• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед яну 31, 2021 11:38 amLazarGanev написа:
Бойлерът не го смятай за консуматор, освен ако нямаш постоянно отворен кран. Няма как по осветеността да съдиш за мощността. По-скоро засичай подаването при 3-та мощност за 6 минути и умножавай по 10.
Не за мощността, а за качеството на пламъка, мощността по данни на производителя при дебита на моя шнек за 6 сек на 20 цикъл, което са 14 сек почивка са 17kw при 2.7сек на 20 цикъл или 17.3 почивка са 10kw обаче при палене си вдига до 3 и водата мн преди да стигне 65 градуса изклюпва термостата. Единственото, което се сещам е, да се сложи максимума за 2ра което са 20 градуса, и от 46 градуса да си крета на 2ра и да не пуска 3та.като цяло не е много гъвкавону-нието на тия котли, да не говлрим, че за тия 90 квадрата и 10кв рад.мощност са избрали 35 kw горелка... А бойлера не е с ушравление ами си е постоянно отворен и като се има предвид, че водата трудно стига 55 градуса си грее с ток радиаторите, ама майстора казал, че така трябва да е...и нямало да грееш с бойлера парното, нз по кой закон го е предвидил така Хахаха та нещата с тая система и майстор са мн мътни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Управлението е Натурела и си е много гъвкаво, но за избора на горелка нямам думи! Тази фирма по моя препоръка направиха и 15кВт горелка, не знам защо не е избрана тя :? . Ако котелът се ползва на 70*С няма да има проблеми с бойлера.
нед яну 31, 2021 11:57 amLazarGanev написа:
Управлението е Натурела и си е много гъвкаво, но за избора на горелка нямам думи! Тази фирма по моя препоръка направиха и 15кВт горелка, не знам защо не е избрана тя :? . Ако котелът се ползва на 70*С няма да има проблеми с бойлера.
Натурела е да, може би проблема за настройката има 2 причини, едната е че аз не съм съвсем наясно още с логиката на управлението и второ, че горелката е прекалено мощна и трудно се наглася. И аз предпочитам да е на 70 и да няма проблем и с котела, обаче в това време около 0 градуса навън още на 48-50 на водата сработва термостата за достигната температура. Бтв стаята в която е той е 22 квадрата, с външна изолация 5см и дограма врата и прозорец двоен стъклопакет бяло-бяло,а радиатора е тип 22 180/50см. Стаята въпреки това изстива бързо и докато запали наниво тая горелка отнема 10 минути. Проблема е в комфорта най-вече, че клати стайната температура в много големи осезаеми граници. Мен ме интересува минимума на пелети до който може да се смъкне горелката без да загасва и настройките на вентилатора. Зспитах производителите, но отговор няма за момента.
Преоразмерени радиатори, нищо не можеш да направиш. Минимума на горелката е към 10кВт, което е много дори за -15*С. Решението е буфер, още една помпа, два трипътни вентила...
нед яну 31, 2021 12:24 pmLazarGanev написа:
Преоразмерени радиатори, нищо не можеш да направиш. Минимума на горелката е към 10кВт, което е много дори за -15*С. Решението е буфер, още една помпа, два трипътни вентила...
Тия радиатори са смятани за отопление с термопомпа май... Или за друго отопление с много ниска темп на водата явно нз..благодаря за консултацията, да не разводнявам темата. Исъината е, че правилното изшисляване на термозагубите на стаите, избора на размер на радиатор и отопление са ключови, но повечето майстори преоразмеряват всичко и ти не можеш да му казваш на него как е, защото прави парно от 30 години...та така, всичко хубаво на колегите от форума и по-малко проблеми :)
Някои изобщо не ги смятат, а ги оразмеряват спрямо прозореца, за да изглеждат красиво :cool:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Пелетна горелка Biotech Light" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: