• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср яну 07, 2026 5:02 amSybev написа:
... имам опасения дали ще успявам да стоплям със съществуващите радиатори на 45 градуса. Това е голямото ми притеснение и поради това питам правено ли е и възможно ли е...

Котела си остава да чака, дори ми се върти идеята при големи студове за около 2 3 седмици да си работи през деня, ТП да си е на stand by и вечер Преди лягане като спрем котела (както обикновено правим) и при падане на температурата на водата в системата ТП да засече ниската темп и да вкл, та така до сутринта, докато се стане изчистен се котела и пак си се запали. Всичко това е предполагаем сценарии, но реално докато не сложа ТП и не видя как работи само проигравам сцени в главата си.
...
Естествено, че е възможно и е правено. Скоро не писах ли тук?!
Конвектори и радиатори трябва да са на отделни кръгове. Не си споделил нищо за топлозагуби и бр./площ радиатори, поради което не може да се прецени при теб какво би се получило.

Сценариите ти са погрешни, според мен. Господин Ганев никому не е отказал консултация.
Sybev - помощник
ср яну 07, 2026 7:40 amТрифон П.Трифонов написа:
Естествено, че е възможно и е правено.
Конвектори и радиатори трябва да са на отделни кръгове. Т.е. Правено е, работи, но правилно е да бъдат на отделни кръгове, така ли да го разбирам?
[/quote]

Не си споделил нищо за топлозагуби и бр./площ радиатори, поради което не може да се прецени при теб какво би се получило.
Топлозагубите по груби сметки 9-11 кВ. Площ на радиаторите 10 х (1600х500) = 8м2 и къща с площ 120-130 м2 и 8см стериопор изолация, ПВЦ дограма с двойни стъклопакети.

Реално имам около месец и половина/два докато ми пристигне термопомпата и започна да я поставям. Надявам се до тогава да съм събрал необходимата информация и да мога да я направя възможно с най-малко грешки.

В този ред на мисли какви важни компоненти трябва да има инсталацията:
1. Секущи/спирателни кранове преди/след помпите, на буфера, БГВ и вътрешния юнит на сплита, преди/след филтрите
2. Автоматични обезвъздушители - Къде е най-добре? (Някъде нависоко по системата, по буфера, по бойлера предполагам)
3. Възвратни клапани - Къде е най-добре? Въобще в моя случай необходимо ли ще е когато и двете помпи си работят на два отделни независими кръга? или... след ЦП 2, че като прави дефрост да не вземе да засмуче през буфера и от радиаторите, нещо вярно има ли? А за бойлера?
4. Предпазни клапани - Къде е най-добре и колко бара? На БГВ е ясно (мисля на студената, но това лесно мога да го видя)
5. У-филтър и магнитен филтър - Преди помпите ги мисля тях
6. Разширителен съд - обема вода + 10% - така ли го смятаме, на буфера гледам често се слага по схемите
7. Трипътен вентил - в случая ми е вграден във вътрешното тяло, предполагам ще има само датчик, който да подвържа, за да може да обръща към БГВ
8. Пълначка - къде е най-добре - първичен или вторичен кръг, връщаща или подаваща линия ?
9. Дренажи - там май е ясно :)
10. Балансиращи вентили - на подовото ясно, но на радиатори или конвектори слагат ли се такива неща към всеки един лъч от колектора?

Може би пропускам нещо. Моля да дописвате и отговаряте. Знам, че отговора не е с по две думи, но ако някой може да обобщи правилата.
Горното съм го намирал тук във форума по различните теми, така че, информацията я има, но е пръсната.
Тромава комуникация- питаш едно, отговаря ти се, разбираш го другояче.
ср яну 07, 2026 5:02 amSybev написа:
...имам опасения дали ще успявам да стоплям със съществуващите радиатори на 45 градуса. Това е голямото ми притеснение и поради това питам правено ли е и възможно ли е...
Това е правено- възможно е!

40/33-20 (подаване/връщане- помещене) около 5.2kW
45/38-20 --------------------------------------------- 7.5kW
50/42-20 --------------------------------------------- 9.7kW

На това може да разчиташ от радиаторите.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср яну 07, 2026 10:43 amSybev написа:
Топлозагубите по груби сметки 9-11 кВ. Площ на радиаторите 10 х (1600х500) = 8м2 и къща с площ 120-130 м2 и 8см стериопор изолация, ПВЦ дограма с двойни стъклопакети.

Реално имам около месец и половина/два докато ми пристигне термопомпата и започна да я поставям. Надявам се до тогава да съм събрал необходимата информация и да мога да я направя възможно с най-малко грешки.

В този ред на мисли какви важни компоненти трябва да има инсталацията:
1. Секущи/спирателни кранове преди/след помпите, на буфера, БГВ и вътрешния юнит на сплита, преди/след филтрите
2. Автоматични обезвъздушители - Къде е най-добре? (Някъде нависоко по системата, по буфера, по бойлера предполагам)
3. Възвратни клапани - Къде е най-добре? Въобще в моя случай необходимо ли ще е когато и двете помпи си работят на два отделни независими кръга? или... след ЦП 2, че като прави дефрост да не вземе да засмуче през буфера и от радиаторите, нещо вярно има ли? А за бойлера?
4. Предпазни клапани - Къде е най-добре и колко бара? На БГВ е ясно (мисля на студената, но това лесно мога да го видя)
5. У-филтър и магнитен филтър - Преди помпите ги мисля тях
6. Разширителен съд - обема вода + 10% - така ли го смятаме, на буфера гледам често се слага по схемите
7. Трипътен вентил - в случая ми е вграден във вътрешното тяло, предполагам ще има само датчик, който да подвържа, за да може да обръща към БГВ
8. Пълначка - къде е най-добре - първичен или вторичен кръг, връщаща или подаваща линия ?
9. Дренажи - там май е ясно :)
10. Балансиращи вентили - на подовото ясно, но на радиатори или конвектори слагат ли се такива неща към всеки един лъч от колектора?

Може би пропускам нещо. Моля да дописвате и отговаряте. Знам, че отговора не е с по две думи, но ако някой може да обобщи правилата.
Горното съм го намирал тук във форума по различните теми, така че, информацията я има, но е пръсната.
Радиаторите ти са около 12кВт при дТ=50, термопомпата не знам каква си я поръчал, но 8-9-10кВт е достатъчна, зависи производителят какви мощности има. Така че спокойно ще се топлиш с температура дори и под 40*С, максимум 45*С
Sybev - помощник
ср яну 07, 2026 5:39 pmLazarGanev написа:
Радиаторите ти са около 12кВт при дТ=50, термопомпата не знам каква си я поръчал, но 8-9-10кВт е достатъчна, зависи производителят какви мощности има. Така че спокойно ще се топлиш с температура дори и под 40*С, максимум 45*С
[/quote]

Благодаря, за споделените изчисления.
При -10 градуса въздух и 35 на вода и дават 13 кВ, а при -22 въздух и 35 на вода и дават 9.7

Ранна пролет се захващам и ще видим на плюсови температури как ще се държи системата и колко цикления ще има. Споделиха ми, че компресора работил и на 30 Ηz и с мин около 1 кВ мощност, та дано и това помогне за плавна работа.

Трифон П. Трифонов - Благодаря !

Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
Взел си 16кВт термопомпа, двойно повече, отколкото ти е нужна. Ще цикли, та пушек ще се вдига, но тя си е твоя, ти си решаваш. Ако не е късно я замени с 8кВт, максимум до 10
Последна промяна от LazarGanev на чет яну 08, 2026 12:06 am, променено общо 1 път.
От вчера насам двете ми нефелни 7ци циклят, а термопомпата не си и помислям да я включа.
Отопляема площ редуцирана до 50м2.
Rakeem - напреднал
Сподели каква марка ТП си взел.
Аз съм се насочил към продуктите на Елтерм с Панасоник компресор или нещо на ЛГ, поради добър опит с климатичните им системи(климатици,хладилници).
Sybev - помощник
ср яну 07, 2026 9:03 pmRakeem написа:
Сподели каква марка ТП си взел.
Аз съм се насочил към продуктите на Елтерм с Панасоник компресор или нещо на ЛГ, поради добър опит с климатичните им системи(климатици,хладилници).
Аз реших да рискувам и да заложа на китайска ТП и китайски конвектори. Вече съм ги поръчал и ги чакам. Не знам до колко е риск, намерих мнения по чужди форуми и се навих. Машината на хартия е много добра. Също Панасоник компресор с ЕВИ технология, другите компоненти пак са маркови, но китайците на картина и реклама са добри, а реално какво ще стане ще разберем като се вкара в действие. За съжаление това, което мога да задаля като средства стига за китаец + това, че инвестирам в бащината къща, където след години (дано са много) ще събират прах и много рядко ще се ползват или въобще няма.

Относно машината, да, 16 кВ е, понеже си ме притесняваха зимните темп., както и размера на радиаторите. Все пак ако се случи постоянно циклене има още едни 50 м2, който могат да се вкарат в уравнението и да заспят нещата. Просто не съм ги взимал под внимание, защото дори и сега при пелетите не се отопляват.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: