• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
x1pokrat - специалист
Наистина много зависи къде са монтирани колекторите. Моите тръби така и не ги видях обледени.
barborino - специалист
А мойте съм ги виждал обледени. :-D
krasigogo - специалист
Да се намеся и аз ако позволите.
Комай пропускате важното /поне за мен/. Всички системи са на база регион. При мен /северна БГ и доста ниски температури зиме/ е най удачен вариант, с най малко изразходвана допълнителна енергия - селективните панели. Причината е в поне 4-5 месеца има температури, със вероятност за скреж, който ще се насложи по вакумните тръби, където за премахването трябва допълнителни системи и ток. За фотоволтаика няма да говоря, лично мнение е че те са загуба за природата и народеца, но и печалба за оператора /това е друга тема/.
Срещал съм графики на системи според месечното слънцегреене, температура на околна среда, мощност и тип на панела. Комбинирайте избраният вариант със локалните температурни загуби в него и ще получите това което ви трябва. Това е разковничето на подходящият модел.
Иначе всяка система може да кипне, поради малка моментна топлинна консумация. Хората за това си имат или басейнче или шадраванче /май трябва и къща с двор към него #-o /.
ПП: Да подскажа, ако няма скреж и сняг, не ви трябват загуби към външната среда - тогава истината е във вакума като изолатор.
Evgeniy - майстор
Относно обледеняването-
Вчера сутринта приятно се изненадах, че такова липсва на вкуумните тръби. Беше заскрежен само въздушния.
На снимката може да се направи сравнение как се заскрежаваше плоския колектор по рано. Явно почти вертикалния монтаж допринася за липсата на скреж. Да видим по-нататък как ще е.

Прикачен файл

Snow.jpg
saraneron - специалист
Евгени,какви наблюдения имаш м/у двата вида колектори като енергодобив? С еднаква площ, но с различен наклон, като гледам снимките или греша? По спомен твоят е с У тръби но като серпентина или отделни тръби с колектори и работи с вода?Направих една справка за този колектор в една софийска фирма и ми отговориха, че не гарантитар през зимата ,че няма да има проблеми,пукат се тръбичките при заваркире с У коляното ако е с вода и замръзнат,но ще кажеш при тебе как е?
Evgeniy - майстор
Ами аз затова и не сложих U тръбен колектор след много справки в много фирми. Използвам "мокра тръба" - т.е. нещо като термосифон, но вместо бойлер има тръба 130мм. и играе роля на колектор.
Не са с еднаква площ... реалната площ на 15 тръбен вакуумен колектор кой каквото и да говори е сумата от проекциите на площта на вътрешните тръби с покритието. 15*0.047*1.8 е близо 1.3 квадрата.
Наклона е около 63 градуса, което е оптималния ъгъл точно сега - от 11 до малко преди 14 е почти перпендикулярно на слънцето. Нарочно е по голям, за да е с 30% по неефективен юли месец, когато слънцето е високо и ще ми е голям за 80 литров бойлер.

За сравнението - няма начин спрямо неселективен алуминиев колектор да не е по-добре, особено при наклон оптимален за ноември - февруври. Засега добива е в пъти по добър при 50-70% облачност и както беше оня ден - слънчево цял ден около 2* външна температура. Постигна 60 градуса в бойлера. Най интересното и смешното беше, че понеже в тръбите и колектора има около 40 литра вода, която си стои на около 50 градуса, след вземане на душ вечерта в 19ч. когато долния сензор отчете вливането на студена вода се включи помпата и късно вечерта колектора топлеше бойлера на звездно небе...

За замръзването - по назад в темата съм писал защо мисля че няма да замръзнат. Даже изключих защитата против замръзване на контролера за да е реален теста.
saraneron - специалист
Evgeniy написа:
Не го приемам като заяждане, напротив.
U-pipe бяха моите фаворити в началото. Но не можах да намеря такива с по 2 изхода на страна и всички тръби паралелно. Идеята ми бе да го обърна с тръбите нагоре, така че да може да се самоизточва. Вашите такива ли са или има като при другите няколко тръби последователно свързани вътре?
Държах на дрейнбек, защото няма да е нужен меден тръбен път и защото иначе трябва или да си напълня парното с антифриз или противозамръзващата функция на контролера да включва много често помпата...

Тогава открих тези и реших да експериментирам. Цената на 15 тръбния е 620лв. Добре са направени - вътре и вън е неръждавейка.
Има фирма в германия, която изгражда системи с подобни и с вода но не ги източват. Тукашните им представители казват че в БГ нямат замръзнал досега. Имат добре изолиран разширител в който има сензор за ниво и се допълва автоматично с магнетвентил.

Благодаря за съображенията, със сигурност ще има какво да науча и зимата и лятото.

Между другото мисля, че дори да се образува някакво малко количество котлен камък вътре на стъклото, този слой няма да е по- лош проводник на топлина от самото стъкло. Топлопроводимостта на стъклото е 1.05 W/(m*K) а на котления камък - до 2.7 W/(m*K).
Прочетох отново какво си ни информирал и мисля ,че трябва да се пазиш от котления камък ,не защото няма лоша топлопроводимост, а защото като се отложи върху стените на тръбите и те ще побелеят,което е като тражател на слънчевата светлина и няма да е добре !
Evgeniy - майстор
Има резон в това, защото селективното покритие на практика е много тънко и ми се струва че не е 100% непрозрачно.
Но все пак ефекта от побеляване на вътрешната стена ще е доста незначителен, защото покритието е нанесено на външната стена на вътрешната тръба. Т.е. остава откъм вакуума, а не е във водата. По същата логика може да се приеме, че лъскавата алуминиева вложка, която предава топлината на U - тръбичката (или heat pipe) ще намали ефективността, защото е отражател, но на практика не е така.
syncho - майстор
С малката разлика, че алуминия е сложен с целта да предава топлината, а котления камък си е по-скоро беля на главата.
Evgeniy - майстор
Относно заснежаването и заскрежаването:
Сами може да сравните състоянието на плоския селективен на комшията вляво и моя вдясно. Преди 20 минути, когато направих снимката, все още имаше скреж по тръбите. сега вън е почти 1 градус и вече няма скреж - т.е. работи. а на комшията сигурно ще стои покрит със сняг няколко дена...
Високият ъгъл на монатж позволява много добро "отръскване" от сняг и скреж.

Прикачен файл

Sunstar_winter.jpg
Sunstar_winter.jpg (101.33 KиБ) Видяна 3957 пъти
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Вакумно тръбен срещу плосък панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: