• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Под електрически , имаш предвид -електромагнитен вентил така ли .Неса ли много скъпи. Как му командваш отварянето , ако пък спре тока.
kuuuuuul - майстор
Точно така електромагнитен,работи заедно с помпата,когато тя се включи отваря,когато спре затваря вярно 50-на лв. беше ама най-лесното решение.
Последна промяна от kuuuuuul на вт юли 21, 2009 7:56 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Не се ли получават водни удари. Виж в Ерато инженеринг -референтни обекти -възобновяеми источници , там дават електромагнитни вентили като възвратни клапи -по скоро като зонални клапи . Който може да качи снимката.
pac_ - специалист
Пробвай със соларна клапа-месингова.16-20лв е.А какви тръби ф20, Си ползвал?Как тръгна водата без клапата(посока)?
kuuuuuul - майстор
Водните удари съм ги взел в предвид,клапана отваря и затваря плавно,проблема е решен отдавна просто исках да покажа че възвратната клапа не винаги е решение,а тъй като възникна спор къде да е датчика на бойлера ето една снимка на температури вход,изход и бойлер като в него датчика е поставен в тръбичка която е горе долу по средата/хоризонтален ,150л,две серпентини/ нормален слънчев ден,от тук всеки може да си прецени за себе си къде е по добре да е датчика.

Прикачен файл

temperaturi.jpg
temperaturi.jpg (58.05 KиБ) Видяна 4328 пъти
pac_ - специалист
С какви тръби е изпълнена инсталацията? Колкото по-долу е датчика за слънцето(на бойлера),толкова по-добре за бойлера,ще имаме повече топла вода.
kuuuuuul - майстор
Тръбите са обикновенни с ал.влошка,разликата м/у иходящата и бойлера е 10гр. така че това място ме устройва.Също така разликата м/у вход изход е около 5гр. за това диференциалната съм я нагласил на 3гр.
filmatoplo - майстор
Аз слагам винаги термометри 120 градуса ,щото тези до 80 ще ги превърти :) . Малко странно вход - изход разлика 5 градуса. 10-15 или 20 гр съм съгласен ама 5 гр -дори да допуснем това, то бойлера трябва да е загрят до долната граница.
pac_ - специалист
За диференциална разлика е добре 9-10гр. 3гр. е малко.За тръбите не е много добре да са с Al-вложка.Сещаш ли Се какво става,ако прегрее панела!?Хубаво е да има термометър,но по-важно е да имаш манометър да следиш налягането в системата!Така ще разбереш ако имаш проблем. :2thumbs:
pac_ - специалист
filmatoplo написа:
Аз слагам винаги термометри 120 градуса ,щото тези до 80 ще ги превърти :) . Малко странно вход - изход разлика 5 градуса. 10-15 или 20 гр съм съгласен ама 5 гр -дори да допуснем това, то бойлера трябва да е загрят до долната граница.
Може би защото е малка диф.разлика-3гр..?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: