• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tgv - специалист
Относно финансовата целесъобразност на кутийките, във функцията им като отпадък.
1 вариант.
Купуваме си бира, пием си я, и складираме кутийките. Разликата между бира в стъкло и кен е около 25ст. За направата на сл колектор 2/1м. ще са нужни 205 кутийки. От тук излиза цена на к-те 51,25 лв. Като добавим 2 тубички термоустойчив силикон, по 8лв. , цената набъбва до 67.25лв.
2 вариант.
Наемаме Клошар за 10ст. на кутийка. Цена на кутийките плюс силикон, излиза 36,50лв.
3 вариант.
Самонаемаме се като Клошар и тръгваме на лов за кутийки, по кофите за смет.
Цена на кутийките 0лв. плюс силикон - 16лв.
Бонусите от последните два варианта са:
- изтънчения и незабравим аромат на кутийки
- вълнуващи преживявания с представители от рода на инсектите.
- при повече късмет среща с Жълтият Гост
Аз лично не бих затоплял въздуха на стаята в която спят децата ми с такова биоактивно устройство.
Колега jordanvass, единствените случай при които се ползват кръглата и параболичната форма, при СК, е когато изпълняват функцията на концентратори. В конкретния случай е тъкмо обратното.
Последна промяна от tgv на вт дек 13, 2011 1:40 pm, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
С нищо от казаното от теб не мога да се съглася. Аз имам 200 кутийки без да съм изпил ни една бира, нито пък съм платил за тях. Всичките ми приятели като пият, после ми донасят. Можеш да помолиш и в някое заведение, не е нужно да плащаш толкова много пари.
А последното ти изречение там за концентраторите е под всякаква критика. Тук не говорим за стъкло, през което да минава светлина и което да концентрира лъчи, нито за отражатели, а за ламарина, която се нагрява и после отдава топлина. Какъв концентратор, какви 5 лева? Никаква оптика тука не коментираме.
tgv - специалист
Пожелавам ти Успех.
lz1mak - специалист
tgv написа:
2v6 написа:
Да, бъзикам се с всяко нещо достойно за бъзик

Аз ще ти дам по-лесен начин за сметка на повърхностите - нагревната повърхност в най-добрия случай е равна на площта на стъклото през което минава светлината. Няма голямо значение какво ще има вътре - кутийки или други ламарини
За отделянето на топлина пак е същото.

Та всякакви допълнителни метали и фолия освен кутийките е излишен разход и извън темата
2v6, не знам какъв специалист си по въпросите свързани със сл. колектори, но и въпросите ти и отговорите ти към тях, най малкото са несъстоятелни. Няма да влизам в излишни спорове със теб, защото ще трябва да се върна 10-тина години назад. Просто не се дръж като Алиса в страната на Чудесата.
lz1mak написа:
Благодаря за съдействието, вече зная мястото за алуминиевата ламарина, цената е добра, излиза по-евтино от алумиевата гофра, която бях предвидил. А дали има смисъл вместо едно покривно стъкло да се сложи стъклопакет от две, пък и били те по-тънки стъкла. Теоретично това няма ли да намали загубите отгоре. Отдолу с повече изолация и така. Поздрави от мен
lz1mak, може да се опита с прозрачен поликарбонат 5мм. Доколкото си спомням пропускливоста му е около 93%, а отражателната му способност е по малка от стъклото. Но той има някои други недостатъци. Просто трябва да се проучи.
Другото интересно, е какво става под ламарината и как се оползотворяват инфрачервените лъчи.
И на края, искам да ви предупредя че оптималния средногодишен ъгъл е около 35градуса. Ако сл. колектор бъде монтиран на стена, т.е. на 90градуса се получава разлика от 55гр. , което сваля доста КПД-то.

TGV,
споменавате за оползотворяване на инфрачервените лъчи от ламарината. Дали съм разбрал правилно - ще става въпрос за повишаване на КПД-то ако се подходи правилно. Далеч съм от точните науки, ще помоля за малко пояснение преди да съм хванал инструментите. Принципно има ли начин за по-добро усвояване на енергията от загрятата ламарина? Благодаря предварително
ПС: това за ъгъла на колектора спрямо слънцето е точно така, прочетох го на доста места из специализираните магазини
2v6 - майстор
svetliopi44 написа:
А нощно време ,или когато няма слънце няма ли да е обратен резултата и как се елиминира това?
Един вид няма ли да греем въздуха от вън ,вместо да отопляваме вътре ... имам предвид и ак в стаята има и климатик или друг средство за отпление ,пдв или друго?
Мисля си за някакви автматични клапи който под определена температура се затварят сами (някаква биметална пластина си мисля или нещ на тоя принцип)
И някаква елеметарна електроника която да задейства вентилаторите над примерно 35-40гр.
Принципно такава система ще е с още по-добри резултати ако има и акумулиране на топлина.
Преди години беше публикувано как да се направи, но колекторите не бяха толкова "хитри":
http://sunenergy.dnsalias.net/bg/diagra ... system.pdf
tgv - специалист
Колега lz1mak, няма да теоретизирам излишно нещата, но ще спомена няколко думи за Общ интерес.

Всички тела, чиято температура е по висока от абсолютната нула, излъчват инфрачервени лъчи. Инфрачервените лъчи не загряват чрез конвекция, а чрез излъчване т.е ИЧЛ не загряват въздуха а телата върху които са попаднали. Абсолютното черно тяло е идеалния поглъщател и излъчвател на ИЧЛ. Най добрите отразители на ИЧЛ са Златото, Среброто, Медта и Алуминия.
Така че според мен ламарината трябва да е черно боядисана от двете страни.
Също така над термоизолацията трябва да има абсорбер с черен цвят / намачкано алуминиево фолио боядисано в черно/.
Все пак хубаво е и друг да даде мнение, защото не съм специалист по ИЧЛ.
svetliopi44 - Чирак...
2v6 написа:
svetliopi44 написа:
А нощно време ,или когато няма слънце няма ли да е обратен резултата и как се елиминира това?
Един вид няма ли да греем въздуха от вън ,вместо да отопляваме вътре ... имам предвид и ак в стаята има и климатик или друг средство за отпление ,пдв или друго?
Мисля си за някакви автматични клапи който под определена температура се затварят сами (някаква биметална пластина си мисля или нещ на тоя принцип)
И някаква елеметарна електроника която да задейства вентилаторите над примерно 35-40гр.
Принципно такава система ще е с още по-добри резултати ако има и акумулиране на топлина.
Преди години беше публикувано как да се направи, но колекторите не бяха толкова "хитри":

Голям си :wink: :prayer: :prayer: :prayer:
jordanvass - майстор
tgv написа:
Всички тела, чиято температура е по висока от абсолютната нула, излъчват инфрачервени лъчи. Инфрачервените лъчи не загряват чрез конвекция, а чрез излъчване т.е ИЧЛ не загряват въздуха а телата върху които са попаднали.
.....................
Също така над термоизолацията трябва да има абсорбер с черен цвят / намачкано алуминиево фолио боядисано в черно/.
Колега, имам простичък въпрос - да кажем, че не поставя отражател върху изолацията. На кое тяло ще се отдаде топлината от задната част на кутийките чрез инфрачервено излъчване, ако зад тях има само изолация? На ватата ли? :wink:
tgv - специалист
2v6 написа:
Не се заяждам но данните за слънчевите дни и соларната радиация са силно преувеличени. Ако СК е сметнат за тези данни, по всяка вероятност няма да върши много работа.
П.П. Колега jordanvass, както споменах по горе ИЧЛ не загряват въздуха а предметите върху които попадат. Логично е върху ватата. Имай в предвид че става на дума за ламарина. При кутийките нещата стоят по друг начин. Даже вече има данни че кутийките не работят добре. Мисля че щори с цвят лилав ще вършат повече работа.
jordanvass - майстор
tgv написа:
П.П. Колега jordanvass, както споменах по горе ИЧЛ не загряват въздуха а предметите върху които попадат. Логично е върху ватата.
Много си прав. Точно на ватата ще предадат топлината, но само на предния слой, контактния. Той ще се загрее бързо и на свой ред ще започне да излъчва топлина обратно към кутийките, а не назад през ватата и оттам навън през стените на кутията. Е, тогава защо ти е отражател? Отражател се слага, когато не искаш да се загрее отразяващата повърхност, за да не избяга топлото от нея чрез топлообмен или вторично инфрачервено излъчване, например ако радиаторът ти е долепен или близо до бетонна стена. Но когато е изолационен слой, който няма да пусне назад топлината, а повърхността му ще се загрее и ще почне да излъчва обратно в полезния обем, с какво ще помогне препоръчваният от теб отражател? Той все пак струва пари и труд, присъствието му трябва да е оправдано. Много по-полезно и евтино ще е да сложиш по-дебел слой вата.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: