• 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
lov ще имаш проблеми. Най-малкото, че като гледам на доста места няма да може да се обезвъздуши, ако остане така.
lov - майстор
Не само че се обезвъздуши ами го направи много бързо което дори мен ме учуди че стана само докато го оглеждахме за течове.И аз си мислех че ще се наложи да пускам по отделно всеки кръг за да насмогне помпата и да изгони въздуха но се получи от самосебе си. :)
Системата до снощи изкара 48 часова проба под мое лично наблюдение дори преди малко ми се обаждаха да ме информират че вече е изравнило температурата на пода и котела е почнал да вдига температурата и се е наложило на долния етаж да включат и радиаторите. Ще изчакам още няколко дена и я пълня с антифриз.
Те тръборляците трябваше да бъдат по малко и трипътниците да бъдат захванати директно с холендрите от двете страни към колекторите. За това си остъргах и нагласих по размер тези нипелчета за да имам базата за захващане. Но след много безуспешни опити да херметизираме връзките се принудих да оставя гъвкава връзка към едната страна. Установих че отворите на колекторите не са на точен размер а и резбите дават отклонение в перпендикулярност към тях. Дори и с меки силиконови уплътнители не можах да постигна нищо.
Ето така беше първия замисъл.
Прикачен файл:
P1010278.JPG
То като добавя и второто котле и вържа и третия етаж ще стана още по голямо мазало ама съм тъп и упорит.
:-D
шоп написа:
Браво lov, аз при мен си мислех, че е хаос, но като гледам и теб те бива. Аз на това му казвам творчески хаос.

Имам също две чугунени котлета. Едно с чугунена горлелка на въглища и едно до него готово и заредено без никаква електроника и автоматика по него. Ако спре ток или стане авария с горелката на второто само му се подава кибрита и всичко е на 6:-)

Поздрави!
Още не знам как ще се получи само с едното котле долу дали ще му смогнат силиците без да се издевателства над него. Идеята е да не падат температурите под 10 градуса на втория етаж и да не замръзва. Отоплението там е ще е инцидентно. Изолацията е добра и все още тая надежда че ще се справи поне да потдържа после само загубите та ми се върти една еретична мисъл в место котел на дръвца да взема да стъкна едно на отработено масло с водна риза. По руските форуми има доста успешно работещи и тъкмо с едно зареждане ще успявам бързо да сгрея. Да дойдат големите студове и тогава ще го мислим :lol:
шоп - майстор
Тия месингови колектори и аз съм забелязал че са правени в час по трудово... Даже да не обиждам, но и по трудово децата работят по-качествено. Решил съм да си купя един дебелостенен неръждаем профил 6 метра и когато имам време на фрезата на един приятел да си направя самоделни колектори с колкото ми душа иска отвори и посоки и т.н.

20-25 лв да дадеш за един месингов колектор на 1'' и да е с отвори различни от 90 градуса аз не го приемам за нормално.
lov - майстор
Като отида пак ще ти снимам едни самоделки правени от незнаен майстор на времето. Много просто и елементарно решение. Вярно че от обикновенно желязо но по важното е идеята.
То от тях се сетих едни да ги разпробия срещуположно и да им нарежа резба. Така си спестих доста главоболия.
шоп - майстор
Снимай ги. На мен не ми е проблем да си ги направя от неръждавейка. Двустранно, дори и тринстранно разпробити...проблема е никакъв. Където не ми трабва извод-слагам тапа и готово!
lov - майстор
То всъщност снимката само заради гъдела. Иначе една метална тухличка колкото цигарена кутия. Направията като на тези месинговите колектори само дето корпуса не е така изгъзен заради икономията на метал. По дължина разпробита и нарязана резба 1' срещуположно от двете страни по два отвора на 1/2''. Също и на дъното срещу голямия размер но там може да се направи пак на 1''. А ако сечението не е правоъгълно а квадрат може да се дупчи и от четирите. Варианти колкото искаш. То много интересни решения съм виждал ама тука никой не ги предлага. Това дето се опитвах да го правя с допълнителните холендри го има като готово изделие и не вярвам да е чак толкова криво. Интересното е че тези с трите кранчета които съм ползвал са по евтини от един гол колектор с четири отвора.
velik_kazakov - напреднал
Много ми хареса изпълнението заради 4-те смесителя и 4-те успоредни тръби по две педи дето вървят паралелно до колектора - много е яко. В първия момент си направих асоциация, че са сложени да не минава нещо от там (имам предвид примерно някакво животинче). Иначе е готино изпълнение, дано нямаш проблеми с въздуха. Има вероятност със времето ако има по малко на много места из кръговете да ти го събере на високите места в тръбата и да почне да пречи.
lov - майстор
Къде две педи то няма и една и голям зор докато ги нацеля. Доста от тръбите са по дълги от нужното и можеше да се предаде доста по подреден вид ама нека си има аванс че не се знае утре каква щуротия да ми хрумне. :lol:
Относно обезвъздушаването никакви грижи завчера го точих и налях отново но този път с антифриз. освен радиаторите дето са на първия етаж нищо друго не пипах. Имаше въздух в системата около час но после всичко се оправи без да пипам нищо. Миналия път я зарязах като изключих помпата дето е само за подовите и въпреки всичко беше си имало доста добра циркулация само от помпата на камината.

Шопе ето какви колектори са правили в духа на форума :)
Прикачен файл:
IMG_20151127_142119.jpg
IMG_20151127_142119.jpg (109.37 KиБ) Видяна 1730 пъти

Даже са си още годни за употреба :lol:
шоп - майстор
Благодаря =D>

Точно за такива говорех, че ще си направя от един 6 метров неръждаем профил. Вечни колектори ще са и както всичко по соларите ми е неръждавейка, няма да се притеснявам от електрохимична корозия.
Поздрави!
Здравейте!
Престои ми изграждане на отоплителна система на ново- построена къща. Отопляемата площ е 50 кв.м. на етаж, като къщата има 2 етажа и един приземен.Къщата е с топлоизолационна система Рьофикс ( 7см. От северната страна и 5 см. от другите страни), алуминиева дограва със стъклопакет и 10см. изолация на втория етаж към тавана. От много време се интересувам от водното подово отопление и тази тема ме нави да използвам такова. Въпроса ми е дали ще бъде достатъчно за отопление или трябва да се комбинира и с радиатори? Моля за мнение!
Ще прикача снимка на разпределението на къщата и плжщите на отделните помещения. Благодаря предварително!

Поздрави
Прикачен файл:
2015-12-03 09.17.20.jpg
  • 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: