• 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
stoy@n написа:
andy_forresite написа:
....Мисля че има начин да се провери КПД на котела без топломер и без настройка с газ-анализатор. Например ръчкаш стаите на ток с обикновено ел. печки за няколко дни и просто гледаш температурите в стаите и изразходените киловати. Елементарно. Отчиташ примерно че при 0 навън и 22° вътре изразходваш 10 kwh електроенергия. Значи един котел 90% трябва да работи на 11 кв за да ти осигури необходимата топлина.....
Andy_forresite, нещо не ти схващам логиката :? Аз бях включил електрическото парно за 12 часа и по електромер беше изразходвал 80 kWh. Сега гледам дневният разход на котела на пелети ми е 177 kWh. Колко ми е КПД-то на котела :?
Загледах показанията и при мен показва 3.5 кв и 83.6 кв. Това 3.5 откъде се взе. 83.6 делено на 24 дава 3.5. А 83.6 какво трябва да е нямам идея.
Котелът гори от вчера 13:00 часа. Средната мощност беше 7, а сега е 5.8.
andy_forresite - майстор
Показанията се промениха на 5,8 и 140 съответно. За последните 24 часа са така. Явно съм взел предишните преди да се актуализират и предполагам това е станало към 01:00 тази нощ.
140 квч потребена енергия за деня (вчера). 140:24 часа = 5,8 среднодневно.
Знам колко е реалният КПД към водата понеже съм топлел стаите на ток :) Установил съм КПД по-точно от лаборатория. Там имат по-големи отклонения ха-хаа.
timon_tg - специалист
привет. най-накрая и моята инсталация е готова и котела е в действие. Все още тествам системата и затоплям къщата до достигане на някакво стабилно ниво.
въпрос към колегите с този котел...
1.топлия и студения датчик от управлението къде и как сте ги монтирали ? предполагам съответно на изхода и входа на излизащата и влизащата тръба на котела. В дюза или допряни само до тръбите ?
2.при зададена температура на 3-пътния вентил 50 градуса, не означава ли това че връщащата вода в котелния кръг трябва да е винаги поне 50 градуса ?
(стандартна схема на свързване)?
andy_forresite - майстор
Датчикът за изходящата вода ми е на поцинкована тръба, залепен под изолацията на тръбата. Фактически от изхода на котела имам коляно и след коляното е тази тръба.
Другият датчик съм сложил пак върху поцинкована водопроводна тръба и също под изолацията. Това на връщащата вода. Алуминиевата шина за сензора на трипътния лежи на тръбата и за него с алуминиево тиксо съм лепнал синия датчик.
Ако си изпълнил схемата на сайта отговорът е че може да се връща вода под зададената чрез термост. глава. Ще върне 50 когато вдигне над 52-53. Към радиаторите подава още от 46-47.
Можеше да вземеш моя котел. Щеше да спестиш хиляда лева.
шоп - майстор
[quote="timon_tg"]В дюза или допряни само до тръбите ?
/quote]

Винаги при отоплителни, водогрейни, димоходни или слънчеви системи монтирам датчиците в потопени гилзи. Температурата се отчита с минимално закъснение и максимално точно.
gnt69 - майстор
шоп написа:
timon_tg написа:
В дюза или допряни само до тръбите ?
/quote]

Винаги при отоплителни, водогрейни, димоходни или слънчеви системи монтирам датчиците в потопени гилзи. Температурата се отчита с минимално закъснение и максимално точно.
+1 само в гилза. :partyman:
fox_vt - майстор
При Торча датчика за топлата вода най добре да се монтира във един от двата отвора горе на ризата, във гилза.
шоп - майстор
fox_vt написа:
При Торча датчика за топлата вода най добре да се монтира във един от двата отвора горе на ризата, във гилза.
При виадрусите също има такъв отвор с женска резба 1/2

За котли, които нямат фабричен отвор в близост да изхода на топлата вода, препоръчвам веднага след котела монтажа на тройник ( тетка) на която с вътрешна (най-често) редукция да се премине към 3/4 или 1/2 гилза за монтаж на потопен датчик.
filmatoplo - майстор
:wink: И да не подскачат разни Пинчери в котелното че два пъти такива кутрета издърпват датчиците . :lol:
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: