• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Лазар ти даде отговор за мощностите , с разлика дали имаш термовентил , с него дори при по малката температура ще се постига номинален горивен процес и разхода ще е приличен , тоест може и да се намали мощността от 20 на 15 клв .Ако времето на вън е в този сегашен диапазон 5-10 гр.Тествай при еднакви външни условия различните мощности за по ден два-да се развенчае мита :wink: .
filmatoplo - майстор
Колеги (които се отоплявате на пелети) -може ли да споделите кой какъв разход на пелети има до сега за отоплителния сезон , съответно да сподели марка на котел, вид горелка , квадратура на обекта , особености в изолиране ако има :) .Само за статистика :) смятам че ще бъде полезно .
digitalpr - специалист
digitalpr написа:
Аз отоплявам къща 150кв.м. с изолация и PVC дограма и 120л бойлер, Viadrus U22 с горелка GP25 IV. Среден разход на пелети до момента е 29.5кг за денонощие.
Откак съм постнал това, разхода ми не се е променил кой знае колко - 29кг/ден, но очаквам заради топлия Март средния разход да падне с още килограм.

EDIT: В най-студения период тази година (Декември - Януари) разхода ми е бил 35кг/ден.
plastkomfort - специалист
miroslav_cholich написа:
Не мога да видя точно цветът на пламъкът, но има едно капаче точно до отвора за гъвкава връзка и то е леко отворено та от него виждам, че по време на чистене пелетите които са на края на паничката ги избутва отпред а пепелта пада с частици горящи пелети, нз какво е три пътен винтил, но котела е вързан директно към системата ..
Ако още имаш проблеми ще ти дам телефона на създателят на горелката на мен ми помогна за сметка на тези от бг терм.
feikot - специалист
Дай ми го на мен,че май само той ще ми отговори :)
valqk - специалист
Забравих да пиша.

Миналия сезон ми беше:
над 7-10гр. около 1.5 чувала/ден.
5-6 до около -5 до -8 гр: 2 чувала/ден.
под -10 -12: 3 чувала/ден.

Отоплявам 40м2 с подово, стъпило на плочата (без изолация под тръбите). Плочата - не е изолирана и с балкон - точно на най-топлото.
Още 9-10м2 с конвектор - вечер и през ноща.
Още 40м2 се отопляваха само от естествената конвекция покрай кюнците на комина на котела (минава през стаята).

Къща, без изолация, с духаща дограма.
geniya - специалист
Искам да използвам темата и да си задам въпроса.Навил съм се да сложа пелетна горелка на Виадрус У22 24,4kW.Сега при Твъншн.=0 до -5С, Т на водата е 55С и температурата в стаите е 25-26С, като зареждам по около 15кг ДОНБАС паля в 17ч. и държи до 8ч. на другия ден като Т радиатори в 8ч. е 40С.Площта е 105м2, мощността на системата е около 20KW.Ако вдигна 60С на котела в стаите става 28С което не е човешко.Въпроса ми е коя горелка е подходяща в случая за монтаж на Виадруса, разход ориентировъчен, Т на водата ако е 50-55С ще е проблем ли за котела и ще трупа ли нагари както при ДОНБАС-а?Искането ми да сменя горивото е:хамалогията, неуправляем процес на горене /без да може да се спре/, възможност за настройки на таймер и др. Моля за мнение от знаещите. :)
filmatoplo - майстор
На Виадруса стават почти всички пелетни горелки -Ератовските ГП4 , Бисолид , Фероли ,Грейко , Ватерланд, и други , разход 2 чувала по 15 кила за 24 часа , под нулата -10 гр може и по 3 чувала , но това с разхода е относително и зависи от мн неща -изолации настройки .Може да е елементарно или с екстри командването на горелката -стаен термостат ,ГеСМ модем .
geniya - специалист
55гр.на водата ще скапва ли котела, както при работа с ДОНБАС-а?Разхода според мен от 3торби по 15кг ще е много за 24ч.Ако е така би трябвало да отиват 34кг на 24ч. ДОНБАС-и.
filmatoplo - майстор
Различно гориво е пелета , не тлее като въглищата , горва и литва .Минимум по кило на час пелети са 5 киловата топло на час -ако са ти толкова топлозагубите , ако котела ги улавя , та под нулата няма ли да се покачи разхода -ще се покачи на 1,5-2 кила , ето ти разхода теоретично наизуст , няма да се лъжем че нищо няма да гори :wink: .
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: