• 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Шопе, защо Термовар ти е любим, при положение, че не затваря малкия кръг, което пък означава намален дебит на големия?
Никога не съм писал, че термовар ми е любим, даже ако прочетеш по-горният ми пост, ще видиш, че ползвам предимно херц. Херцовете започват да отварят на 55 градуса и отварят на 90% при 63-65 градуса. Според мен, много плавна работа на системата се получава с тях.
Последна промяна от шоп на ср дек 21, 2016 2:40 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Би ли обяснил, какво се случва когато помпата смуче и когато бута, понеже го даде като задание някому, но и на мен ми е любознателно?!
Не говоря по принцип, а конкретно за схемата по-горе, на Торч - когато бута топлото, не мисля, че всичкото топло ще иде към трипътния винтил, колкото и да е затворен от към студената му страна. Когато смуче, има по-голяма верятност топлото да мине през трипътния и да се върне в котела. Така мисля аз, не съм професионалист, може и да греша.
timon_tg - специалист
шоп написа:
На схемата на колегата timon_tg от началото на тази страница, какво пречи в котела от хидроизравнителят да влиза и по-студена вода?
то това ми беше и въпросът по горе...но по точно, когато работи само малкия кръг на котела (3пътния е затворен през байпаса,към главната система) какво пречи топлата вода да ходи и към хидросъединителя през студената тръба и съответно въпроса е беше за поставяне на обратен клапан там. Или всичко се крепи на логиката, че каквато вода излезне трябва и да се върне от някъде в затворена система и на практите на там не ходи, а си се вътри в малкия кръг само.
шоп - майстор
timon_tg, мисля, че възвратният клапан е излишен, даже напротив. Ако го монтираш само увеличаваш хидравличното съпротивление на системата и товариш помпата.

Имаш ли възможност да сложиш един термометър на връщащата ( студената ) вода към котела? Така периодично като поглеждащ ще имаш възможност да си направиш сметка дали и доколко трипътният вентил си върши работата.
timon_tg - специалист
звучи логично за съпротивлението..термометър имам точно до дюзата на трипътния. Имаш в предвид да го гледам дали ще се качи температурата първо там като пусна котела, а не в основния кръг ли ?
след като е загряла системата навсякъде температурата е над тази зададена от трипътния (50)
зададена 55 / излизаща 55,6 / връщаща 51,6

Прикачен файл

download.png
download.png (109.14 KиБ) Видяна 1769 пъти
kalin72 написа:
Би ли обяснил, какво се случва когато помпата смуче и когато бута, понеже го даде като задание някому, но и на мен ми е любознателно?!
Не говоря по принцип, а конкретно за схемата по-горе, на Торч - когато бута топлото, не мисля, че всичкото топло ще иде към трипътния винтил, колкото и да е затворен от към студената му страна. Когато смуче, има по-голяма верятност топлото да мине през трипътния и да се върне в котела. Така мисля аз, не съм професионалист, може и да греша.
Конкретно, всичкото топло ще иде към трипътния, щото то друга възможност няма. Той, трипътния вентил в случая, е монтиран като разпределителен такъв, а смесването на топла, от котела, със студена, от изравнителя, се случва в тройника долу. Колкото пропусне трипътния към изравнителя, толкова и ще се върне за смесване. Тимон споделя, че връщащата е 51гр., което означава, че трипътния си върши работата добре.
Аз също не си вадя хляба с парнаджийска професия.
Шопе, останах с такова впечатление защото постна схема с Термовар сякаш. Посипвам главата си с пепел-сгрешил съм. Същото да сторят и онези,дето писаха, че схемата е грешна! Споделените температури, по горе, говорят обратното.
Само графиката не ми харесва-като скоростна кутия на състезателна кола, между 3 и 12 киловата прекалено на често,което в никой случай не отговаря на нуждите на обиталището. Херца изглажда нещата, а котела на моменти се претопля, без да е необходимо.
Темата се засили, ама Грейковците ви бягаме.
Пожелавам на Торчовците да са повече и по доволни през студените зимни празници и делници!
andy_forresite - майстор
Графиката е такава заради начина на работа на управлението. За него целта е постигане на зададената температура на водата в котела. Достига я при 11 kw и намалява на 10,5. Още известно време работи на мощност 11 обаче, защото горенето е инертно и като са паднали пелетите за 11, те си горят. През това време температурата на водата се вдига градус-два, понякога три нагоре и тук се къса връзката между необходимата мощност и подаваната.
Тоест, управлението от подаване на по-висока от необходимата мощност преминава към подаване на по-ниска от необходимата мощност. Ето как става това.
Водата е претоплена с 2-3 градуса и през това време управлението е свалило от 11 на 3 кв. Това са 16 "предавки", които както ще видим по-късно, ще се наложи да се изреждат нагоре.
В резултат на тези 3.0-4.0 кв температурата спада на от 57,1 на 54,8. Управлението трябва да поддържа 55, така че се задейства и качва от 3 на 3,5. Дефакто си гори като на 3, но с една идея повече вентилатор. Подаваната топлина е много по-малка от необходимата към този момент.
Следва 4 кв, температурата е 53,5 (гори на 3,5) и спада на 53° - управлението е на 5 кв и огънят е все още слаб. Стават 52,3 градуса на водата при мощност 7-7,5 кв. И т.н.
Наваксването от 52,3 до 55° води до този изглед все едно сме свалили телеметрията от движението на състезателна кола на асфалтова писта с много завои на лаптопа и разглеждаме с любопитство кой завой с колко км/ч сме го взели.

Така изглежда графиката с един и с 10 радиатора. Трябва да се промени това. Всичко спестено на 3,4,5 кв мощност отива на кино при 10,11 и 12. Отделно горенето е непостоянно с всички неблагоприятни последици от това.
Лелееее, прочетох инструкцията.................ми то никакви настройки не могат да се барнат, освен капацитет на шнека, калоричност пелети и вентилатора.
Термосиликааааааат, какво продавате бе?
Колко пари е това чудо? Смешното е ,че единствената цена, която намерих е 1лв.
VLADO66 - майстор
И аз съм направо изумен от тази графика :shock:
filmatoplo - майстор
Без значение какъв е котела с горелката в случая ,съвсем нормална диаграма ,каквото регистрира това показва :) .А конкретно в случая тези колебания са съвкупност от промени ,я от термоглави на първо место ,следва промяна в мощността и регистрация на промяната на температурата с която също се съобразява мощността .То това си е един омагьосан кръг ,разликата е само в това че само тук има такъв мониторинг ,ще кажете че и при др горелки го има ,има го не че и там картината е др но други са всички компоненти и чувствителността е др .За да не се обърнат твоите камъни по твоята глава - не се дава чак толкова информация на хора които няма какво да правят . :)
  • 1
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: