Наистина много зависи къде са монтирани колекторите. Моите тръби така и не ги видях обледени.

Evgeniy написа:Не го приемам като заяждане, напротив.Прочетох отново какво си ни информирал и мисля ,че трябва да се пазиш от котления камък ,не защото няма лоша топлопроводимост, а защото като се отложи върху стените на тръбите и те ще побелеят,което е като тражател на слънчевата светлина и няма да е добре !
U-pipe бяха моите фаворити в началото. Но не можах да намеря такива с по 2 изхода на страна и всички тръби паралелно. Идеята ми бе да го обърна с тръбите нагоре, така че да може да се самоизточва. Вашите такива ли са или има като при другите няколко тръби последователно свързани вътре?
Държах на дрейнбек, защото няма да е нужен меден тръбен път и защото иначе трябва или да си напълня парното с антифриз или противозамръзващата функция на контролера да включва много често помпата...
Тогава открих тези и реших да експериментирам. Цената на 15 тръбния е 620лв. Добре са направени - вътре и вън е неръждавейка.
Има фирма в германия, която изгражда системи с подобни и с вода но не ги източват. Тукашните им представители казват че в БГ нямат замръзнал досега. Имат добре изолиран разширител в който има сензор за ниво и се допълва автоматично с магнетвентил.
Благодаря за съображенията, със сигурност ще има какво да науча и зимата и лятото.
Между другото мисля, че дори да се образува някакво малко количество котлен камък вътре на стъклото, този слой няма да е по- лош проводник на топлина от самото стъкло. Топлопроводимостта на стъклото е 1.05 W/(m*K) а на котления камък - до 2.7 W/(m*K).
Прикачен файл
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: