• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Комшията има плосък и цяла зима топла вода не е видял. Подвижните ги гледах как от -12 градуса сутринта Февруари месец стоплиха бойлера. Пичовете са го направили подвижния да топли, какво се ядосваш. Нали щеше да изкараш невероятни резултати..... чакаме.....
EmoZ - специалист
svetliopi44 написа:
Ето още .... много интересно и мисля че достижимо ... http://greentech-bg.net/?p=256

Ох тоя пич с френеловите лещи ме умилява, преди около 8 години ходих на една сбирка на някакви 'зеленяци', та там основен хит беше огромни френелови лещи издигнати високо от аеростати, като фокуса им пада върху нагревните повърхности на парогенератори, за да се реализира съвсем тривиален цикъл на ренкин, използван в конвенционалната енергетика.

Тоя пич, за жалост нищо ново не е открил, 60% му е общия термичен КПД при работа на установката му в топлофикационен цикъл, както работи секи ТфЕЦ (топлофикационна електроцентрала, произвеждаща тплинна и електрическа енергия), ТЕЦ-Изток, ТЕЦ - София, 5-ти Блок на АЕЦ Козлодуй (той има бойлерна инсталация), абе сички топлофикационни дружества имат такива инсталации, ТЕЦ-Пловдив Север, Юг и т.н.

Аааа и между другото френеловата леща не променя по никакъв начин количеството на достигащата до земната повърхност енергия, тя само концентрира това, което идва върху по-малка площ, което повишава потенциала, но не и количеството енергия за жалост :) .

А отначало му се зарадвах :) .
Zurlata - специалист
Zapalen_Pita написа:
Комшията има плосък и цяла зима топла вода не е видял. Подвижните ги гледах как от -12 градуса сутринта Февруари месец стоплиха бойлера. Пичовете са го направили подвижния да топли, какво се ядосваш. Нали щеше да изкараш невероятни резултати..... чакаме.....
Първо не се ядосвам а така си пиша щото ми е кеф, второ с колко СТОПЛИХА БОИЛЕРА с 1-2 градуса ли с колко ли, що не пишеш!
И, -12 градуса сутрин а след няколко часа е вече +15 градуса или....?
И кой ти е казал че не съм извадил по-невероятни резултати от "ПИЧОВЕТЕ", и кво точно чакаш ти!
даже не си правиш труда да им гледаш резултатите, какво остава да ги разбереш. Аз си правя труда да наблюдавам два типа системи, които работят в съседите и естествено онлайн сайта на Интеграл. Убедил съм баща ми и ще си вземем подвижен от тях.
Вече кой в каквото и да ме убеждава - чакам да го направи с числа, не с приказки.
alsted - майстор
Zapalen, плосък и подвижен не си противоречат.Ако не е плосък, а с тръби и да го въртиш и да не го въртиш светлината попада перпендикулярно винаги върху една права черта върху всяка тръба във всеки миг и във същия този миг върху всяка друга черта /разбирай точка при сечение на тръбата/ е под ъгъл.От там следва едно умножение по някакъв синус и една сума...абе не е висша математика ама едва ли те интересуват точно "такива цифри".Плюс разтоянието между тръбите...Друг е въпроса, ако въртиш плосък за да попадат лъчите винаги перпендикулярно/като "клатиш" и за орбита на слънцето(вертикално)/Моя апел беше:мислете в посока малък, плосък, неподвижен, с подвижни отражатели за олекотяване.Далеч съм от намерението просто да се правя на знаещ.В спора се ражда истината, а мен ме интересува.Моля коментирайте виждането ми, ако не съм ясен бих могъл да нарисувам...
2v6 - майстор
alsted написа:
Zapalen, плосък и подвижен не си противоречат.Ако не е плосък, а с тръби и да го въртиш и да не го въртиш светлината попада перпендикулярно винаги върху една права черта върху всяка тръба във всеки миг и във същия този миг върху всяка друга черта /разбирай точка при сечение на тръбата/ е под ъгъл.От там следва едно умножение по някакъв синус и една сума...абе не е висша математика ама едва ли те интересуват точно "такива цифри".Плюс разтоянието между тръбите...Друг е въпроса, ако въртиш плосък за да попадат лъчите винаги перпендикулярно/като "клатиш" и за орбита на слънцето(вертикално)/Моя апел беше:мислете в посока малък, плосък, неподвижен, с подвижни отражатели за олекотяване.Далеч съм от намерението просто да се правя на знаещ.В спора се ражда истината, а мен ме интересува.Моля коментирайте виждането ми, ако не съм ясен бих могъл да нарисувам...
Нещо такова ли:

Прикачен файл

csp_te1.jpg
csp_te1.jpg (22.37 KиБ) Видяна 5398 пъти

Прикачен файл

csp_te3.jpg
csp_te3.jpg (16.91 KиБ) Видяна 5398 пъти

Прикачен файл

photo_00033.jpg
photo_00033.jpg (14.97 KиБ) Видяна 5398 пъти

Прикачен файл

eurotrough2_s.jpg
eurotrough2_s.jpg (3.49 KиБ) Видяна 5398 пъти
alsted - майстор
Ето това е оптималното решение!Не знаех, че има такава реализация, за което благодаря.За битови нужди само трябва да са вертикални и е достатъчен само един елемент.Един лист неръждаема ламарина 2/1м; d= 0,4мм, идеално полирана струва 52лв/за рефлектор/.Тръбата във фокус смятам, че 1цол поцинкована ще свърши работа/естествено по-добре би било-медна и с по-голям диаметър/.Големия проблем е докарването на радиоса?!
Над подобно съоръжение умувам много отдавна, но аз планирам рефлектора по дължина да е с отвор по средата, във фокус е отражател, който насочва концентрирания в него светлинен поток към процепа.Под рефлектора, по дължина на процепа "има"огледална лента със съответен радиос, която "дофокусира" целия сноп в "точка" с диаметър около 20см/колкото примерно е един котлон/.Основното предназначение е подгряване на мини колектор свързан с бойлер, а при нужда "се слага" една Г-образна плоча/медна/ и имаме котлон.Спирали са ме материала за рефлектора/от няколко дни знам за жеръждаемата ламарина/ и най-вече радиосите!?
Терзае ме и мисълта, с оптичен кабел може ли да се транспортира концентриран/с рефлектор/ светлинен поток???
Zurlata - специалист
alsted написа:
Терзае ме и мисълта, с оптичен кабел може ли да се транспортира концентриран/с рефлектор/ светлинен поток???
Добре те терзае тая мисъл :-D ама май не може, тоя кабел си има вътрешни загуби и нищо няма да стане а най много да се стопи ако му вкараш огромна енергия. Ползват се само за пренос на данни доколкото знам и съм виждал. Освен ако военните нямат нещо ама да го крият :evil: !
Може би вместо оптичен кабел тръба в която е вакуум - изтеглен е въздуха а стените са от някво идеално отражателно покритие, като вътре е вакуум няма да има загуби и няма да се нагрява, и ще може да оренася голямо количество енергия. Само на теория де си го мисла....
2v6 - майстор
alsted написа:
Ето това е оптималното решение!Не знаех, че има такава реализация, за което благодаря.За битови нужди само трябва да са вертикални и е достатъчен само един елемент.Един лист неръждаема ламарина 2/1м; d= 0,4мм, идеално полирана струва 52лв/за рефлектор/.Тръбата във фокус смятам, че 1цол поцинкована ще свърши работа/естествено по-добре би било-медна и с по-голям диаметър/.Големия проблем е докарването на радиоса?!
...
За да се фокусира повърхността е хипербола.
Мога да ти дам размерите на този рефлектор:
http://vbox7.com/play:6f005d87

От неръждаема ламарина 1х2 м е.
Медна тръба ф28 е около 10 лв/м.
alsted - майстор
Съгласен съм, че има загуби в оптичния кабел, но мойта идея е да транспортирам светлинен поток на няколко метра-от системата отвън до кухнята, а светлината става топлина, след като се удари в нещо/...черно/.В оптичния кабел макар и концентрирана не е трансформирана/ако можем да пренебрегнем загубите/.Струва ми се, че съществения проблем е самото "вкарване" в оптичния кабел?
2v6:очаквам с нетърпение параметрите за въпросната хипербола и благодаря предварително.При такава цена на медната тръба със сигурност ще пробвам с такава.Мисля даже да я сплескам за допълнително увеличаване на контактната повърхност?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: