Трифон П.Трифонов написа:jorko__82 написа:Здравейте,имам следния въпрос . Имам съществуваща система за топла вода която се състои от два панела възможно най евтините по 2 кв. ползвам ги доста време но не съм доволен от крайния резултат,работят добре само лятото през другото време няма никой .Системата ми е със 120 л. бойлер с две семпертини медни тръби ф16 и тръбен път 30м. в двете посоки системата в момента е отворена със съд за вода 5 л. над панелите.В момента желанието мие да си сложа панели Бош ,бях се насочил към 1 бр. модела 5000 но човека в магазина ми каза че ще е малък и няма да може да грее бойлера и ми предложи да сложа два от 4000 като обосновоние дава че е много дълъг тръбния път.Другия вариант който ми предложи и да сложа вакумнотръбен но поне да е с 20 тръби иначе пак същата работа .Аз не съм специалист в областа на май доста ми завишава нещата и имам чуството че лятото ще бера ядове ако го послушам.Благодаря ви предварителноЗа 120л. бойлер е достатъчен само единият колектор.
Има нещо сгрешено или повредено в системата.
Е, зависи и колко вода ви е необходима. ....от топлата де.
Ако са монтирали фи 22мм. тръбна линия нищо чудно това да е резултата!
Гледам че франсетата до 250 литра бойлер слагат фи 12 мм. медни тръби!