Най - вълнуващия въпрос зимно време.
-penata- - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
-penata- написа:
Трифон П.Трифонов написа:
...
https://photos.app.goo.gl/vQbOAyTMFftRJdgm2
Трифоне днес сложих и аз клапа при тихо време без грам вятър стои отворена пет сантиметра :) Значи ще има ефект
Естествено, че ще има, особено на комин с голяма тяга.
Каква сложи, тарирана ли е, регулира ли се, къде я монтира?
Провери какви са изискванията на котела към комина и регулирай клапата, ако е възможно!
Ако имаш възможност, монтирай в подпокривното директно на комина чрез розетка! Така няма да ти дърпа топло от котелното.
Снимай да видим де!
Клапата е същата като твойта ,монтирах я на кюнеца на 50см след котела,котела е виадрус по книга му дават мин тяга 16 аз съм го направил на 15 . Не мога да качвам снимки че са с голяма резолюция
alex_serviz - специалист
Търси се пелетен котел ( не комбиниран ) Грейко 30 kW, втора употреба! За един приятел питам.
Ако някой знае нещо - да се обади на л.с.!
Може и 50 kW, зависи от цената, де!
kalin72 - майстор
Начи аз ще си взема Мерцедец GLS 320 и ще го продам след година...айде малко по-сериозно, а ;)
alex_serviz - специалист
kalin72 написа:
...айде малко по-сериозно, а ;)
Човека до момента е с чугунен котел Симе, та намерението му да го смени със стоманен триходов котел е разбираемо.
Друг е въпроса дали ще намери такъв на приемлива за него цена... :?
( Късно му изникна тази идея, иначе щях да му дам моя Дакон 32 kW. )
cekop - специалист
Здравейте, как да настроя температурата на водата. Имам. РБ 20 съответно с котел. След първоначалните настройки от инсталатора се опитвам да накарам котела да пали примерно на 60" и да гаси на 70",но нещо не успявам. Диапазона на Т беше 60-80" аз го направих 57"-80" и от стрелките му задавам 70" градуса или 75. Горната граница я спазва, но долната не пада под 69". Падне ли Т на 69 пали, тоест тръгва да излиза от суспенд. Ако суспенда е къс и се наложи гасене само тогава Т на водата пада на 57 и пали. Аз ли нещо не вдявам, или... Дано сте ме разбрали.
gnt69 - майстор
cekop написа:
Здравейте, как да настроя температурата на водата. Имам. РБ 20 съответно с котел. След първоначалните настройки от инсталатора се опитвам да накарам котела да пали примерно на 60" и да гаси на 70",но нещо не успявам. Диапазона на Т беше 60-80" аз го направих 57"-80" и от стрелките му задавам 70" градуса или 75. Горната граница я спазва, но долната не пада под 69". Падне ли Т на 69 пали, тоест тръгва да излиза от суспенд. Ако суспенда е къс и се наложи гасене само тогава Т на водата пада на 57 и пали. Аз ли нещо не вдявам, или... Дано сте ме разбрали.
Правилно си работи котела. Ако искаш да се гаси за по продължително време трябва стаен термостат или от таймерите на котела. А за това каква температура на водата ти трябва трябва ти да го прецениш. Зависи от много фактори, дали ти трябва отопление целодневно, колко са загубите на жилището което отопляваш, с каква температура на водата се стопля и много други неизвестни има. Попрочети малко има много писано в темата и инструкцията най вече и ще ти се изяснят нещата. :partyman:
andy_forresite - майстор
Този диапазон не е от колко да пали и на колко да се гаси, а от колко до колко градуса можеш да задаваш за температура на водата в котела.
Това да пали при 60 и да гаси на 70 е, извинявай за израза :) , пълна глупост. Казвам го с добри намерения. Да не се засегнеш.
Как контролираш температурата в стаите - с термостат в някоя стая, с термостатични глави на радиаторите или как?
По принцип с термостат се настройва по-висока t° на водата за да може да се затопли по-бързо и да може да се постигне желаната стайна температура.
С термоглави става и с ниска температура, което е за сметка на увеличаване времето за затопляне на жилището. Но тук целта много рядко е спиране на горенето след като се е стоплило, а се търси силата на горене, при която температурата на водата варира в тесен диапазон и имаме постоянно (целодневно) горене, без спиране. Дори без изчакване/съспенд. Одеве моята беше набрала 65 градуса при толкова зададени, стигнала 66°, съответно е последвало изчакване и докато се развърти и охлади водата до 64 градуса, пелетите в горелката свършили. Следва бързо падане на градусите в котела докато първа степен набутва пелетчета с 1.3 секунди през 43.7 секунди, минала на втора степен ... и спестеното отива на вятъра. Така става с лесно запалващи се и бързо изгарящи пелети. С едрите 8 мм и с някои други 6 мм изчакването върши работа.
Със стаен термостат изчакването хептен е излишно. Стопля стаите и да гаси. Няма какво да изчаква.
cekop - специалист
С термоглави съм и със срвнително добра изолация, топля 110 м/ кв. засега без бойлер с панелни радиатори. На мен суспенда ми харесва, в смисъл прави Т и чака после тръгва без запалка и първоначално пълнене, но нали казват, че панелните радиатори могат да топлят на по- ниска Т та, затова се опитвам да я сваля между 60* и 70*. Може аз да се филмирам. На денонощие без интервали горя 15 кг. Слънчогледови, което е супер, ама нали съм българин....
maistora1965 - специалист
Горелката няма опция при колко градуса да пали и при колко да гаси има опция да поддържа зададена температура в котела.С една дума със стрелките нагоре и надолу и настроиваш температурата която искаш да поддържа в котела.Примерно задаваш 65 градуса и тя ги поддържа но ти гарантирам че не можеш да я накараш да изгасне на 70 градуса и да запали като температурата падне на 60 градуса.Така че си прецени каква температура на водата ти е наи подходяща задаи я и после само сипваи пелети и :drinkers: .Дано си ме разбрал :-D
cekop - специалист
maistora1965 написа:
Горелката няма опция при колко градуса да пали и при колко да гаси има опция да поддържа зададена температура в котела.С една дума със стрелките нагоре и надолу и настроиваш температурата която искаш да поддържа в котела.Примерно задаваш 65 градуса и тя ги поддържа но ти гарантирам че не можеш да я накараш да изгасне на 70 градуса и да запали като температурата падне на 60 градуса.Така че си прецени каква температура на водата ти е наи подходяща задаи я и после само сипваи пелети и :drinkers: .Дано си ме разбрал :-D
Не дагаси, а да я вкарам в суспенд. Да със стрелките рагулирам горната граница пимерно 70*, тогава на 70* влиза в изчакване и като падне на 69* тръгва. Тази Т 69* искам да намаля ако може.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: