• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ror - специалист
filmatoplo написа:
-да не духа при студена пита на конвектора
за целта се взима конвектор с управление с два датчика: по Т на въздуха и Т на вход вода. За Клима2000 това е TR300
filmatoplo - майстор
Да за клима 2000 знам , ама нали умувам за разни френски или италиански с които още не съм запознат подробно и дали може да испълняват моите прищевки.
2v6 - майстор
kotanka написа:
Аз не мога да разбера, къв е проблема че питам нещо, дали е за проект, за дипломна или това работя, не виждам къв е проблема :?: .

Материята е суха да, но в университетите за мое огромно съжаление няма практична част, а само теоретична. Предполагам и вие сте учили тази " суха" материя преди да почнете да бачкате :razz:
И нали този форум е за питане и помагане, нормално е да питам тук, незнам какво ви накривих шапките и толкова ли ви беше трудно да помогнете.
Предполагам, че това отгоре не се отнася за мен :?:
kotanka написа:
2v6 аз много добре мога да обясня като за хора незнаещи, защото самата аз ви питам вас, което значи че не знам всичко.
Само не можах да разбера защо ме изпитваш и за какво развихряне става въпрос?
Питах ви два въпроса, правя си дипломната и не мога всеки ден да ходя на консултация, това е.
Както и да е, всеки си има право на мнение и на преценка иска ли да помогне или не :)
Ами беше ми любопитно да разбера какви формулки си намерила :)
Оставам с впечателението, че нямаш голям напредък :!:
Това полезно ли ще ти е:

Топлинна мощност предавана/приемана от водата във вентилаторния конвектор:
Pw=Cw.Fw.(Tw_out-Tw_in), W
където:
Cw - специфичен топлинен капацитет на водата, около 1,16 Wh/(kg.K)
Fw - дебит на водата през конвектора, kg/h (което е приблизително l/h)
Tw_out - температура на водата на изход, K
Tw_in - температура на водата на вход, K

За въздуха:
Pа=Cа.Fа.(Tа_out-Tа_in), W
където:
Cа - специфичен топлинен капацитет на въздуха, около 0,28 Wh/(kg.K) или 0,22-0,35 в зависимост от налягането и влажността...
Fа - дебит на водата през конвектора, kg/h (което е приблизително m3/h)
Ta_out - температура на въздуха на изход, K
Ta_in - температура на въздуха на вход (температура в помещението), K

При топлообмена в конвектора мощността на водата може да се приеме равна на мощността на въздуха:
Pa=Pw

Cа.Fа.(Tа_out-Tа_in)=Cw.Fw.(Tw_out-Tw_in)
Tа_out-Tа_in=Cw.Fw.(Tw_out-Tw_in)/Cа.Fа

Tа_out=Tа_in+Cw.Fw.(Tw_out-Tw_in)/Cа.Fа

За температурите в случая може да се използва [°C] вместо [K]

В твоята формула се използват леко различни неща:
kotanka написа:
tвк= tп+ (Qт.з. +mпв*Cp*( tп-tпв))/ mвк*Cp
Ако става на въпрос за друго приложение може да обясниш как и за какво :)

Както ти не можеш да ходиш на консултации всеки ден, така и във форума е възможно да не ти се отговори още първия ден точно, още повече че въпроса не е зададен в детайли :idea:
kotanka - помощник
2v6 това първото не е за теб :-D

Честно казано не съм влезнала тук за да споря с който и да било особено пък за такива неща. Влезнала съм за да прочета нещо ново, за да попитам нещо което не знам, смятам че и затова всъщност е направен форума :) .

Мерси много за показаните формули, но в моя случай те не ми помагат :). Формулите с който трябваше да сметна температурата на изходя от конвектора, са тези който показах.

Мойта система е такава че имам отделно конвектори, през който не ми минава директно първичния въздух( външен въздух), а самия конвектор дърпа от помещението, все едно рециркулация или така наречения вторичен въздух :).
А първичния въздух си ми минава в помещението през решетките на въздуховодите.

Та аз не бях правила досега такава система( правила съм само с конвектори и то като първичния въздух влиза в тях директно), и затова не знаех как да намеря тази температура на вторичния въздух. А и ми обягна супер елементарното нещо, че конвекторите се избират преди да сметна температурата и така имам дебита на въздуха на конвектора и демек всичко имам.

За напредъка ми, ако имаш предвид че съм си направила цялата дипломна, не съм много ясно :-D , но поне със тия конвектори се справих и дори почти съм си избрала ВОЦ-а :).
И продължавам с вентилацията, която ми е тъмна индия :shock: .

А за това което си написал на края, че съм искала да ми отговорите на секундата, еми никъде не съм казала такова нещо, извинявай :-D
Малкия - специалист
кажи ще помагаме с вентилацията , знам защо ти е индия, но от климатизацията при твоя човек не си ли ги докарваш основните неща :)
kotanka - помощник
Малкия написа:
кажи ще помагаме с вентилацията , знам защо ти е индия, но от климатизацията при твоя човек не си ли ги докарваш основните неща :)
Еми основните неща си ги докарвам, но все пак при " моя" човек, сме правили климатизацията със всичко, демек отопление, вентилация и климатизация.
Само вентилация никога не съм правила във помещение и от там ми идва, че ми е тъмна индия какво се случва :? .
2v6 - майстор
kotanka написа:
Честно казано не съм влезнала тук за да споря с който и да било особено пък за такива неща. Влезнала съм за да прочета нещо ново, за да попитам нещо което не знам, смятам че и затова всъщност е направен форума :) .

Мерси много за показаните формули, но в моя случай те не ми помагат :). Формулите с който трябваше да сметна температурата на изходя от конвектора, са тези който показах.
Още не сме стигнали до спор, но не е късно :)
Аз говоря за конвектори от този тип:
Изображение

Дал съм формула за изчисляване на изходната от конвектора температура:
Tа_out=Tа_in+Cw.Fw.(Tw_out-Tw_in)/Cа.Fа
Изображение

Тази схема съвпада с твоето описание:
kotanka написа:
Мойта система е такава че имам отделно конвектори, през който не ми минава директно първичния въздух( външен въздух), а самия конвектор дърпа от помещението, все едно рециркулация или така наречения вторичен въздух :).
Може би искаше да питаш "Каква трябва да е температурата на изход от конвектора?" :?:

Ако пуснеш една схема ще стане по ясно :idea:

А твоята формула:
tвк= tп+ (Qт.з. +mпв*Cp*( tп-tпв))/ mвк*Cp

След преобразуване на дименсиите се получава невъзможно изчисление - няма как да получиш температура от произведение на температура и време:
Изображение

Или не даваш вярната формула, или просто формулата ти е грешна :wink:

Прикачен файл

vc.JPG
vc.JPG (15.05 KиБ) Видяна 4947 пъти

Прикачен файл

dim1.GIF
dim1.GIF (3.19 KиБ) Видяна 4947 пъти

Прикачен файл

w-a.GIF
w-a.GIF (3.99 KиБ) Видяна 4947 пъти
filmatoplo - майстор
Този конвектор на сх е с по безшумния вентилатор.
sasooooooooo - "специалист"
2v6,тези конвертори имат ли опция само на обдухване /зархлаждане за лятото/, без да се вкарва вода?
Малкия - специалист
2v6 бъркаш сериозно , уравнението е вярно , бъркаш дименсиите :|
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: