• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m.eit - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
jorko__82 написа:
Здравейте,имам следния въпрос . Имам съществуваща система за топла вода която се състои от два панела възможно най евтините по 2 кв. ползвам ги доста време но не съм доволен от крайния резултат,работят добре само лятото през другото време няма никой .Системата ми е със 120 л. бойлер с две семпертини медни тръби ф16 и тръбен път 30м. в двете посоки системата в момента е отворена със съд за вода 5 л. над панелите.В момента желанието мие да си сложа панели Бош ,бях се насочил към 1 бр. модела 5000 но човека в магазина ми каза че ще е малък и няма да може да грее бойлера и ми предложи да сложа два от 4000 като обосновоние дава че е много дълъг тръбния път.Другия вариант който ми предложи и да сложа вакумнотръбен но поне да е с 20 тръби иначе пак същата работа .Аз не съм специалист в областа на май доста ми завишава нещата и имам чуството че лятото ще бера ядове ако го послушам.Благодаря ви предварително
За 120л. бойлер е достатъчен само единият колектор.
Има нещо сгрешено или повредено в системата.
Е, зависи и колко вода ви е необходима. ....от топлата де.

Ако са монтирали фи 22мм. тръбна линия нищо чудно това да е резултата!

Гледам че франсетата до 250 литра бойлер слагат фи 12 мм. медни тръби! :weedman:
jorko__82 - напреднал
jorko__82 написа:
Здравейте,имам следния въпрос . Имам съществуваща система за топла вода която се състои от два панела възможно най евтините по 2 кв. ползвам ги доста време но не съм доволен от крайния резултат,работят добре само лятото през другото време няма никой .Системата ми е със 120 л. бойлер с две семпертини медни тръби ф16 и тръбен път 30м. в двете посоки системата в момента е отворена със съд за вода 5 л. над панелите.В момента желанието мие да си сложа панели Бош ,бях се насочил към 1 бр. модела 5000 но човека в магазина ми каза че ще е малък и няма да може да грее бойлера и ми предложи да сложа два от 4000 като обосновоние дава че е много дълъг тръбния път.Другия вариант който ми предложи и да сложа вакумнотръбен но поне да е с 20 тръби иначе пак същата работа .Аз не съм специалист в областа на май доста ми завишава нещата и имам чуството че лятото ще бера ядове ако го послушам.Благодаря ви предварително
За 120л. бойлер е достатъчен само единият колектор.
Има нещо сгрешено или повредено в системата.
Е, зависи и колко вода ви е необходима. ....от топлата де.
Тези колектори които са в момента не са селективни ако това има значение .Те първо бяха на бойлер 80 литра и беше ок но след смяна на бойлера явно са недостатъчни така предполагам.
lov - майстор
jorko__82 написа:

Виж темата съм е прочел,но никъде няма описан подобен казос,ако няма с какво да помогнеш подмини ,все пак тази тема е за да се разискват различни ситуации или въпросите трябва да са степен на дипломиран инженер за да получат адекватен отговор.
Нищо не си прочел със сигурност. Аз каквото съм имал да казвам и показвам съм го свършил. И то преди доста време в този форум.
Още се чудя на акъла на Трифон и Шоп да повтарят едно и също нещо в Н-тата поред тема.
Ей колеги даскалите от постоянното повтаряне на едно и също нещо получават едно сериозно заболяване което е трудно лечимо и се казва ''синдром на грамофоната плоча''. Това съвсем сериозно.
А иначе питащия може да продължава в същия дух. Таман форумните врачки ще имат доста материал за гадаене. :lol:

:partyman:
m.eit - специалист
lov написа:
jorko__82 написа:

Виж темата съм е прочел,но никъде няма описан подобен казос,ако няма с какво да помогнеш подмини ,все пак тази тема е за да се разискват различни ситуации или въпросите трябва да са степен на дипломиран инженер за да получат адекватен отговор.
Нищо не си прочел със сигурност. Аз каквото съм имал да казвам и показвам съм го свършил. И то преди доста време в този форум.
Още се чудя на акъла на Трифон и Шоп да повтарят едно и също нещо в Н-тата поред тема.
Ей колеги даскалите от постоянното повтаряне на едно и също нещо получават едно сериозно заболяване което е трудно лечимо и се казва ''синдром на грамофоната плоча''. Това съвсем сериозно.
А иначе питащия може да продължава в същия дух. Таман форумните врачки ще имат доста материал за гадаене. :lol:

Бе той си гадае ама направо съм сигурен че е с много загуби във тръбният път,щото за по-сигурно си слагат големи диаметри на тръбите,а не отчитат че обикновенно им трябват между 2 и7 литра на минута дебит,който се поема спокойно от от 12 милиметра тръба !
:weedman:
jorko__82 - напреднал
m.eit написа:
lov написа:
jorko__82 написа:

Бе той си гадае ама направо съм сигурен че е с много загуби във тръбният път,щото за по-сигурно си слагат големи диаметри на тръбите,а не отчитат че обикновенно им трябват между 2 и7 литра на минута дебит,който се поема спокойно от от 12 милиметра тръба !
А би ли ме посъветвал тези загуби от тръбите как да ги компенсирам око не те затруднявам разбира се.
lov - майстор
Изолация бе Жорко изолация.Ей на първата врачка напипа нещата веднага де е грешката. :shock: Не ти е дълъг тръбния път. Не е по дълъг от моя при същата компановка. На майтап не носиш търсачката на форума не ползваш. Искаш ей тъй на готово някой да ти го смели. Ми не става тая работа така. Всяка система си има нещо специфично.Може да си сложил най скъпите и убави панели и пак да не работи. На мен ми омръзна ""Ичупи ми се игличката на грамофоня."" :-D
В магазина съветите са безплатни но все пак дойде да се съветваш във форума щото нещо не ти хареса. Е аз по горе също ти дадох един безплатен съвет но ти не разбра бъзика. Тук има много безплатен материал но трябва четене. Има и доста плява но това е положението. И понеже сигурно си Тома Неверни ще ти кажа сметката си за газ този месец. На газ защото имам ел. нагревател но не е включван поне 5-6 години. А кога не стига от соларите водата се грее на газ. Не я ползвам за готвене щото се храня на вън ма най много някое яйце да е опържено на котлона. От котела на твърдо гориво от преди месец е спряно щото стана топло и не гори постоянно и охлажда в место да грее бойлера .Но пък се къпя всеки ден че и по два пъти.
06.04.2018 ПРИРОДЕН ГАЗ ПРИРОДЕН ГАЗ ОВЕРГАЗ BG57STSА************** 6.77 BGN
Ако искаш и сметката за ток мога но и там е същото.
Следващия месец обаче мога да ти покажа сметката за водата че до сега ми бяха писали служебно по 3 кубика и сега завчера в изравниха за 3 месеца. Та имам да доплащам още 40 кубика. :x
m.eit - специалист
jorko__82 написа:
m.eit написа:
lov написа:

А би ли ме посъветвал тези загуби от тръбите как да ги компенсирам око не те затруднявам разбира се.
Необходимо е да си смениш тръбният път с по-малък диаметър и да го изолираш добре . Медна тръба фи 12х1 има обем 79 милилитра на метър,30 метра трасе ще поеме 2,37 литра течност
,докато фи 22х1 обема е 314 милилитра на метър, 30 метра х 0.314 литра поема 9,42 литра.Като се отчете и по-голямата площ на големият диаметър ,дори при еднакво дебела изолация ясно, е че по-голямата тръба има многократно по- големи загуби от малката ! 4 кв метра колектори спокойно нагряват 150-200 литра вода,дори и обикновенни(без селективно покритие)

пп.При положение че си оптимизираш тръбният път нищо чудно през лятото този малък бойлер да завира!Решението тогава е да изправиш панелите на 50 -52 градуса и тогава пролетно есенният сезон ще ти греят по-добре бойлера.Това е въпрос на експеримент за конкретният случай!
m.eit написа:
......4 кв метра колектори спокойно нагряват 150-200 литра вода,дори и обикновенни(без селективно покритие)

пп.При положение че си оптимизираш тръбният път нищо чудно през лятото този малък бойлер да завира!Решението тогава е да изправиш панелите на 50 -52 градуса и тогава пролетно есенният сезон ще ти греят по-добре бойлера.Това е въпрос на експеримент за конкретният случай!
Ашколсун!
Смятах да давам за пример мойто солар, ама в подобни случаи такива примери са смятат за самохвалство.
Селективен, 2 квадрата, топлеше 80л., а от него, чрез рециркулация, се затопляха други 120л. Неблагоприятни условия със загуби. Контролер ELIOS X3, който може да управлява до 3 помпи, като двете с модулация.
През слънчев ден достигаше температура над 50 градуса.
Виждал съм и 65, но не е била черпена вода предния ден.
Наклон около 40 градуса. Тръби Ф18, 6-7 метра в посока, с изолация.
Преди да свържа големия бойлер, на елдомеца му завираше чайника до 93 градуса.
Halfdone - напреднал
Не подценявай Теси.
Ползвах техен- доволен съм. Ако цената устройва......
За управление съм хвърлил око на Natura NHC-H52M-2, видях го тук в системата на един съфорумник и ми грабна окото. До колкото останах с впечатление са добри.
Помпа WILO STAR-ST 25/4 - нямам идея дали е ОК, но това съм записал за момента.

На Бош 7000 като му видях цените на кита за свързване на наклонен покрив и шините отпадна.

Четох, че LazarG на 200 литров бойлер слагал Бош 5000 и се справял добре. Както и че не е много голяма разликата със 7000.

Еми то водата ще се използва предимно за къпане 3-ма човека на ден и да измиеш нещо малко на мивката.
Трябва да помисля върху консумацията и да реша дали 2 малки теси-елдом или 1 Бош 5000.

Тръбата Ф15/1мм добре ли ще е ?

kuuuuuul написа:
Има толкова много изписано по темата,който го мързи да чете обикновено се набутва,ама парите са си негови.
Ако визираш мен, да знаеш, че съм изчел достатъчно информация и за твоята система, панели и какво препоръчваш. :)
Турските ги няма.
Ако имаш нещо конкретно и актуално ще се радвам да споделиш.
jorko__82 - напреднал
lov написа:
Изолация бе Жорко изолация.Ей на първата врачка напипа нещата веднага де е грешката. :shock: Не ти е дълъг тръбния път. Не е по дълъг от моя при същата компановка. На майтап не носиш търсачката на форума не ползваш. Искаш ей тъй на готово някой да ти го смели. Ми не става тая работа така. Всяка система си има нещо специфично.Може да си сложил най скъпите и убави панели и пак да не работи. На мен ми омръзна ""Ичупи ми се игличката на грамофоня."" :-D
В магазина съветите са безплатни но все пак дойде да се съветваш във форума щото нещо не ти хареса. Е аз по горе също ти дадох един безплатен съвет но ти не разбра бъзика. Тук има много безплатен материал но трябва четене. Има и доста плява но това е положението. И понеже сигурно си Тома Неверни ще ти кажа сметката си за газ този месец. На газ защото имам ел. нагревател но не е включван поне 5-6 години. А кога не стига от соларите водата се грее на газ. Не я ползвам за готвене щото се храня на вън ма най много някое яйце да е опържено на котлона. От котела на твърдо гориво от преди месец е спряно щото стана топло и не гори постоянно и охлажда в место да грее бойлера .Но пък се къпя всеки ден че и по два пъти.
06.04.2018 ПРИРОДЕН ГАЗ ПРИРОДЕН ГАЗ ОВЕРГАЗ BG57STSА************** 6.77 BGN
Ако искаш и сметката за ток мога но и там е същото.
Следващия месец обаче мога да ти покажа сметката за водата че до сега ми бяха писали служебно по 3 кубика и сега завчера в изравниха за 3 месеца. Та имам да доплащам още 40 кубика. :x
Благодаря , днес се заех с оглед на системата и установих че изолацията мие под всяка критика ,с времето е изгоряла и на места е разрушена.Прегледах и течноста в системата и там ужас 5 л течност събра .Извода, лошо стопанисване от моя страна .,и най вероятна причина за некачественото действие на системата.Сега ще проверя как работи защото може да се окажи че заради липсата на течност не загрява бойлера така както аз искам.
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: