Многократно е споменавано, че енергията от котела-горелката на практика покрива топлинните загуби в конкретния момент. Например имаш 10 Кв загуби. За да поддържаш текущите градуси са ти необходими 10Кв за час. Дали ще са на 2-ра 12Кв за 40 мин и още 20 мин на 1-ва на 6 Кв или 15 мин на 3-та и после на по- ниски за топлинния режим е почти едно и също. Избираш по-добрия режим на горене откъм кпд и комфорт. След като има термоглави, те би трябвало да ограничат топлото до тези 10Кв/ч, ако работят правилно. А за стайния термостат просто пробвай и сподели резултата.
Може да разделиш двата етажа с Computherm Q някаква цифра имаше, май 8, не съм сигурен. Представлява приемник при горелката и два безжични термостата - по един на етаж. Всеки термостат командва ел. задвижка.
Тоест, стопля се долния етаж, термостатът затваря ел. задвижката и топлото тича към втория етаж. Горенето намалява поради намалената консумация.
Опитай 24 часа на по-ниски градуси на водата. Нека поддържа 63-64. Не знам колко трябва да зададеш от контролера. При прагове 0/5/10 трябва да зададеш 68-69°.
При контрол с термоглави по-горещата вода в котела осигурява по-голямо количество потенциална топлинна енергия от водата. Има формула (която аз не знам) за изчисляване на литрите вода при 60°, 50° ... 80°. Например котел с 53 литра вода на 60°. Тези 53 литра вода с 60° се равняват на да кажем 78 литра ако температурата на водата е 45 градуса. Глупости пиша, но ти казвам за принципа. Или с по-гореща вода имаш по-голямо количество енергия в котела, която радиаторите могат да ползват във всеки един момент. Трябва да се вземат предвид топлинните загуби от по-високата температура - от тръби, фитинги и самия котел. За поддържане на по-висока температура на водата в котела трябва повече енергия, повече гориво. Веднъж достигната и стабилизирана, температурата на водата зависи от споменатите топлинни загуби. Всеки котел изстива по-бързо от 70 до 60 градуса в сравнение с изстиване от 60 до 50, както и от 50 до 40... Става все по-бавно.