• 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Това е радостно :partyman: -кой ще черпи сега -узо 12 .Чакаме снимки. :)
Последна промяна от filmatoplo на пон окт 31, 2011 11:57 am, променено общо 1 път.
bobi72 - напреднал
Кои са най-евтините котли на пелети с ламбда сонда?
syncho - майстор
LP30 е монтиран и работи чудесно :), не че съм очаквал нещо друго де :). Скоро още един такъв ще има сложен. Другата седмица едно Orligno 100 16kW ще се слага и за него мисля да взема малко шуменски пелети да ги видя как ще се държат.

oksan чакам да ми изпратят тези снимки/схеми за да ти ги покажа.
bobi72 - напреднал
Ще трябва да купувам котел на пелети.Колебая се между Пелетерма 30 v2 турския Пропел 40kw.Дали си заслужава двойната цена?Виждам че има автоматично почистване на димогарните тръби,което при Пелетерма става с ръчка.Други плюсове има ли?Трябва ли да се почиства с четка както препоръчват за Пелетерма?
syncho - майстор
filma ще помоля клиента да го снима, че си бях забравил фотоапарата и ще кача снимки.

bobi72 разликата е и в начина на работа. При пелетерма пелетите се изгарят от прикачена горелка, докато при пропела се изгарят в горивната камера на котела (не знам как по-точно да го кажа - тип Марина може би) от там идва и разлика в кпд-то. Другото което е плюс е, че имат и автоматично почистване на пепелта от горивната камера. Не знам дали си заслужава разликата в цената всеки клиент сам за себе си преценява.
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho, аз веднъж изразих мнение, че вероятно бъркаш Пелетерм с ДаконЕра, ти каза че знаеш разликата, ама нещо пак съм в съмнение. Вярно че е компатно направено цялото устройство на Пелетерма, ама ако си го виждал на живо, няма как да го сравниш с присадена горелка. Механизма е масивен, обемист и тежи колкото половин котел - няма как да се продава отделно, пък и няма смисъл. По-долу пускам схема за унагледяване. Вярно е, че аз не познавам изобщо Пропела, виждал съм само картинки на външния вид. Може наистина да е два пъти по-добър и да си заслужава парите. Ще те помоля и ти да дадеш схема за да ги коментираме двете, а не просто така наизуст с "може би" и "едва ли". Пелетерма също си има механизъм за почистване на горивната камера, който си работи перфектно. Отделно си има механизъм за периодично ръчно почистване на последната степен на топлообменника, където се събира най-много пепел който можеш да задействаш с кутрето на лявата ръка. Много важно е също, че си има вентилатор на димните газове, което го пряви независим от тягата на комина. Колегата naskov е отчел с очите си температура на димните газове под 100*С. За каква разлика в КПД говориш? Пелетерма има КПД=93%, което мисля че е супер - колкото на газовите котли, на Пропела повече ли е или по-малко?
Въобще по конфигурацията и механиката на Пелетерма аз нямам забележки, иска още малко работа по управлението, но се работи усилено и в тази насока
Ето я схемата на Пелетерма:

Прикачен файл

Peleterm razrez.jpg
batspetar - напреднал
Здравейте,имам котел Bosh с горелка Feroli Sun P7 от 15 дена го паля но имам следния проблем .Чистя горелката паля котела и след 10 - 12 часа спира с грешка А01,в пепелника няма почти никаква пепел.Има и дни в които гори 48 часа без да го чистя и тогава спира със същата грешка,но в пепелника отново не е пълен дори и наполовина.Пелетите са велинградски майстора който идва да настройва горелката каза че не са от най добрите,но ако проблема е в тях как гори тогава и по 48 часа.И още нещо горелката е настроена на най високата степен 5 и в момента работи 10 мин достига температурата и спира след 15 - 20 мин темп.пада и отново се пали,така ли трябва да е или да се намали мощноста на горелката да не гасне толково често.Освен това като я настройваха ми обясни че температурата която се задава от горелката примерно задаваме на параметъра темп 55 гр.Това било +20 ,демек на 75 градуса ще спира гореката и на 55 ще включва,а при мен е,на колкото е зададена темп от горелката в момента съм я вдигнал на 62 на 62 гр.изключва и на около 50 градуса включва,не е ли малко разлика 10 гр. на водата
Bobivan - специалист
Велинградските наистина не са особенно добри...вземи си от Костандово или от Елшица ако си от нашият район....
bobi72 - напреднал
[quote="LazarGanev"]Пелетерма също си има механизъм за почистване на горивната камера, който си работи перфектно. Отделно си има механизъм за периодично ръчно почистване на последната степен на топлообменника, където се събира най-много пепел който можеш да задействаш с кутрето на лявата ръка.[quote]

Колко често се налага,разглобяването и почистването на Пелетерма,както се препоръчва от Ерато?Може ли да се пропусне тази неприятна процедура?
  • 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: