• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DimitarD - специалист
LazarGanev написа:
DimitarD написа:
LazarGanev написа:
Публикувано: пет дек 26, 2014 5:19 pm.............Това, че една горелка има 40 степени на мощност не е предимство, ама никакво. Ако някой има друго мнение, съгласен съм да чуя доводи, даже очаквам с нетърпение :wink:
Ето и моя довод.
Според мен има смисъл от поне 5 степени, за плавно преминаване на мощностите. В случая имам предвид горелката на грейко, защото съм с такава. При спазване формулата /свързана с FLoad/ за настройките на мощностите, се получава голяма разлика в порцията подаване на пелети между трите мощности. Например горелката работи на Р2, зарежда на Р2 и веднага преминава на Р1. В горивната камера има повече пелети от колкото могат да се изгорят на Р1, като естествено шнека избутва неизгорелите пелети в пепелника. Разбира се че е за около 15 минути докато влезе в режим Р1. Не че съм дребнав за 50 - 100 пелета на ден, но се дразня като гледам как се изхвърля енергия.
Пробвал съм почти всичко което се сетих да си получа тази енергия, но не успявам. Ако някой е намерил решение, моля да сподели как точно го е постигнал.

Ако имаше поне 5 степени щеше да е по различно, все пак всеки усвоен ват си е важен.
Понеже си ме цитирал, ще отговоря аз. Разбира се, че всеки ват си е важен! За това не трябва да се правят свободни съчинения с настройките! При правилни настройки, това което си описал няма как да се случи, явно си променил драстично заводските настройки и то в неправилна посока. Ако искаш публикувай си настройките да поумуваме откъде идва проблема. Ератовското шведско управление работи само на 2 степени и пак няма проблеми с работата. Разликата е, че сервизното меню е заключено, а на Грейко е отключено уж за добро :)
Може би не се изразих правилно за неизгорелите пелети, имах превид горящи/ то няма разлика/
Това са ми настройките:
Р1:3.6/45/52;Р2:2.2/45/50;Р1:1.5/45/48. dT 8/4/0, duty 110, Set temp 60. CH Pump 50. First load 30sec
Feeder capacity: 65kg/h, дебит 18-19грама на секунда

След първоначалното зареждане нямам проблеми с падането им в пепелника. Получава след преминаване от Р2 към Р1 за 15 минути.
Приемам всякакви идеи

За да съм по темата:
Разход от 19.00 до 13.00 - 45 кг.
За декември:

Температура на връщащата се вода с 10 градуса по ниска от изходящата.
Гориво пелети смес фъстъчени+слънчогледови+чам.
Регулация по ст. термостат и термоглави.
Отопляема площ къща 2 етажа х 80 кв.м - 160кв.м
Външна изолация няма /на мазилка/
Таван: 10 см вата
Под: 5см фибран
Дограма: алуминиева
Котел: Солитех чугун
Горелка: Грейко PB30
Контрол на котел: Ламбда
Бойлер: 100 литров
Радиатори: алуминиеви
Термовентили: навсякъде
Стаен термостат: да
Температура в стаите около 21.5 - 23.5гр /средна за денонощието/
Температура димни газове: 80-130 /80 са на почистен котел/
Почистване котел и горелка: на всеки 7 дни
За месеца разход: 1142 кг
Време на работа: 720 часа
gnt69 - майстор
Според мен вдигни температурата на водата. И на каква степен са термоглавите че държат 27гр. Аз ги държа на 3 и е 22гр. Разхода ми е 1 тон и 100-200 кг от началото на сезона слънчогледови. Имам трипътен на 60 гр и държа 70 гр. Топля 200 кв +300 бойлер + 40 мази котела е там и вратите на ги затварям. Сметка на ден около 20-30 кг не знам точно не сам смятал. Сега ще напълня бидона до горе и утре вечер по същото време ще видим колко е изгорило.
achmonek - специалист
6osi6 написа:
LazarGanev написа:
Тогава за какво е дискът от карборунд?
Горивото е слънчоглед - 4223 kcal, по 1.65 kg са 8.1 kWh.
Малка част от керамиката е в жарта. Дискът отразява топлина обратно към горелката. а над него, както се вижда, се завихря огънят под скарата за жарта, където влиза охладената вода от радиаторите.
В момента разходът е около 9 kWh.
Ало, товарищ, да не е дошло в повечко пиенето по празниците?
4223 по 1,65 = 6967,95, което си е 7 kW а не 8,1kW

Димитър Д, тук нещо има леко объркване:

Р1:3.6/45/52;Р2:2.2/45/50;Р1:1.5/45/48. dT 8/4/0, duty 110, Set temp 60. CH Pump 50. First load 30sec

Два пъти пишеш Р1, а никъде P3. То се подразбира, но все пак уточни. Ако все пак си прав и има падане на пелети след преминаване от 2 на 1, то трябва да има и след преминаване от 3 на 2 и при работа само на 3. Не забравяй, че за да установиш степента ти трябва да анализираш работата на горелката след 15 минути. Пише го в упътването. Според мен си се заблудил и си вдигнал доста 2 и 3 степен.

Аргумент:

Ако 3.6 ти е порцията на 3 степен то:
3,6 по 80 ( 80 пъти за 1 час при 45 сек цикъл) по 18 гр. (точно толкова са) = 5,184 кг.
Извинявай друже, но ако се намери тук някой с горелка 20 да изгори 5 кила за час на 3 степен му давам жълтата фланелка.
Моята след 3,5 кила започва да ги изкарва неизгорели. 3,5 по 4,2 = 14,7 kW. На слънчоглед толкова, не можеш да имаш 20 kW на слънчоглед. На дървени 3,8 - 4 кила за час (идва от по доброто запълване на камерата, защото отстрани на горелката няма пепел) .Та 4 по 5kW = 20 kW. Това обаче на дърва.
Ти с твоите 5,1 кг по 4,2 = 21,4 kW на слънчоглед и 25 kW на дървесни. [-X .
За втора не е по различно:
2,2 по 80 по 18гр. = 3,168кг., като моята трета е на 3,4 кг. Направи си сметката
Прегледай си настройките, съветвам да намалиш 2 и 3 степени.
И ...........причината да имаш проблем е легналият ти шнек. Не ме убеждавай моля те. За това Feeder capacity: 65kg/h шнекът ти е направо легнал. Колегите пишат, че Грейко има най добра работа при наклон от 60 града. Докарай шнека на Feeder capacity: 30кг/ч и тогава ще се наложи да увеличиш и порциите (защото по малко пелети ще се подкачват заради наклона) и ще имаш по точна работа.
Представяш ли си какво става с това 1,1 на първа. Само едно ъъъъъъъъ и миг. Понякога не пуска нищо. При малък наклон грешката е голяма!
DimitarD - специалист
Драги achmonek,
Горелката ми е 30kw, спокойно си изгарям и 7кг на час без да имам неизгорели.
Може би си прав за легналият шнек, наклона му е под 45 градуса, около 40. Но... няма как да променя наклона, защото е вграден в бункера, а това означава че трябва да се преправя. И времето за преправянето му не е сега.
За 15 минути знам, точно това съм описал в предният си пост, за повече мощности за да се изглади горенето при преминаването им. След 15 мин нямам проблем с горящите.
Весело посрещане на НГ на всички колеги! :partyman:
6osi6 - майстор
Прикачен файл:
4lw.png
achmonek написа:
4223 kcal, по 1.65 kg гориво са 8.1 kWh :rock:
achmonek - специалист
Извинявам се и на двамата. Д.Д - мислех че горелката е 20. 6оsi6 - помислих че килов. са 4.2... а не обърнах внимамие че става дума за килокалории. Пардон.
achmonek - специалист
6osi6
Да, начинът ти на превръщане е верен. Обърках се от това число 4223 като отидох директно на 4,2 киловата/час. Те са си толкова де. Слънчогледовите. Дървесните са 4,9. Виж сайта на Грейко. Такова животно няма-слънчоглед с отделена мощност за час 4,9 киловата
Правилно смяташ, за което пак се извинявам, но производителят на твоите пелети се е изхвърлил жестоко. Затова и Лазар пита това въглища ли са или дървесни? Та оттам идват и разминаванията. Недей да вярваш на това което пишат производителите. Живееш в България.
Стоян Петришки - специалист
Здравеите! Честитс нова година на всички във форума. Вчера изключих стайния термостат за проба за работата и разхода на горелката, резултата е следния Стабилна работа на горелката на първа степен като рядко минава на 2степен за 15 минути , разхода за 24 часа скокна от 26-28кг на 40-42 кг. Това са резултати от последните 2 студени дни които във панагюрище бяха горе долу идентични като температура. Днес пак върнах стаиния термостат за потвърждение на разхода, но определено със стаен термостат е по икономично
lakosste - специалист
achmonek написа:
6osi6 написа:
LazarGanev написа:
Тогава за какво е дискът от карборунд?
Горивото е слънчоглед - 4223 kcal, по 1.65 kg са 8.1 kWh.
Малка част от керамиката е в жарта. Дискът отразява топлина обратно към горелката. а над него, както се вижда, се завихря огънят под скарата за жарта, където влиза охладената вода от радиаторите.
В момента разходът е около 9 kWh.

Димитър Д, тук нещо има леко объркване:

Два пъти пишеш Р1, а никъде P3. То се подразбира, но все пак уточни. Ако все пак си прав и има падане на пелети след преминаване от 2 на 1, то трябва да има и след преминаване от 3 на 2 и при работа само на 3. Не забравяй, че за да установиш степента ти трябва да анализираш работата на горелката след 15 минути. Пише го в упътването. Според мен си се заблудил и си вдигнал доста 2 и 3 степен.

Аргумент:

Ако 3.6 ти е порцията на 3 степен то:
3,6 по 80 ( 80 пъти за 1 час при 45 сек цикъл) по 18 гр. (точно толкова са) = 5,184 кг.
Извинявай друже, но ако се намери тук някой с горелка 20 да изгори 5 кила за час на 3 степен му давам жълтата фланелка.
Моята след 3,5 кила започва да ги изкарва неизгорели. 3,5 по 4,2 = 14,7 kW. На слънчоглед толкова, не можеш да имаш 20 kW на слънчоглед. На дървени 3,8 - 4 кила за час (идва от по доброто запълване на камерата, защото отстрани на горелката няма пепел) .Та 4 по 5kW = 20 kW. Това обаче на дърва.
Ти с твоите 5,1 кг по 4,2 = 21,4 kW на слънчоглед и 25 kW на дървесни. [-X .
За втора не е по различно:
2,2 по 80 по 18гр. = 3,168кг., като моята трета е на 3,4 кг. Направи си сметката
Прегледай си настройките, съветвам да намалиш 2 и 3 степени.
И ...........причината да имаш проблем е легналият ти шнек. Не ме убеждавай моля те. За това Feeder capacity: 65kg/h шнекът ти е направо легнал. Колегите пишат, че Грейко има най добра работа при наклон от 60 града. Докарай шнека на Feeder capacity: 30кг/ч и тогава ще се наложи да увеличиш и порциите (защото по малко пелети ще се подкачват заради наклона) и ще имаш по точна работа.
Представяш ли си какво става с това 1,1 на първа. Само едно ъъъъъъъъ и миг. Понякога не пуска нищо. При малък наклон грешката е голяма!
Много точно си обяснил за зареждането и наклона на шнека.Напълно съм съгласен.
ico_3 - специалист
Я кажете как да си изчисля разхода.С Грейко РВ20 съм.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: