• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Калине силно се съмнявам, че ти излиза 2 пъти по-евтино... 1200лв са си 3-4т пелети, зависи от цената на която ги намериш. за 130м2 с бойлер не е непостижимо, да не говорим, че в никакъв случай няма да е двойно, освен ако не е с някакъв котел гаражно производство. Другото, което е, че не всеки има времето и нервите да зарежда и чисти котела по 4 пъти на ден... не ми казвай и че не го чистиш преди да го заредиш...
Christo - майстор
Цените на пелетите никога няма да паднат под цените на дървата за огрев. Просто едното е суровина за другото. И производството е капризно. За сега идеята да се произвеждат пелети от некачествена дървесина не се осъществява. Стават от отпадъци от мебелно производство, в които няма кора. Ако си купиш читав котел, от гледна точка на удобството просто отиваш на друга планета. Знам какво говоря, защото съм се топлил с котел на дърва двайсетина години. От две години съм на пелети. Еми няма нищо общо. Цената обаче е такава. И да не е по две, поне по едно и половина е.
Dimcho14 - специалист
Навярно всеки се е ориентирал правилно какво гориво да предпочете за себе си с оглед на своите виждания. Има места в България, където дървата за огрев са в изобилие и са непосредствено близо до търговеца, респективно до потребителя. В този случай цените са приемливи, а като добавим, че потребителят не е затруднен да зарежда няколко пъти котела, то нещата се получават от само себе си. В райони на страната, където се транспортират отдалеко дърва за огрев, в последствие претоварват, сортират, цепят, режат, подреждат и т.н. и при условие, че потребителят е затруднен в по-нататъшното им неколкоразово зареждане в котела естествено е да се получат по-високи цени и в някои от случаите да се предпочетат пелетите като алтернатива. С други думи, търси се балансът между цени, комфорт и възможност за обслужване на предпочетеното гориво непосредствено или дистанционно. В близко бъдеще дилемата дърва-пелети ще ориентира всеки индивидуално относно избора им. Възможни са и комбинации от две и повече горива в зависимост от наличността им на пазара и ефективността им. С помощта на форума постепенно ще се получи определена яснота по тази тема.
kalin72 - майстор
Изхвърлям пепелника на котела веднъж седмично, а целия котел чистя два - три пъти в сезона.
Ако с 4 тона пелети успея да затопля къщата както сега...струва си, но и цената на котела си струва :) А на моя котел една хубава горелка как ще му пасне...но засега ще я карам на дърва :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Вярно е, че дървата са суровина за пелетите и затова пелетите винаги ще са по-скъпи, но пък пелетните котли имат много по-високо КПД, по-добре се регулира топлината с тях (няма претопляне на помещенията), така че финансово отоплението с пелети е съизмеримо с това на дърва и въглища. Вече няколко клиента ми докладваха, че в тази мека зима са се справили с 2-3, до 4 тона пелети. Най-яркия случай е mtodorov, който е член на форума. Топли цял замък 360м2, но с много добра изолация. Ако се появи във форума - ще даде информация от първа ръка. Днес ми се обади друг, че се появили някакви малки течове като почнала да поизстива системата и ще ходя да ги отстранявам, та и той ми докладва - 2.5 тона за цялата зима - 120м2 къща. Друг пък се ядосва, че купи 4тона слънчогледови пелети и не можа да ги изчисти, ще остане част от тях и за другия сезон. Топлят много, ама много пепел правят и гадна, черна. И той с голям палат над 300м2. Не искам да кажа, че с пелети е по-евтино, но е съизмеримо.
filmatoplo - майстор
Ще се навие сега Димчо за пелети и това си е :) .Определено разхода и в двата случая на (пелети-дърва) зависят от топлозагубите ,но се има предвид Кпд на котлите и регулиране на горивния процес при сравнение и избор .
idunno - специалист
Отплението на пелети било съизмеримо с това на дърва .... :-D :-D :-D.Е, как да не се забавлява човек.
Само ще кажа, че като човек си купува пелетен котел става абонат на търговците на пелети, ако по случайност си сложи ТП поне до известна степен е абонат на слънцето и..разни други малко или много безплатни все още източници.
И малко за местириозния буфер.Някъде бях писал какво е, но това не е важно,важното е че "перфектните" пелетни котли биват обикновено лошо оразмерени спрямо дадена инсталация и това води до къс цикъл на работа на горелката, а оттам до събития, които нямат общо с лелеяните еко амбиции на търговците на пелетни котли.И тогава на помощ идва буферът, който се орамерява по малко особен начин, определено НЕ върху номиналната мощност на котела умножена по някакво вълшебно число (40,50,60) изразено в литри и така се получават едни обеми...мазето не стига, така да се каже. :)
И някои други забележки - продуктовото позициониране е процес (няма да навлизам в детайли, но по спомен бяха около 5 съствни елемента) и написването на дадена марка няма нищо общо с този процес, но това го знаят, тези дето учат маркетинг.Колкото до използването на пелети в ТЕЦ, всеки който е запознат малко с горивната техника ще се усмихне и ще остави едни хора, които не знаят какво да правят с парите си да отглеждат слонска трева или царевични кочани, но това са хора, които никога не са виждали вагонетка, само луксозни презентации, Лазарчо.Ама ти дерзай в тоя дух, а после се оплаквай, че отношението било не знам какво си:)
LazarGanev - "Велик майстор"
Лично аз нямам нищо против термопомпите, но за да работят им трябва ток. След няколко години като затворим АЕЦа, тока ще идва включително и от такива ТЕЦове от пелети :wink:

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... ms&cad=rja

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... UxlPV8XViQ

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... ms&cad=rja
digitalpr - специалист
kalin72 написа:
Не избрах пелети поради факта, че с дърва отоплението на 130 м2 къща и 300 литра бойлер за един сезон 6 месеца ми излиза 20 м3 дърва по 55 лева приблизително 1200 лева. С пелети щеше да ми излезе двойно.
...
Автоматизацията е голям плюс на отоплението с пелети. Това не го отричам, но не ми пречи да зареждам котела с дърва 4 пъти дневно.
55лв/тон биха могли да са само метровки, което означава рязане и цепене на тези 20 кубика дърва. Като добавим и зареждане на котела 4 пъти дневно, означава че трябва по цял ден да има човек вкъщи, чието ежедневие да е свързано с това.
За цената се бъркаш жестоко. Преди взимах нацепени дърва и за моята къща, която е 150 м2 разликата за сезон е около 200лв. Отоплителния сезон свършва, като гледам. Изгорил съм 4т пелети по 360лв.
kalin72 - майстор
Да, дървата са метровки, 10 м3 ги нарязваме и нацепваме 3 души за половин ден, с почивките за по бира. Същата хамалогия ще я има и с пренасянето на чувалите с пелети, не мислиш ли? А и ще е нужно закрито сухо помещение за склад...такова свободно нямам.
За 360 лв на тон пелетите дали са качествени, така че горелката да няма нужда от настройки всеки месец и да се чисти лесно от нагара?
Ако сложа горелка IVG, примерно, дали ще гори всякакви пелети, или ще се налага да търся търговец, предлагащ качествени? И после, тъй като няма да мога да отделя 1500 лева накуп, след всяка смяна на доставчика, дали няма да се налага да идва сервизен техник да настройва горелката?
Инак за комфорта аз и сега си го имам :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: