• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burd - специалист
Може да е дефектирала. Случва се.

Иначе си прав, че ще почнат отклонения.
А за въпроса ти- като каже не, а другите са на " да " има термоглави.
Другия вариант е задвижка. То е същото като пари, ама не ща да ми щрака.
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Вентилът ли се е запушил? Хъниуел е, на почти два сезона:
Пробвай затвори другите стаи за 5 минути да видиш дали тоя ще загрее повече. Ако не нагрее виж секретния вентил на изхода може да е много навит. :partyman:
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
...

Имам недостиг на топлина на най-отдалечения и най-мощен радиатор - 500/2200 тип 22. Градусите на термоглавата не отговарят и се наложи да я завъртя на максимума 5, което е 28 градуса. В стаята е 22,5-23, някъде там...
Щом е най-далечен радиатор, секретния кран трябва да е отворен до край, а другите радиатори ще ги балансираш /намалиш/ по него.
Според мен не е дефектирал вентила, а логиката на стария котел е била друга и в такова време е подавал вода с по-висока температура, тя е увеличавала мощността на радиатора, а термоглавите са ограничавали останалите радиатори и ... всичко е точно.

Поздрави
Evgeniy - майстор
burd написа:
Може да е дефектирала. Случва се.

Иначе си прав, че ще почнат отклонения.
А за въпроса ти- като каже не, а другите са на " да " има термоглави.
Другия вариант е задвижка. То е същото като пари, ама не ща да ми щрака.
Аз затова избрах такъв вариант:
- в стаите безжични радиаторни термостати, управлявани по седмична програма за всяка стая, достъпен през интернет.
- на котела трипътен вентил Херц, и той с такъв радиаторен термостат + стенен безжичен, който е в хола и си мисли, че трипътния му е радиатор.
- Wi fi контролер, който разработих (може да се види в темата за температурен мониторинг). Той се свързва със системата, управляваща радиаторите и взема данни за тях, чете още 5 цифрови температурни сензора (котел, буфер, кръг...) и управлява по комбинирана логика горелката и помпата, като през 5 мин. качва данните в интернет за мониторинг.
burd - специалист
A той котела си го може- да управлява един трипътен, предполагам неговия си за поне 55гр. връщата вода и два четирипътни, както и по външна температура.
Идеята е да стигна до него. Дефрото ги дават висок клас котли, уж икономисващи горива.
Гледам и Бърнит имат подобен модел, но не е чугунов и е с 2 бона на долу. Такава ще е вероятно пелетната камина. Днес видях- 2 етажа по 44 квадрата имам да стопля, без изолация.
Забелязах, че има и електронни термо глави с безжична връзка- много технологий не е на хубаво.
Идеята е да съм с големи радиатори- по размер с по 90 вата на кубик по възможност, с хубав буфер / някой да знае зависимостта между буфер и бойлер ? / към 2 тона и 700-800л бойлер със солар. Знам, че са 4 бона, но един път се дават.
Идеята ми е следната- котела гори, четирипътния по външна си наглася градусите. Става топло, котела пълни буфера.
В момента, в който го напълни гасне. От там се пали или ако някоя стая поиска или ако бойлера поиска температура и пак наново.
Няма да ми е безплатно отоплението, но ще е оптимално.
Сега навън е -22 или поне толкова беше и не ща да ми е студено. Със стълбищата мисля да инсталирам към 15-18киловата радиатори. Дали ще дам 80 или 110лв за радиатор не е фатално. Главите механични са ясни, по 40лв на глава са някъде.
От там натам или ще е с термостати или по температура, но при втория момент, ако боилера има градуси как котела или камината или каквото и да е ще знае, че ми е студено. Знам и за опцията един безжичен термостат си го нося в джоба, ама и това не ме кефи.
Искам на такова време, като съм там да ходя само до хладилника за бира или за пръжки, не да мъкна и да се чудя що мръзна.
В тоя ред на мисли, като купувам панелните радиатори с колко да им редуцирам мощността, предвид, че ще са на 60-65градуса и захрананени със pel-a-pex Ф16 пренасяща до към 3.5киловата, даже в излишък за 16-18квадрата ?
Да знам, ако ми е малко да предвидя още варианти. Исках подово, ама там е много дебела цената- освен 300лв тръба, колектора е солидна сума, задвижки, помпа и става много непосилно.
Или да мина на конвектори. Има ли такива, които на 1ва не пускат вентилатора ?
gnt69 - майстор
burd написа:
Гледам и Бърнит имат подобен модел, но не е чугунов и е с 2 бона на долу. Такава ще е вероятно пелетната камина. Днес видях- 2 етажа по 44 квадрата имам да стопля, без изолация.
В съседната тема за Бърнитите продават една камина нова вземай докато не са свършили.
burd - специалист
Чакай сега, колега. Защо така подигравателно.
Това е къща. От меча кожа и камина няма по- романтично.
Отделно, като е вързана с вентил за посока да не ме ебава като циркулира нека я има. Не пречи.
А и с грандиозния ремонт, дето ме чака и бюджета, дето го имам има вероятността да е на камина първата година.
Какво като е по- неефективна. Все пак е към 2300лв .
В тоя ред на мисли ако не е Бърнит какво да е ? Гонят се към 20-25киловата. Грейкото ще ми е слаба.
Без златен огън.
gnt69 - майстор
burd написа:
Чакай сега, колега. Защо така подигравателно.
Гонят се към 20-25киловата. Грейкото ще ми е слаба.
Без златен огън.
Никой не те подиграва ама не казваш всичко. За басейна що не каза че искаш и него да топлиш зимата.
Или имаш басейн или някой те е подвел че ти трябват 25 киловата за 88 квадрата. :partyman:
burd - специалист
Басейн може и да направя.
Идеята е, че няма да съм там нон стоп и ще има сериозна нужда от бързо отопление. Само радиаторите ги смятам да са едно 16-18киловата.
Голям чувал събира и малко.
А това с басейна ме кефи.
А и винаги може да си сложа първо големия буфер, после всичко останало. За буфери и бойлери и съхранение на пелети имам 50кв.м.
Нека ми е зле.
Дайте идея освен тази камина каква да взема. Ще е украса след 2-3 години гаранция, важното е до тогава да поеме зора. А +- 300 кила пелети не е яд.

п.п. С 25 киловата и 1.6 дка двор какъв басейн мога да сгрея ? :drinkers:
vrangelov - специалист
burd написа:
...

п.п. С 25 киловата и 1.6 дка двор какъв басейн мога да сгрея ? :drinkers:
С 25 kW можеш да сгрееш до към 400-450 квадратни метра изолирана къща. За басейна нищо няма да остане.
Шегувам се. Ако си сметнеш добре топлозагубите, ще можеш да оптимизираш доста разходите за инсталацията.

@andy_forresite, успя ли да балансираш твоите радиатори или наистина беше вентила?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Термоглави, електронни регулируеми термоглави или стаен термостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: