• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mrmagooo - специалист
Christo написа:
Много ми е смешно, когато прочета в някоя брошура, колко квадрата може да отоплява даден котел. Колко квадрата какво? Дали е оранжерия, къща с плътни тухли, тухли четворки, със или без изолация, брой и вид прозорци и още много други работи. Ами с какви въглища? Щото калоричността им е различна в пъти. Или тези, които са го писали нищо не разбират, или нас правят на балъци.

А ти да си видял брошура която не е такава? Всичко на тоя свят е относително а маркетинг специалистите имат за цел да го използват колкото повече те привлече брошурата толкова по-голяма е възможността да влезеш в магазина и от там да направиш покупка! От там вече човек трябва да не вярва дословно на всичко написано !Не виждам защо се пените толкова. В документацията на котела всичко си е описано точно с какво гориво и при какви условия е достигнато !

Специално за най-големите скептици съм казал че като се прибера ще се опитам да заснема непректъснат клип който да покаже целия процес от зареждането с какво колко през цялото горене и да се засече колко е горял !
fbr - майстор
Christo написа:
? нас правят на балъци.
Това е вярното. Ама по-голямата част клиенти, не са далеч от това състояние. Застанете в един магазин за отоплителна техника и слушайте въпросите на клиентите, и ще се убедите. А като му напишеш котел еди колко си киловата, еди какъв процент модулация, минимална мощност, колко клиента ще обърнат внимание на тези драсканици. Пък като напишеш до еди колко си квадрата, и още някоя и друга журналистическа измишльотина, и да видиш как добре вървят продажбите. Ама после не работело както трябва, ама не е това което трябвало да бъде. Продавача го боли х.я. Нали ти го е продал, вината е във всеки друг но не и в него , а че не е консултирал добре купувача, майната му, да е гледал и слушал и чел най-вече, преди да купува. Поста ми няма отношение към продукта в този пост.
Christo - майстор
mrmagooo написа:
А ти да си видял брошура която не е такава?
Виждал съм, виждал съм! Отиди да речем на сайта на Атмос(http://www.atmos.cz). Пише за всеки модел колко му е КПД-то. Като отидеш на сайта на BAFA, агенцията в Германия, която допуска котли на германския пазар, там Атмосите ги има. Пак има КПД-та, нива на въглероден окис, нива на прах в дима и т.н. Добре е сертификатът от изпитанията от независима авторитетна лаборатория да е приложен в придружаващата документация. Не рекламирам Атмос и не съм продавач, просто пример :) Впечатлението ми е, че КПД от порядъка на 90% се постига доста трудно. По един пелетен котел-то са датчици, температури, газов анализ, времена по горелката с точност до десета от секундата, автоматично чистене, вентилатори и прочие, идеално сухо гориво и накрая-КПД 85-93%, също и цената от 9000 нагоре, има и много нагоре :lol: Не че няма хубави неща и същевременно гениалнo прости. Може пък този котел да е от тази категория, знам ли? Ти го ползваш, ти ще кажеш. Дано не си си дал парите напразно. Весели празници на всички от форума!
Последна промяна от Christo на вт дек 18, 2012 8:56 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Котела не е кой знае какъв , просто има 1-2 хитрини с които гори добре и задържа горенето с часове .Но той е по скоро за не голяма натовареност -затова и издържа доста часа с еди колко си въглища .Ако го опъна да топли една сграда която се е топлела с друг котел по интензивно и ще клекне -тоест повече от 50-60 гр няма да вдигне , или ще свърши горивото много по бързо.На мен би ми свършило работа за 55 квадрата :wink: .
mrmagooo - специалист
Christo написа:
Виждал съм, виждал съм! Отиди да речем на сайта на Атмос(http://www.atmos.cz). Пише за всеки модел колко му е КПД-то. Като отидеш на сайта на BAFA, агенцията в Германия, която допуска котли на германския пазар, там Атмосите ги има. Пак има КПД-та, нива на въглероден окис, нива на прах в дима и т.н. Добре е сертификатът от изпитанията от независима авторитетна лаборатория да е приложен в придружаващата документация. Не рекламирам Атмос и не съм продавач, просто пример :) Впечатлението ми е, че КПД от порядъка на 90% се постига доста трудно. По един пелетен котел-то са датчици, температури, газов анализ, времена по горелката с точност до десета от секундата, автоматично чистене, вентилатори и прочие, идеално сухо гориво и накрая-КПД 85-93%, също и цената от 9000 нагоре, има и много нагоре :lol: Не че няма хубави неща и същевременно гениална прости. Може пък този котел да е от тази категория, знам ли? Ти го ползваш, ти ще кажеш. Дано не си си дал парите напразно. Весели празници на всички от форума!

Еми ще видим в края на зимата като се дръпне чертата :)
Иначе както казах за сега дава добри отзиви ...А кпд-то не виждам как може да се сметне в полеви условия то ще трябва една бала техника !

filmatoplo не е ли това цялата далавера на дългото/постоянно горене по-ниска но продължителна температура не оставям жилището да изстине !?
Иначе за гориво кво ползват в паспорта е описано как се пали и антрацит ... аз от това си правя изводи че не горят пернишки въглища :lol:
Иначе по-назад в темата се разиска как стой въпроса с невъзможното и възможното на въглища !

п.п. christo весели и на тебе и на всички от форума . Нямам търпение че се точа на една домашна пастърма от сума време и даже и керамичен нож си купих специално за нея да видим какво ще е :lol:
filmatoplo - майстор
Тук има едно котле правено -самоделка , от рода от всякъде риза само 2 вратички отпред .Та това котле отоплява 100 квадрата не изолирана къща. тоест няма стиропор или фибран само мазилка и пръскана с бял цимент .Сутрин се зарежда с 1 кофа въглища и изкарва до вечерта -сипва му се още една кофа и така до другата сутрин .За зимата гори един зил самосвал натоварен с чували въглища -не знам колко тона са това , купени от топливо.Та мисълта ми е , че ако на мястото на това котле се монтира Стропува - и се зареди с 10 кофи въглища -би трябвало да работи 5 дни .Ако Стропува го направи -не го отличава много от самоделката , само дето на Стропувата е по голям бункера и побира петорно повече гориво :? :) .Ако с 10 кофи въглища работи не 5 ами 6-7 дни тогава ще се отличи :wink: .
mrmagooo - специалист
filmatoplo написа:
Тук има едно котле правено -самоделка , от рода от всякъде риза само 2 вратички отпред .Та това котле отоплява 100 квадрата не изолирана къща. тоест няма стиропор или фибран само мазилка и пръскана с бял цимент .Сутрин се зарежда с 1 кофа въглища и изкарва до вечерта -сипва му се още една кофа и така до другата сутрин .За зимата гори един зил самосвал натоварен с чували въглища -не знам колко тона са това , купени от топливо.Та мисълта ми е , че ако на мястото на това котле се монтира Стропува - и се зареди с 10 кофи въглища -би трябвало да работи 5 дни .Ако Стропува го направи -не го отличава много от самоделката , само дето на Стропувата е по голям бункера и побира петорно повече гориво :? :) .Ако с 10 кофи въглища работи не 5 ами 6-7 дни тогава ще се отличи :wink: .

Съгласен съм на 101% ама иначе надали някой ги има парите само за теста ...Може да помоли представителството да отпуснат един тестови образец :mrgreen:

Иначе кви са тия кофи бря ?Или го каза образно?
filmatoplo - майстор
:) Човека така ми го разказа - пък и уреда му за пълнене е това , и мярката му :wink: , навремето бяха тенекия от сирене -ама почти изчезнаха .Щото моята мярка за дърва сега е 4 баки дърва за 24 часа :lol: не съм ги теглил ама едната бака пълна тежи 10 кг сурови са дървата.
mrmagooo - специалист
За сега сметката е 15килограма екобрикети от стърготини + 15килограма дърва бук/дъб нещо плътно е изрески са някакви върти около 20-24те часа според зависи от външната температура като не е падала под -5.
Клип за сега май-няма да мога да сътворя поне не по неконвенционалния начин който бях замислил с уеб камера.,...
Чух реклама за тази котли по радиото и се порових из нета. Намерих им сайта прочетох какво пише попаднах и на темата в този форум, прочетох и нея и останах с впечатлението, че в действителност е възможно да се постигне икономия и постоянно отопление с по млака доза "робуване".

Правилно ли съм разбрал ?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Въпрос за котел "Стропова" за дълго горене ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: