Или варианта с превключващ трипътен вентил - ръчен за по евтино или автоматичен. Като работи котела да байпасира помпата.
Ако котела е на пелети му се задава на колко да загрява водата - примерно 60градуса и няма проблем да си минава през термопомпата. Действаш по предната схема. Не разбрах бойлер има ли и къде е вързан.
Другото което разбрах е, че май термопомпата ти работи по температура на вода, а не по температура на стаята. При това положение по правилно е да имаш термоглави на радиаторите. Ще е по икономично тогава. Схемата на връзване коренно се променя и става така:
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius
- майстор
936 мнения в "Буфер"
Детето
- специалист
пон дек 04, 2023 9:29 pmТрифон П.Трифонов написа:Това няма значение, че минава през топлообменика, нали идеята е ЦП на ТП да върти водата в цялата система.пон дек 04, 2023 9:12 pmДетето написа: Не става по тази схема, защото ЦП на ТП е вътре в тялото и топлата вода от котела ще влиза директно в нея.Където и да е ЦП на ТП, тя е свързана с топлообменника. Ясно е, че не става.
Колко литра е буфера?
ivanovbg написа: Е помпата на ТП не може ли да работи до 90градуса. Котела на дърва ли е или пелетен?Нямам си на идея до колко може, но аз до колкото знам помпите се слагат на студената вода за да се щадят. Иначе ТП е до 60*С
Котела е "стар" руски който гори всичко каквото му сложиш. Стои в инсталацията защото не се знае какво може да стане с ТП.
Ето това е към момента
Прикачен файл
viber_изображение_2023-12-04_21-43-54-374.jpg (90.12 KиБ) Видяна 3899 пъти
ivanovbg
- майстор
Твоето си е стандартно свързване. Ако я свържеш по първата ми схема няма уж да щадиш помпата ако работи котела, но той нали е авариен? Всички помпи за топла вода са до 90градуса минимум. А ако се случи нещо с ТП такаи така ще я сваляш за ремонт, така че си подготви един байпас и два спирателни крана към нея за да не точиш цялата система. Сложи му само един кран на котела да няма циркулация през него на самотек.
Детето
- специалист
пон дек 04, 2023 10:31 pmivanovbg написа: Едва ли ще стане по добре тогава. Както са ме учили: Работи ли не го пипай.Работи, но не така както трябва да бъде. Към момента варианта с тройника на топлата вода е най безобиден и лесен за изпълнение.
Събота предполагам ще го реализирам това преправяне и тогава ще видя какво ще се случи.
Трифон П.Трифонов
- майстор
вт дек 05, 2023 12:10 pmДетето написа:Схемата, че не е правилна, не е.пон дек 04, 2023 10:31 pmivanovbg написа: Едва ли ще стане по добре тогава. Както са ме учили: Работи ли не го пипай.Работи, но не така както трябва да бъде. Към момента варианта с тройника на топлата вода е най безобиден и лесен за изпълнение.
Събота предполагам ще го реализирам това преправяне и тогава ще видя какво ще се случи.
Защо обаче не помисли за дебитите на двете помпи?
Ами ако радиаторната е с леко по голям дебит?!
Мисли, а схемата винаги може да си я преправиш! За онагледяване, може да съзерцаваш известно време схемите на Антон. Както температури, има и дебити.
Не е тя, схемата, виновна за разликата от няколко градуса подавана от ТП и към радиаторите.
Буферът ми е вързан точно както трябва, описано тук или в схемите на Атмос, но наблюдавах същата ситуация, като при теб.
Детето
- специалист
Опитвал съм всякакви варианти с помпите и няма как да се случи. Единственият начин дебитите да бъдат еднакви е ако има датчици на вход/изход и скоростта на помпите да се регулира.
ЦП съм убеден, че има по голям дебит от ЦП на ТП. Но дори и за 10 минути да изравниш дебитите в следващите 10 може да се разминават и то доста. Защото когато затворят термоглавите на радиаторите и дебита пада и обратното.
Дори и при варианта с тройника съм убеден, че ще има разлика от това което идва от самата помпа и при това което ще тръгне от самият тройник. Защото ако ТП има дебит от 10л/м а ЦП има 12л/м би трябвало да бъде 10+2 и пак да има някакво смесване на топла и студена вода. Но тогава е по възможно да подавам изцяло топла вода към радиаторите, като намаля дебита на ЦП. Примерно може да стане 8л/м към радиаторите и 2л/м в буфера.
Както имам и една друга схема в главата, но не знам как да я реализирам. Смисъл дали има такива части които да изпълняват това което искам.
По късно ще драсна една схема за повече яснота.
ЦП съм убеден, че има по голям дебит от ЦП на ТП. Но дори и за 10 минути да изравниш дебитите в следващите 10 може да се разминават и то доста. Защото когато затворят термоглавите на радиаторите и дебита пада и обратното.
Дори и при варианта с тройника съм убеден, че ще има разлика от това което идва от самата помпа и при това което ще тръгне от самият тройник. Защото ако ТП има дебит от 10л/м а ЦП има 12л/м би трябвало да бъде 10+2 и пак да има някакво смесване на топла и студена вода. Но тогава е по възможно да подавам изцяло топла вода към радиаторите, като намаля дебита на ЦП. Примерно може да стане 8л/м към радиаторите и 2л/м в буфера.
Както имам и една друга схема в главата, но не знам как да я реализирам. Смисъл дали има такива части които да изпълняват това което искам.
По късно ще драсна една схема за повече яснота.
ivanovbg
- майстор
Нормално е радиаторите да са с по ниска температура особено ако термоглавите са им притворени. Дебита на помпата не е от значение толкова защото се командва от термооглавите. Не знам защо държиш на тази температура. Студено ли ти е в къщи? По начина по който в вързана ТП, тя проссто зарежда буфера с топлина. Буфера с каква температура е горе и долу?
Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература