• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
С втори бойлер е още по-добре от рециркулация, но е по-скъпо и му трябва място. Изборът е твой.
cefy - специалист
Дай да не вкарваме въпроса за средствата (минимум/максимум), щото ще ...избухна!!!!Важното е нещото да работи, без да си късам нервите постоянно!
filmatoplo - майстор
Това Чефи да не го чете , има друг метод със пластинчат топлообменник .Ама айде друг път да спорим -лятото . :wink:
Ами нали от икономия не си сложил по-голям бойлер навремето :-D . То е ясо, че всеки се стреми към по-евтиното, не говоря само за тебе, та затова предлагаме различни варианти, като се мъчим с минмални средства да решим проблема. То с много пари всеки знае :)
vanko68 - специалист
Я малко да попитам в тая тема,че поне сте активни. Може ли пластинчат топлообменник да топли водата в бойлер с водна серпентина на гравитачен принцип? Бойлера е вертикален,100 л,долната му част е на 100-120 см от пода,а топлообменника може да е долу ниско до пода.
Не е важно времето или мощността,въпроса е дали ще топли по някакъв начин.
filmatoplo - майстор
Аз мисля че НЕ , защото водата в топлообменника се загрява цялата и не знае на къде да хване - после как пластинчат топлообменник и серпентина , нали отдругия край водата е питейната :? Какво пречи да има помпа и контрол. :roll: Въпреки че има такива системи ама с мантел. :wink:
И аз мисля, че няма да стане. Топлообменника има голямо съпротивление и термосифонно смятам, че няма да стане.
vanko68 - специалист
Защо да не "знае" накъде да хване-нагоре.Заблуда е,че водата се загрява цялата.Има си противоток и съответно водата се затопля постепенно по височина,той и така се монтира по изискване.
И нищо не разбрах за питейната вода? Говоря за затворен кръг между пластинчатия ТО и серпентината.Каква питейна вода те гони ???Помпа + контрол = 200 лв,това го гони клиента,не мен...
Лазаре,пластинчатия ТО няма почти никакво съпротивление.Сумарното сечение на един 10 Квт е над 1".
Какво значи "сумарно сечение" - изводите ли гледаш? Нали това е принципа на избор на пластинчат топлообменник - проверява се дали ще поеме дебита при ичходящи данни мощност и температури на двата кръга
filmatoplo - майстор
Истината е че водата загрята в топлообменника се движи леко полеко нагоре ама дали ще е достатъчен този термосифон че и през серпентина . Със казан за ракия ли да го асоциираме - еврика става . :lol:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Въпрос за загуба на топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: