, убеден съм че в инструкциите
на уреда пише какви са минималните изисквания за комин). Очаквана цена ... около 1500лв за 4-5м комин.
Друг по бюджетен вариант е да се премахнат всички кривки и камината да се включи в комина по най-прекия път, под ъгъл не по голям от 30 градуса. Като застраховка в съществуващия комин да се прекара гъвкав иноксов димоотвод (за да сте сигурни, че комина "не диша" и не на последно място изолация на комина поне в частта извън отопляемото помещение !
За съжаление това са допълнителни разходи, но е жалко да имате такъв хубав уред, на който няма да можете да се радвате никога в този му вид.
Пак казвам, всичко написано базирам на личен горчив опит, след инвестиция от близо 2 000 лв за подобна камина ... :axe:
lektora - специалист
И да добавя, щом прити не е работило нормално просто забравете за този комин. Имайте предвид, че тази камина е с доста по високи изисквания към комина от прити, така че забравете за стария комин. Прочетете упътването за изискванията за комин (не се доверявайте на пишман майстори и фирми) и като разберете какво ви трябва извикайте фирма да ви го направи. Външния комин реално без никакъв проблем може да бъде вътрешен, както написах в предния пост. Дори е по добър вариант според мен при вашите условия !
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Отопление с Екобрикети, какви?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: